Comitetul Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019” a anunţat, vineri seară, că peste 150.000 de persoane au participat la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale la Bucureşti. Papa Francisc a avut întrevederi private cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Viorica Dăncilă şi cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Preafericutul Daniel. Papa a participat la evenimentul intitulat ”Rugăciunea Tatăl Nostru” la Catedrala Mântuirii Neamului şi a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Catolică ”Sfântul Iosif” din Bucureşti. Deplasarea la catedrala Sf. Iosifa s-a făcut cu papamobilul, cu viteză extrem de redusă, Suveranul Pontif salutând mulţimea. Sanctitatea Sa a binecuvântat trei copii pe care i-a sărutat pe creştet. El a fost aplaudat, oamenii scandând "Vivat Papa". La începutul discursului rostit la Palatul Cotroceni, Papa Francisc a salutat pe preşedintele Iohannis, pe premierul Dăncilă şi pe toţi cei prezenţi, în cazul Patriarhului Daniel folosind formula "Cu mare iubire, îl salut pe preafericitul meu frate Daniel". "Mă bucur să mă aflu în frumoasa dumneavoastră ţară", a spus Suveranul Pontif. "Invoc asupra întregii populaţii a ţării, belşugul binecuvântărilor divine şi să vă protejeze Maica Domnului. Dumnezeu să binecuvânteze România!", a spus el în finalul discursului. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, în discursul rostit în prezenţa Papei că, în urmă cu o săptămână, destinul european a fost confirmat cu forţă de românii din ţară şi din străinătate şi că trebuie să avem grijă de casa noastră, Europa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

DOCUMENTAR - Papa Francisc, promotor al milostivirii, curajului în apostolat şi al uşilor deschise pentru toţi: Cât mi-ar plăcea o Biserică săracă şi pentru săraci!
CITEȘTE ȘI DOCUMENTAR - Papa Francisc, promotor al milostivirii, curajului în apostolat şi al uşilor deschise pentru toţi: Cât mi-ar plăcea o Biserică săracă şi pentru săraci!

UPDATE - Peste 150.000 de persoane au participat la evenimentele publice ale Papei Francisc la Bucureşti; papamobilul construit de Dacia va fi folosit la Miercurea Ciuc

Comitetul Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019” a anunţat, vineri seară, că peste 150.000 de persoane au participat la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale la Bucureşti. După terminarea slujbei de la Catedrala ”Sfântul Iosif”, Suveranul Pontif a mers cu papamobilul pe străzile Capitalei salutând mulţimea care l-a aplaudat şi l-a ovaţionat, în ciuda ploii torenţiale. Papamobilul construit de Dacia special pentru această vizită va fi folosit la Miercurea Ciuc.

”Peste 150 de mii de bucureşteni au participat astăzi la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale, de la aterizarea în România până la retragerea la Reşedinţa Oficială”, a transmis, vineri seară, Comitetul Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019”.

UPDATE - Papa Francisc a mers cu papamobilul pe străzile Capitalei, fiind ovaţionat de zeci de mii de oameni, sub o ploaie torenţială

Papa Francisc a mers, vineri seara, după Sfânta Liturghie în Catedrala Catolică Sfântul Iosif, cu papamobilul pe străzile Capitalei, fiind ovaţionat de zeci de mii de oameni, deşi în Bucureşti plouă torenţial.

„Sfântului duh îi place să modeleze unitatea din cea mai frumoasă şi armonioasă diversitate”, este mesajul din vizita din România postat pe contul de Twitter al Papei Francisc.

Papa Francisc s-a deplasat cu papamobilul către Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Iosif” unde a oficiat Sfânta Liturghie. Pe tot traseul, Sanctitatea Sa a salutat mulţimea strânsă să-l vadă.

La slujba de la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Iosif” au asistat şi preşedintele Klaus Iohannis cu soţia sa, Carmen, dar şi premierul Viorica Dăncilă.

Slujba a durat aproximativ o oră şi jumătate. Suveranul Pontif a părăsit Catedrala Sf. Iosif după liturghie şi a mers, în papamobil, pe Calea Victoriei până în faţa Ateneului şi a Palatului Regal.

UPDATE - Papa Francisc a mers la Catedrala ”Sfântul Iosif” cu papamobilul, salutând mulţimea; Suveranul Pontif a binecuvântat trei copii pe care i-a sărutat pe creştet

Papa Francisc a sosit la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Iosif” unde va oficia Sfânta Liturghie. Deplasarea s-a făcut cu papamobilul, cu viteză extrem de redusă, Suveranul Pontif salutând mulţimea. Sanctitatea Sa a binecuvântat trei copii pe care i-a sărutat pe creştet.

La Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Iosif” se află preşedintele Klaus Iohannis cu soţia sa, Carmen, dar şi premierul Viorica Dăncilă.

Slujba va dura aproximativ o oră şi jumătate. Suveranul Pontif va părăsi Catedrala Sf. Iosif după liturghie şi va merge, în papamobil, pe Calea Victoriei până în faţa Ateneului şi a Palatului Regal. În timp ce va saluta mulţimea, pe scena amplasată în centrul Bucureştiului vor avea loc momente artistice.

UPDATE - Patriarhul Daniel a mulţumit pentru sprijinul Papei Ioan Paul al II-lea la construirea Catedralei Neamului

Patriarhul Daniel a mulţumit pentru sprijinul Papei Ioan Paul al II-lea la construirea Catedralei Neamului, amintind că, în urmă cu 20 de ani, când Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat România, el a numit această ţară „grădina Maicii Domnului”.

El a spus că această catedrală este „o basilică dedicată Sfântului Apostol Andrei, deoarece acesta este Apostolul poporului român şi Ocrotitorul României”.

Patriarhul Daniel a mai spus că aceasta a fost construită pe un teren obţinut de la statul român de către Patriarhul Teoctist, „ca un act de reparaţie morală pentru cele cinci biserici care au existat în această zonă, trei fiind demolate şi două translate de către regimul comunist pentru a se construi Casa Poporului, actualul Parlament”.

„În acest sens, noua Catedrală Naţională este un edificiu simbolic al Învierii bisericilor demolate, dar şi un simbol al libertăţii religioase a poporului român, după aproape 50 de ani de regim comunist. Construcţia acestui edificiu a început efectiv la sfârşitul lunii martie 2011 şi a durat opt ani, astfel încât, în data de 25 noiembrie 2018, am sfinţit altarul Catedralei Naţionale, împreună cu Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, în prezenţa membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a clericilor, credincioşilor şi reprezentanţilor societăţii româneşti”, a adăugat Patriarhul BOR.

El a precizat că în anii 1999 şi 2002 Papa Ioan Paul al II-lea a oferit un ajutor financiar Patriarhului Teoctist pentru construirea Catedralei, în valoare de 200.000 de dolari americani.

„În anul 2017, acest ajutor financiar a fost integrat simbolic de Patriarhia Română ca parte din costul total de 500.000 de euro în vederea achiziţionării clopotelor Catedralei Naţionale, de la firma catolică Grassmayr din Innsbruck, Austria, deoarece, în tradiţiile ortodoxă şi catolică, clopotele au o valoare simbolică foarte profundă: ele reprezintă glasul lui Dumnezeu, care cheamă oamenii la rugăciune şi la cooperare fraternă. Suntem recunoscători pentru acest ajutor financiar simbolic şi, totodată, vă mulţumim pentru sprijinul pe care îl acordaţi constant credincioşilor ortodocşi români din Italia şi din alte ţări, unde Biserica Romano-Catolică a pus la dispoziţia comunităţilor ortodoxe româneşti 426 lăcaşuri de cult - 306 în Italia şi 120 în alte ţări din Europa Occidentală”, a precizat Patriarhul Daniel.

Patriarhul BOR a subliniat că din acest motiv a acceptat propunerea părţii catolice să ofere Papei şi creştinilor catolici prezenţi în Catedrală posibilitatea de a rosti rugăciunea „Tatăl nostru” în limba latină şi să intoneze câteva cântări pascale catolice. „Acest gest este un semn de recunoştinţă pentru spaţiile liturgice oferite de comunităţi catolice parohiilor ortodoxe româneşti din Europa Occidentală. Iar, după terminarea cântărilor pascale catolice, va urma rostirea rugăciunii «Tatăl nostru» în limba română şi vor fi intonate cântări pascale ortodoxe”, a mai spus Patriarhul.

Papa Francisc a subliniat că rugăciunea comună „Tatăl nostru” sintetizează identitatea noastră de fii şi astăzi în mod special de fraţi care se roagă unul alături de ceilalţi.

„Rugăciunea «Tatăl nostru» conţine certitudinea promisiunii făcute de Isus ucenicilor săi: nu vă voi lăsa orfani şi ne oferă încrederea să primim şi să acceptăm fratele ca pe un dar”, a adăugat Suveranul Pontif.

El a exprimat dorinţa ca „România să fie întotdeauna o casă a tuturor, un tărâm al întâlnirilor, o grădină în care înfloreşte împăcarea şi comuniunea”.

„Tată, ajută-ne să luăm în serios viaţa fratelui, să ne însuşim istoria sa. Ajută-ne, tată, să nu ne judecăm fratele, prin acţiunile şi limitele sale, ci să-l primim, să-l acceptăm înainte de toate ca fiu al tău. Ajută-ne să învingem ispita de a ne simţi fii mai mari care pentru că se află într-o poziţie privilegiată în centru uită că celălalt este un dar”, a rostit Papa Francisc.

UPDATE - Papa Francisc şi Patriarhul Daniel au ajuns la Catedrala Neamului

Patriarhul Daniel şi Papa Francisc au ajuns la Catedrala Mântuirii Neamului, unde vor participa la  Rugăciunea „Tatăl Nostru”.

Pe drumul până la catedrală, Papa a salutat din maşină mulţimea.

La sosirea pe esplanada Catedralei, Suveranul Pontif a fost întâmpinat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi de mii de credincioşi care l-au primit cu aplauze. Papa Francisc le-a transmis acestora salutul pascal "Hristos a înviat".

Doi tineri în costume populare româneşti i-au oferit Sfântului Părinte pâine şi sare, precum şi un buchet cu flori.

În Catedrala Naţională se află preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, membri ai Guvernului şi ai Parlamentului, membri ai corpului diplomatic, personalităţi ale vieţii culturale şi sportive româneşti.

Patriarhul i-a dăruit Papei o icoană în mozaic a Sfântului Andrei.

UPDATE - Mesaje de susţinere a familiei, transmise de Papa Francisc şi Patriarhul Daniel: PF Daniel: Predecesorii ne cheamă să promovăm familia creştină tradiţională/ Sanctitatea Sa: Fragilitatea legăturilor are repercusiuni în special asupra familiei

Sanctitatea Sa Papa Francisc şi Patriarhul Daniel au avut o întâlnire privată, la final transmiţând mesaje de speranţă, unitate şi susţinere a familiei. Papa Francisc îi îndeamnă pe credincioşi să nu cadă pradă unei culturi a urii şi să susţină familia, celula societăţii. La rândul său, PF Daniel a transmis că predecesorii ne cheamă să susţinem familia tradiţională formată din femeie, bărbat şi copii.

”Papa Ioan Paul al II-lea, în timpul episcopatului său în Polonia, şi Patriarhul Teoctist au avut o excelenţă spirituală comună şi anume au cunoscut anii grei ai regimului comunist, când biserica a fost marginalizată şi persecutată. De aceea, întâlnirea lor la Bucureşti, în zilele de 7-9 mai 1999, a fost marcată de bucuria libertăţii religioase a creştinilor şi amplificată de sărbătoarea Sfintelor Paşti. (...) Predecesorii noştri ne cheamă astăzi şi pe noi să apărăm şi să promovăm credinţa în Hristos şi valorile creştine într-o Europă foarte secularizată pentru a transmite tinerei generaţii credinţa în iubirea milostivă a lui Hristos pentru lume şi credinţa în viaţa eternă a persoanei umane. Totodată, ei ne cheamă să mărturisim, să apărăm şi să promovăm familia creştină tradiţională, formată din bărbat femeie şi copii, într-o Europă cu un evident declin demografic, un continent care îmbătrâneşte rapid”, a transmis Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Aceasta a îndemnat credincioşii să unească ”Liturghia, filantropia, rugăciunea cu acţiunea socială, ajutorarea oamenilor săraci, bolnavi şi marginalizaţi”.

”În acelaşi timp, Evanghelia lui Hristos ne cheamă să promovăm dreptatea, reconcilierea şi solidaritatea în societate”, a mai spus Patriarhul Daniel.

La rândul său, Papa Francisc a vorbit despre unitate şi despre înflorirea relaţiilor dintre ortodocşi şi catolici, odată cu vizita pe care Papa IoanPaul al II-lea a făcut-o în 1999 în România, ţară majoritar ortodoxă.

”Călătoria aceea a deschis calea către alte evenimente asemănătoare”, a spus Sanctitatea Sa Papa Francisc, care a transmis un gând de ”recunoascătoare amintire patriarhului Teoctist”.

”Să mergem împreună cu puterea memoriei, nu cu memoria nedreptăţilor suferite sau pricinuite, a judecăţilor şi a prejudecăţilor care ne închid într-un cerc vicios şi ne determină să avem atitudini sterile, ci cu memoria rădăcinilor, a primelor secole în care Evanghelia era vestită cu îndrăzneală şi spiritul profetic a întâlnit şi luminat noi popoare şi noi culturi. (...) Amintirea paşilor făcuţi împreună ne încurajează să mergem spre viitor, având conştiinţa diferenţelor, dar mai ales regăsind mulţumirea atmosferei de familie, memoria comuniunii”, a spus Papa Francisc.

Acesta a vorbit despre schimbările din societatea vremii.

”Şi noi avem nevoie să-l ascultăm împreună pe Domnul, mai ales în aceste ultime vremuri, în care drumurile lumii au dus la schimbări sociale şi culturale rapide. De dezvoltarea tehnologică şi de bunăstarea economică au beneficiat mulţi, dar cei mai mulţi au rămas implacabil excluşi. (...) Globalizarea care impune conformarea a contribuit la dezrădăcinarea valorii popoarelor, slăbind etica şi convieţuirea, poluate în anii recenţi de un coplesitor simţământ de teamă, care deseori duce la atitudini de închidere şi de ură. Avem nevoie să ne ajutăm să nu cedăm seducţiei unei culturi a urii, a unei culturi a individualismului”, a mai spus Papa Francisc.

Şi acesta a transmis un mesaj de susţinere a familiei.

”Fragilitatea legăturilor are repercusiuni în special asupra celulei fundamentale a societăţii, asupra familiei şi ne solicită efortul de a ieşi şi de a merge în întâmpinarea dificultăţii fraţilor şi surorilor noastre, îndeosebi a celor mai tineri”, a mai spus Sanctitatea Sa.

UPDATE - Papa Francisc a primit diverse cadouri din partea preşedintelui Klaus Iohannis, printre care produse cu specific românesc, vinuri, dar şi o minge şi un tricou semnate de Hagi

Prşedintele Klaus Iohannis i-a oferit Papei Francisc mai multe cadouri printre care unele cu specific naţional, cum ar fi brâuri, ceramică de Horezu, o icoană, dar şi miere, magiun. vinuri, precum şi muzica lui George Enescu,  mingea şi tricoul lui Gheorghe Hagi, semnate de fostul internaţional şi pagaia lui Ivan Patzaichin.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a înmânat Papei Francisc aceste daruri, spunând că sunt din fiecare regiune a ţării, produse care reprezintă România, dar şi personalizate pentru Sanctitatea Sa.

“Să fie parte din cadoul nostru pentru Sanctitatea Voastră câte ceva din fiecare regiune a României, câte ceva care ne reprezintă şi care să vă aducă aminte, sperăm, cu plăcere, de vizita Sanctităţii Voastre aici în România. Să fie şi ceva foarte personalizat pentru Sanctitatea Voastră”,  a spus şeful statului.

Astfel, Papa Francisc a primit în dar un covor din Oltenia, un brâu brodat cu mărgele din Transilvania, un brâu tricolor – specific naţional românesc, un ştergar din Muntenia, tipare pentru caş din Moldova, ouă încondeiate din Bucovina, ceramică de Horezu din  Oltenia, caval din Moldova , Icoana Înălţării Domnului.

De asemenea, Sfântului Părinte i-au mai fost oferite miere de salcâm din Transilvania,  Magiunul de Topoloveni, vin de colecţie Riesling Italian, podgoria Minis 1936– Banat – Crişana, vin de vinotecă - Fetească Regală - Dealurile Moldovei, 1998, vin Golem Roşu, Crama Basilescu, 2013 – Muntenia. 

De asemenea, Papa Francisc a mai primit o minge şi un tricou cu autograful lui Gheorghe Hagi şi CD-uri cu lucrări din opera lui George Enescu.

UPDATE - Dăncilă i-a dăruit Papei un ceas al cărui cadran include şi pământ românesc şi o curea lucrată manual

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu Papa Francisc, în cadrul unei audienţe private, oferindu-i cadou acestuia un ceas al cărui cadran include şi pământ românesc şi o curea lucrată manual.

"Şeful Executivului a mulţumit Sanctităţii Sale pentru atenţia generoasă pe care o acordă relaţiilor cu România şi a evocat întrevederea avută cu ocazia vizitei la Vatican, din luna mai a anului trecut. Totodată, premierul României şi-a exprimat bucuria pentru călătoria apostolică în România a Sfântului Părinte, aşteptat cu multă căldură şi speranţă de poporul român şi a subliniat semnificaţia deosebită a vizitei Sanctităţii Sale, în contextul exercitării de către România a mandatului Preşedinţiei rotative Consiliului Uniunii Europene, al împlinirii a 30 de ani de la căderea comunismului şi a 20 de ani de la vizita istorică a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea", anunţă Guvernul.

În cadrul discuţiilor, prim-ministrul Viorica Dăncilă a evocat nevoia de unitate şi solidaritate resimţită în prezent la nivelul continentului european, arătând că Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene a acţionat pentru a răspunde acestei necesităţi şi pentru consolidarea proiectului european şi a întăririi coeziunii între statele membre.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a subliniat atenţia pe care România o acordă libertăţii religioase şi a menţionat, în acest sens, conferinţa internaţională, organizată la începutul lunii iunie de Guvernul român, consacrată analizării modalităţilor de sprijinire a dialogului ecumenic şi cu organizaţiile religioase, inclusă în programul Preşedinţiei române a Consiliului.

Nu în ultimul rând, a fost discutat subiectul migraţiei, fenomen care preocupă Sfântul Scaun şi în faţa căruia Uniunea Europeană şi statele membre trebuie să găsească răspunsurile cele mai adecvate.

În cursul zilei, prim-ministrul Viorica Dăncilă va lua parte, de asemenea, la ceremonia de la Catedrala Mântuirii Neamului (Catedrala Naţională), precum şi la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Catolică Sfântul Iosif.

Dăncilă i-a oferit Suveranului Pontif un ceas realizat special de Augustin Matei.

Pe cadranul ceasului este reprezentat Sf. Francisc de Assisi. Tot pe cadran sunt incluse: o rocă din Argentina, o rocă vulcanică din Etna, o fărâmă de pământ românesc.

Pe spatele ceasului, pe rotorul mecanismului, este o bucată de malachit - o rocă albastră despre care se spune că a fost folosită la realizarea albastrului de Voroneţ.

De asemenea, Papa a primit şi o curea din piele de viţel lucrată manual.

UPDATE - Papa Francisc i-a salutat pe oamenii care îl aşteptau în curtea Palatului Cotroceni şi s-a fotografiat cu ei
La plecarea de la Palatul Cotroceni, Papa Francisc a coborât din maşina pentru a-i saluta pe oamenii care îl aşteptau în curte, fluturând steguleţe tricolore.

El a dat mâna cu mai multe persoane, făcând chiar fotografii cu unele dintre acestea, şi i-a mângâiat pe cap pe câţiva copii care se aflau acolo.

Papa Francisc a fost aplaudat de cei prezenţi în curtea Palatului Cotroceni, oamenii scandând "Vivat Papa".

Ulterior, Suveranul Pontif s-a urcat din nou în maşină şi a plecat.

Următorul moment al vizitei sale va avea loc la Palatul Patriarhiei.

UPDATE - Papa Francisc: Invoc asupra întregii populaţii a ţării, belşugul binecuvântărilor divine şi să vă protejeze Maica Domnului. Dumnezeu să binecuvânteze România!

"Domnule preşedinte, dorind  României prosperitate şi pace, invoc asupra dumneavoastră, asupra familiei dumneavoastră, asupra tuturor celor prezenţi ca şi de altfel asupra întregii populaţii a ţării, belşugul binecuvântărilor divine şi să vă protejeze Maica Domnului. Dumnezeu să binecuvânteze România!", a încheiat Papa Francisc.

Papa Francisc a afirmat în discursul susţinut la Palatul Cotroceni că se află în România la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea şi că acest moment este unul prielnic pentru o privire de ansamblu asupra celor 30 de ani scurşi de la momentul în care România s-a eliberat de un regim care oprima libertatea civilă şi cea religioasă.

"“Mă bucur să mă aflu în frumoasa voastră ţară la 20 de ani de la vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea, în momentul în care România, pentru prima dată de când a aderat la Uniunea Europeană, deţine preşedinţia rotativă la Consiliul Uniunii Europene. Momentul acesta este prielnic pentru a avea o privire de ansamblu asupra celor 30 de ani care s-au scurs de când România s-a eliberat de un regim care oprima libertatea civilă şi religioasă şi o izola de celelalte ţări europene şi care, pe lângă acestea, dusese la stagnarea economiei şi la epuizarea forţelor sale creatoare”. a transmis Papa Francisc.

El a remarcat că în acest timp România s-a angajat să îşi construiască un proiect democratic şi a recunoscut paşii mulţi pe care ţara noastră i-a făcut în această direcţie.

“În acest timp, România s-a angajat să îşi construiască un proiect democratic prin pluralismul forţelor politice şi sociale şi prin dialogul lor reciproc, având drept scop recunoaşterea esenţială a libertăţii religioase şi integrare deplină a ţării în scenariul internaţional mai amplu.E important să recunoaştem mulţii paşi pe care România i-a făcut pe acest drum, inclusiv în mijlocul unor mari dificultăţi şi lipsuri, voinţa de a progresa în diferitele sectoare ale vieţii civile, sociale şi ştiinţifice a descătuşat multe energii şi inventivitate,  a eliberat numeroase forţe creatoare, altădată ţinute captive şi a dat un nou avânt multor iniţiative, împingând ţara spre secolul XXI”, a mai spus Sfântul Părinte.

Papa Francisc a încurajat România să continue munca de consolidare a instituţiilor pentru a răspunde aspiraţiilor legitime ale cetăţenilor.

“Vă încurajez să continuaţi munca de consolidare a structurilor şi a instituţiilor necesare nu numai pentru a răspunde aspiraţiilor legitime ale cetăţenilor, dar şi pentru a stimula şi a crea condiţiile ca poporul vostru să îşi manifeste întreg potenţialul şi ingeniozitatea de care ştim că este capabil. Trebuie să recunoaştem în acelaşi timp că transformările generate de deschiderea spre o nouă eră au adus cu sine odată cu beneficiile şi apariţia unor inevitabile obstacole de depăşit şi a unor consecinţe nu întotdeauna uşor de rezolvat pentru a păstra stabilitatea socială şi pentru buna administrare a teritoriului”,a explicat Sanctitatea Sa.

Papa Francisc a adus un omagiu sacrificiului făcut de românii care au emigrat şi care au îmbogăţit ţările respective prin valorile şi prin munca lor. 

“Aduc un omagiu sacrificiului atâtor fii şi fiice ai României, care prin cultura lor, prin patrimoniul valorilor şi muncii lor îmbogăţesc ţările în care au emigrat, iar prin roadele efortului lor îşi ajută familiile care au rămas în patrie. Să ne gândim la fraţii şi la surorile care sunt în străinătate. Este un act de patriotism, este un act de frăţie şi este un act de justiţie, de asemenea. Continuaţi să vă comportaţi aşa”, a mai transmis Papa Francisc.

UPDATE - Iohannis, în discursul rostit în prezenţa Papei: În urmă cu o săptămână, destinul european a fost confirmat cu forţă de românii din ţară şi din străinătate

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, în discursul rostit în prezenţa Papei că, în urmă cu o săptămână, destinul european a fost confirmat cu forţă de românii din ţară şi din străinătate şi că trebuie să avem grijă de casa noastră, Europa.

UPDATE - Suveranul Pontif a ajuns la Palatul Cotroceni, unde are loc ceremonia primirii oficiale. La sosire, Papa Francisc a avut o scurtă discuţie cu perşedintele şi apoi şi cu soţa  acestuia, Carmen Iohannis.

Inquam Photos/Octav Ganea
Inquam Photos/Octav Ganea

La momentul trecerii în revistă a gărzii de onoare, Ppa Francisc  aavut o uşoară ezitare, preşedintele Iohannis fiind cel care i-a sugerat ce trebuie să facă, moment după care, Sfântul Părinte a mers la microfon spunând, uşor stingherit, "Bună ziua!".

Pe drumul de la aeroport, Papa  a fost ovaţionat de numeroase persoane.

UPDATEPreşedintele Iohannis şi soţia sa  l-au întâmpinat pe Suveranul Pontif:

„Este o mare plăcere să vă avem pe pământ românesc”, a spus preşedintele Klaus Iohannis. "Suntem fericiţi să vă avem aici”, a adăugat Carmen Iohannis, adresându-se Papei.

De asemenea, un public numeros format din elevi de la şcoli catolice şi din credincioşi a scandat numele Papei şi a fluturat steguleţe tricolore cu însemnele papale.

Copiii, unii îmbrăcaţi în costume populare, au pregătit felicitări şi desene făcute de ei, pentru a le oferi Sfântului Părinte.

De la aeroport, Papa Francisc va pleca spre Palatul Cotroceni, iar, pe Şoseaua Kiseleff, între strada Arhitect Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, coloana Suveranului Pontif va circula cu viteză redusă, pentru a saluta mulţimea.

La Cotroceni se va desfăşura ceremonia oficială de primire.

De asemenea, Suveranul Pontif va avea convorbiri tête-à-tête cu preşedintele Klaus Iohannis şi se va întâlni cu prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Programul de la Cotroceni mai include întâlnirea cu autorităţile statului, societatea civilă şi corpul diplomatic, în Sala Uniriii, şi discursuri ale preşedintelui şi ale Sanctităţii Sale Papa Francisc.

Va urma, la Palatul Patriarhiei, o întâlnire privată cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi apoi cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, iar Papa Francisc va rosti un discurs.

Un alt moment al vizitei este cel de la Catedrala Naţională, unde urmează să aibă loc rugăciunea „Tatăl Nostru”, alocuţiuni şi cântări pascale şi salutul Sanctităţii Sale Papa Francisc.

La ora 18:00, Suveranul Pontif soseşte la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Iosif”.

Sâmbătă şi dumincă, Papa Francisc se va afla la Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj.

UPDATE -  Avionul la bordul căruia se află Suveranul Pontif a aterizat pe Aeroportul "Henri Coandă".

Vizita în ţara noastră a Suveranului Pontif va avea patru etape: Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj. Papa Francisc va pleca spre Roma, duminică, după ora 17.00, de pe Aeroportul internaţional din Sibiu.

CITEȘTE ȘI DOCUMENTAR. Traseul românesc al Papei Francisc - vizite şi întâlniri la Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj/ FOTO

Reprezentanţii Companiei Aeroporturi Bucureşti au avertizat că la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti vor fi aplicate măsuri speciale de securitate, astfel că este posibil ca vineri şi sâmbătă să se producă aglomerări pe fluxurile auto către aeroport, în zona terminalelor şi pe fluxul de ieşire din aeroport.

În Bucureşti, primăria a dispus ca parcarea sau staţionarea automobilelor a fost interzisă în zona Palatului Cotroceni, Piaţa Revoluţiei, Catedralele Naţinală şi Sfântul Iosif. PMB a recomandat suspendarea cursurilor, astfel că unităţile de învăţământ publice şi private sunt închise.

CITEȘTE ȘI Scaunul papal folosit la Sfânta Liturghie din Bucureşti, construit la Reghin

Suveranul Pontif se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Viorica Dăncilă, cu ambasadori, cu reprezentanţi ai societăţii civile, cu Patriarhul Daniel, cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Cele mai importante activităţi de masă la care va participa Papa Francisc la Bucureşti vor avea loc la ora 17.00, la Catedrala Mântuirii Neamului, unde, împreună cu Patriarhul Daniel, va spune rugăciunea „Tatăl nostru”, apoi va saluta mulţimea, şi la ora 18.00, la Catedrala Sf. Iosif, unde va prezida Sfânta Liturghie, apoi va porni spre Piaţa Victoriei.

Trei sute de voluntari vor asista, alături de autorităţi, cele 25.000 de persoane care s-au înscris online pentru a-l vedea pe Papa Francisc după Sfânta Liturghie de la Catedrala Sf. Ioşif. În centrul oraşului vor fi amplasate două scene (Catedrala Sf. Iosif şi Piaţa Ateneului), 15 ecrane şi numeroase difuzoare unde va putea fi urmărit programul Papei.

În afara celor 19 sectoare dedicate pelerinilor, va exista o zonă „liberă”, de unde cei care nu s-au înscris online să poată asista la evenimentele din Piaţa Revoluţiei.

Facilităţi vor deservi toate sectoarele – toalete ecologice, coşuri de gunoi, puncte de alimentare cu apă. Vor fi amenajate zone speciale, pregătite pentru persoane cu dizabilităţi şi pentru familii cu copii mici. Este interzis accesul participanţilor în sectoare cu băuturi alcoolice, obiecte contondente, cu animale de companie.

După controlul de securitate, fiecare persoană va primi la intrarea în sectorul unde a fost arondat sacul pelerinului – care va conţine o şapcă, o pelerină pentru ploaie, un steguleţ cu drapelul, pe o parte, şi însemnele Vaticanului, pe cealaltă, broşura cu programul, precum şi texte care vor fi citite şi cântate şi o decadă de rosariu.

Scaune de spovadă vor fi amplasate în mai multe puncte din centru.

Accesul în zona Catedralei Sf. Iosif va putea fi făcut în intervalul orar 12.30 - 16.30, şi până la 17.30 în sectoarele din Piaţa Revoluţiei.

Suveranul Pontif va părăsi Catedrala Sf. Iosif după liturghie şi va merge, în papamobil, pe Calea Victoriei până în faţa Ateneului şi a Palatului Regal. În timp ce va saluta mulţimea, pe scena amplasată în centrul Bucureştiului vor avea loc momente artistice.

Între măsurile luate în localităţile unde va ajunge Sfântul Părinte se numără instalarea de spitale mobile, în plus, CFR a anunţat ca vor fi folosite toate garniturile şi vor fi suplimentate trenurile pe direcţia Miercurea Ciuc, Iaşi şi Blaj.

Între cele mai importante momente ale vizitei Papei în România se numără Sfânta Liturghie de la Sanctuarul marian din Şumuleu-Ciuc şi Divina Liturghie de pe Câmpia Libertăţii din Blaj cu beatificarea şapte episcopi greco-catolici martiri: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.

Aceasta va fi a doua vizită a unui Suveran Pontif în ţara noastră. În urmă cu 20 de ani, Papa Ioan Paul II a vizitat Bucureştiul.

 

Programul zilei de vineri:

11:15 – Aterizare pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Bucureşti
 Ceremonia de bun venit

12:05 – Ceremonia oficială de primire la Palatul Cotroceni
Ceremonial militar, Platoul de Ceremonii
Convorbiri tête-à-tête între preşedintele României, Klaus Iohannis, şi Sanctitatea Sa Papa Francisc
Întâlnirea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu Sanctitatea Sa Papa Francisc

13:05 – Întâlnire cu autorităţile statului, societatea civilă şi corpul diplomatic, în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni
 Discursul Preşedintelui României, Klaus Iohannis
 Discursul Sanctităţii Sale Papa Francisc

15:45 – Sosire la Palatul Patriarhiei
Întâlnire privată cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

16:15 – Întâlnire cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, Palatul Patriarhiei
 Discurs al Sanctităţii Sale Papa Francisc

17:00 – Sosire la Catedrala Naţională
Rugăciunea „Tatăl Nostru”, alocuţiuni şi cântări pascale
 Salut al Sanctităţii Sale Papa Francisc

18:00 – Sosire la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Iosif”
Sfânta Liturghie
 Omilia Sanctităţii Sale

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.