Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a afirmat că România a fost scoasă de către agenţia Guvernului american de pe lista de supraveghere privind protejarea drepturilor de proprietate intelectuală. România este astfel recunoscută ca "un partener de încredere deplină pentru Statele Unite ale Americii din punctul de vedere al protecţiei proprietăţii intelectuale pentru prima dată în peste 25 de ani", arată Guvernul. Potrivit MAI, la nivelul Poliţiei Române, în anul 2021, au fost investigate 91 de domenii de internet, au fost indisponibilizate bunuri în valoare de peste 50 de milioane de lei şi au fost soluţionate pete 1.400 de dosare penale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - "Reprezentantul pentru Comerţ al Statelor Unite (United States Trade Representative - USTR), agenţia Guvernului SUA care se ocupă de relaţiile comerciale internaţionale, a publicat Raportul Special 301 pentru 2022, în care, pentru prima dată în peste 25 de ani, România este scoasă de pe ”Lista de Atenţionare” (Watch List), fiind astfel recunoscut formal că avem capacitatea de a depăşi limitele semnalate anterior în ce priveşte protejarea drepturilor de proprietate intelectuală. USTR identifică, prin Raportul Special 301, ţările care nu asigură o protecţie adecvată şi eficientă a drepturilor de proprietate intelectuală şi/sau accesul corect şi echitabil pe piaţă pentru afacerile care se bazează pe protecţia proprietăţii intelectuale", a transmis Guvernul, printr-un comunicat de presă.
 
Conform sursei citate, raportul se publică anual începând din 1989, iar România s-a aflat pe ”Lista de Atenţionare” (Watch List) prima dată în 1995 şi, după 3 ani de observaţie, a intrat pe această Listă unde s-a regăsit în mod constant din 1999 până în 2021, fiind singurul stat membru UE pe Lista în referinţă. 
 
"Eliminarea României de pe Lista de Atenţionare din Raportul Special 301 reflectă recunoaşterea paşilor semnificativi pe care România i-a făcut în ultimul an pentru a îmbunătăţi protecţia şi aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală, precum şi atenţia Guvernului României în eficientizarea acestui domeniu cu o contribuţie majoră la dezvoltarea economică şi socio-culturală a societăţii. Astfel, conform anunţului USTR, printre motivele acestei evoluţii pozitive s-au aflat numirea primului Coordonator naţional în domeniul proprietăţii intelectuale, respectiv a domnului Sorin Costreie, Consilier al Primului Ministru, înfiinţarea unei noi unităţi în cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Inspectoratul General al Poliţiei Române, specializată în cazurile de piraterie online, dedicarea alocarea unor ofiţeri suplimentari pentru investigaţiile de proprietate intelectuală şi reluarea organizării de către Serviciul pentru coordonarea activităţii Ministerului Public în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a întâlnirilor Grupului de Lucru pe probleme de Drepturi de Proprietate Intelectuală, un parteneriat public-privat creat ca o structură de sprijin a activităţilor de prevenire şi combatere a încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală", a mai arătat Executivul.
 
"România prioritizează parteneriatul comercial cu Statele Unite ale Americii şi consideră anunţul de astăzi ca un semnal de recunoaştere şi încurajare pentru adâncirea acestei cooperări. Aşteptăm cu nerăbdare să continuăm să colaborăm cu SUA şi cu ceilalţi parteneri ai noştri în angajamentul nostru comun faţă de protecţia şi asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală", a declarat Sorin Costreie, consilier al prmeierului şi coordonator naţional în domeniul proprietăţii intelectuale.
 
La rândul său, Ministerul Afacerilor Interne a transmis că salută decizia, arătând că o contribuţie importantă constă inclusiv în eforturile MAI care, prin structurile specializate, a desfăşurat acţiuni constante pentru descoperirea, cercetarea şi sancţionarea ilegalităţilor din domeniul drepturilor de proprietate intelectuală.
 
Datele statistice înregistrate în domeniul de referinţă în anul 2021 reflectă intensificarea activităţilor desfăşurate de către structurile specializate atât pe linia indisponibilizării bunurilor contrafăcute, cât şi pe linia finalizării anchetelor penale.
 
"Menţionăm că, la nivelul Poliţiei Române, în anul 2021, au fost investigate 91 de domenii de internet (faţă de 51 în 2020), au fost indisponibilizate bunuri în cuantum total de 50.045.100 lei (33.397.200 lei în 2020), au fost soluţionate 1.465 de dosare penale (1.205 în 2020), au fost aplicate măsuri asiguratorii în cuantum total de 4.855.690 lei (484.520 lei în 2020). De asemenea, la nivelul Poliţiei de Frontieră au fost constatate 327 fapte de natură infracţională referitoare la încălcarea dreptului de proprietate intelectuală. Astfel, poliţiştii de frontieră - independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali au depistat peste 2,5 milioane de bunuri contrafăcute purtând însemnele unor mărci internaţionale protejate", a precizat MAI.
 
Conform sursei citate, la nivelul structurilor specializate au fost făcute demersuri pentru eficientizarea activităţii.
 
Astfel, în 2021, Inspectoratul General al Poliţiei Române a dispus măsuri pentru prioritizarea, la nivelul structurilor de investigare a criminalităţii economice, a cazurilor privind investigarea infracţiunilor la regimul drepturilor de proprietate intelectuală, în special pentru destructurarea reţelelor/grupurilor infracţionale organizate de import, distribuţie şi vânzare de bunuri contrafăcute, precum şi în domeniul pirateriei online.
 
De asemenea, au fost luate măsuri pentru înfiinţarea, în cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, a unei structuri specializate în domeniu, începând din octombrie 2021 fiind operaţionalizat Serviciul de Investigare a infracţiunilor la regimul drepturilor de proprietate intelectuală, iar în cadrul acestuia a fost înfiinţat un compartiment pentru investigaţii în mediul online. 
 
Totodată, la nivelul fiecărui serviciu de investigare a criminalităţii economice din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi al Poliţiilor de Sector au fost desemnaţi, din luna august 2021, câte 2 poliţişti pentru a desfăşura exclusiv activităţi de prevenire şi combatere a ilegalităţilor din domeniul drepturilor de proprietate intelectuală.
 
"O preocupare constantă la nivelul Poliţiei Române a fost aceea de a asigura specializarea poliţiştilor în investigarea infracţiunilor la regimul drepturilor de proprietate intelectuală, sens în care au fost organizate cursuri specifice în colaborare cu parteneri internaţionali sau din România. Totodată, Poliţia de Frontieră a organizat campanii în parteneriat cu organizaţii ale societăţii civile, pentru prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu bunuri care afectează inclusiv dreptul de proprietate intelectuală", a menţionat MAI.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - Dan Cărbunaru a declarat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, că astfel România a fost recunoscută ca partener de încredere al SUA din punctul de vedere al protecţiei proprietăţii intelectuale. 
 
"România a fost recunoscută ca partener de încredere pentru Statele Unite ale Americii din punct de vedere al protecţiei proprietăţii intelectuale. Se întâmplă asta pentru prima dată după mai bine de 25 de ani. Reprezentantul pentru Comerţ al Statelor Unite, agenţia Guvernului SUA care se ocupă de relaţiile comerciale internaţionale a publicat ieri raportul special 301 pentru anul în curs, în care pentru prima dată România este, după mai bine de 25 de ani, scoasă de pe lista de supraveghere, un watchlist care a inclus România timp de mai bine de 25 de ani, scoaterea de pe această listă este o recunoaştere formală că avem capacitatea de a depăşi limitele semnalate în mod repetat de partenerul transatlantic privind protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, eliminarea ţării noastre de pe această listă reflectând recunoaşterea progreselor pe care România le-a făcut în ultimul an, în mod special pentru a îmbunătăţi protecţia şi aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală, precum şi atenţia Guvernului României în a eficientiza acest domeniu, printr-o contribuţie majoră la dezvoltarea economică şi socio-culturală”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.