Deputaţii USR, Oana Murariu şi Adrian Wiener, au depus în Parlament un proiect de lege care propune instituirea unui nou mecanism de răspundere în cazurile de malpraxis medical, care i-ar ajuta pe pacienţi să primească mai rapid despăgubiri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii aduce o schimbare completă a abordării în procesele de malpraxis medical. Astfel, dacă pacientul se consideră prejudiciat va chema în instanţă direct spitalul şi asiguratorul acestuia.

În cazul unei decizii definitive de malpraxis medical, conducerea spitalului şi asiguratorul său se vor îndrepta împotriva medicilor care au greşit, mai arată comunicatul de presă al USR.

„Mecanismul pe care îl propunem va asigura condiţiile pentru o despăgubire rapidă şi certă a pacienţilor în cazul în care ei au fost afectaţi de culpe medicale. În acelaşi timp, personalul medical evită stresul proceselor în situaţiile în care instanţele decid la final că nu a existat un act de malpraxis medical. Prin noul proiect venim în sprijinul pacienţilor şi eliminăm totodată bulversarea sistemului medical produsă în ultimii ani”, a explicat Oana Murariu, conform sursei citate.

La rândul său, deputatul Adrian Wiener susţine că „trebuie să ieşim din logica medicinei defensive”.

„Aceasta a devenit un fenomen extrem de răspândit datorită actualelor prevederi privind malpraxisul medical. E important să asigurăm prin noua reglementare o protecţie cât mai bună a pacienţilor, ca şi să reducem presiunea legală asupra personalului medical strict la nivelul cazurilor în care a existat într-adevăr o culpă profesională”, a completat Wiener.

Forma finală a proiectului de lege a fost realizată prin includerea opiniilor factorilor relevanţi din sectorul medical (asociaţii ale pacienţilor, federaţii şi sindicate medicale, reprezentanţi ai mediului academic, politic şi instituţional) exprimate în cadrul Mesei rotunde „O reformă necesară: Îmbunătăţirea sistemului răspunderii civile pentru acte de malpraxis medical” care a fost organizată de iniţiatori în această săptămână în Parlamentul României, mai indică sursa menţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.