Peste 4.500 de copii din Vaslui sunt nevaccinaţi împotriva rujeolei, majoritatea din cauza refuzului părinţilor, susţin autorităţile, în condiţiile în care în judeţ au fost confirmate până acum 154 de cazuri de boală şi s-a înregistrat un deces. Prefectul Eduard Popica susţine că această situaţie reprezintă ”un fenomen critic” şi a solicitat implicarea autorităţilor locale pentru vaccinarea copiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la izbucnirea epidemiei de rujeolă, în judeţul Vaslui au fost confirmate 154 de cazuri, fiind înregistrat şi un deces. De asemenea, în cazul altor 20 de copii cu suspiciune de boală au fost prelevate probe şi trimise pentru confirmare sau infirmare la Centrul Regional de Sănătate Publică Iaşi.

În aceste condiţii, autorităţile judeţene fac apel la primari, medici de familie şi asistenţi comunitari să identifice copiii nevaccinaţi şi să-i imunizeze împotriva rujeolei.

În judeţul Vaslui, 4.509 copii apar în evidenţele cabinetelor medicale ca fiind nevaccinaţi, majoritatea din cauza refuzului părinţilor, în stocul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui existând 7.700 de doze de vaccin.

”Pe lângă aceste doze, avem repartizate către medicii de familie 1.110 doze de vaccin şi s-a intrat în programul de recuperare a copiilor nevaccinţi. Domnii primari ar trebui să trateze cu seriozitate această campanie de vaccinare pentru că rujeola ucide şi acest lucru este foarte grav”, a declarat, vineri, medicul epidemiolog din cadrul DSP Vaslui, Luminiţa Costache.

Prefectul judeţului, Eduard Popica, a făcut, la rândul său, un apel la autorităţile locale să se implice în acţiunea de identificare a copiilor neimunizaţi împotriva rujeolei.

”Fenomenul este unul critic pentru noi, la nivelul judeţului. Situaţia este atipică, gravă, pentru că observ, din datele prezentate de DSP, că cele mai multe cazuri de boală sunt în comunităţi cu medici de familie şi asistenţi comunitari. De aceea, vă rog să demaraţi acţiunile pentru vaccinarea copiilor împotriva rujeolei”, a afirmat prefectul Eduard Popica, la o întâlnire cu primarii din judeţ.

O problemă în campania de vaccinare împotriva rujeolei în judeţul Vaslui o reprezintă şi lipsa medicilor de familie şi a asistenţilor comunitari din mai multe comune ale judeţului, precum Măluşteni, Coroieşti, Pochidia, Deleşti şi Arsura.        

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.