Un bebeluş de cinci luni, din judeţul Vaslui, care a fost diagnosticat cu rujeolă în urmă cu o săptămână, a murit la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi. Copilul nu era vaccinat şi este primul caz de deces din judeţ din ultimele decenii din cauza acestei boli transmisibile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a înregistrat primul caz de deces de rujeolă din ultimele decenii, după ce un bebeluş de cinci luni, din comuna Fereşti, a murit din cauza acestei boli la un spital din Iaşi.

Cazul a fost luat în evidenţă de către autorităţile sanitare pe 10 mai, în urma raportărilor făcute de către cadrele medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, acolo unde copilul a fost internat cu suspiciune de rujeolă. A doua zi, din cauza complicaţiilor apărute, bebeluşul a fost transferat la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, unde a murit pe 12 mai.

”Raportarea cu privire la decesul bebeluşului ne-a fost comunicată la începutul acestei săptămâni, în urma efectuării autopsiei. Conform procedurilor, urmează să anunţăm Institutul Naţional de Sănătate Publică în legătură cu acest caz”, a declarat, marţi, pentru News.ro directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Copilul de cinci luni care a murit de rujeolă nu era vaccinat, având în vedere că imunizarea împotriva acestei boli se făcea la 12 luni. După apariţia actualei epidemiei de rujeolă în România, vârsta de vaccinare a fost redusă, iar imunizarea se face la nouă luni.

În judeţul Vaslui, au mai fost înregistrate în această lună încă două cazuri de rujeolă, la copii de şapte luni şi un an, ambii neimunizaţi tot din cauza vârstei.

Joia trecută, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, joi, că numărul cazurilor de deces de rujeolă a ajuns la 25, după ce boala a fost confirmată la un copil de doi ani din judeţul Bihor, care nu fusese vaccinat, iar acest nou caz este încă un semnal de alarmă privind politica de vaccinare a statului român.

Bodog a precizat că proiectul Legii vaccinării prevede responsabilităţi pentru toată lumea, iar afirmaţiile că părinţii vor face puşcărie dacă nu lasă copiii să fie vaccinaţi este o dezinformare.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, numărul total de cazuri de rujeolă în România, confirmate până în 12 mai este de 5.728. Până la data respectivă, fuseseră înregistrate 25 de decese: 8 în Timiş, 5 în judeţul Arad, 5 în judeţul Dolj, 3 în Caraş Severin şi câte un caz în Bihor, Călăraşi, Satu Mare şi Bucureşti. Cazurile de rujeolă au fost înregistrate în 39 de judeţe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.