Premierul Marcel Ciolacu a solicitat ministrului Muncii să fie destituită conducerea Agenţiei Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi conducerea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Ilfov, în cazul bătrânilor torturaţi în azile. El a mai solicitat destituirea conducerii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi şi a cerut conducerii Consiliului Judeţean Ilfov şi conducerii Primăriei Sectorului 3 să destituie de urgenţă şefii Direcţiilor General de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) locale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Mi-aş fi dorit astăzi să vorbesc despre măsurile economice, sociale pe care urmează să le luăm în şedinţa de Guvern, dar atât eu, cât şi dvs, cu toţii suntem oameni şi am văzut ce s-a întâmplat în acele azile ale groazei, aşa cum au fost denumite pe bună dreptate de către presă. Oameni în vârstă, vulnerabili care în loc să fie ajutaţi au fost efectiv torturaţi. Eu personal, vă spun sincer nu am putut parcurge toate stenogramele apărute în presă. Cred că acest grup infracţional organizat, cu complicitatea unor funcţionari trebuie să răspundă cât mai repede. Îi solicit domnului ministru al Muncii ca astăzi conducerea ANEPIS (Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială – n.r.) să fie destituită şi conducerea AJPIS Ilfov (Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov – n.r.). Conducerea AGPIS Ilfov, care are atribuţii clare de control şi autorizare a acestor centre, au autorizat un centru pe 29.06, unul pe 10.05 şi un centru autorizat provizoriu pe 10.05.2023. Domnul ministru o să vă prezinte nişte poze din dosar care arată că aceste centre sunt hoteluri de 5 stele şi realităţile pe care presa le-a găsit acolo. Anumiţi funcţionari au schimbat pozele şi realitatea şi au dus către conducerea ANPIS către autorizare imagini şi lucruri care nu aveau nicio legătură cu realitatea. Vă rog, domnule ministru, toate materialele pe care le aveţi să le puneţi la dispoziţia presei. Cu toate informaţiile. Românii să ştie exact ce s-a întâmplat”, a declarat Marcel Ciolacu, vineri la începutul şedinţei de Guvern.

Şeful Executivului a mai cerut destituirea conducerii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Persoanelor cu Dizabilităţi.

„Vreau să fac un apel la conducerea Consiliului Judeţean Ilfov şi conducerea Primăriei Sectorului 3 să destituie de urgenţă conducătorii DGASPC-urilor locale, pentru că în atribuţiile lor şi vă citesc din lege – atribuţii de furnizare, administrare şi contractare a serviciilor sociale, fiind responsabile de calitatea serviciilor prestate, precum şi de monitorizare financiară şi tehnică a contractelor încheiate. Deci aveau atribuţii directe în ceea ce priveşte funcţionarea şi calitatea serviciilor către persoanele vârstnice, copii sau persoane cu dizabilităţi. De asemenea, doresc destituirea din funcţia de preşedinte a Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi. Această instituţie având un Corp de control şi în atribuţii clare de a controla ceea ce se întâmplă în aceste centre de îngrijire. Constatăm că sunt deja trei instituţii, una locală şi două centrale, care aveau atribuţii de control şi s-a ajuns în situaţia în care s-a ajuns”, a mai precizat Ciolacu.

Prim-ministrul a rugat-o pe Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, să discute cu conducerea DIICOT pentru ca această anchetă să fie o prioritate.

„O să am o rugăminte la doamna ministru al Justiţiei, deoarece nu este în atribuţiile mele, de a avea o discuţie foarte clară cu conducerea DIICOT, astfel încât această anchetă să fie o prioritate. Aş dori de la domnul ministru de Interne să solicite Poliţiei Române clarificări, de ce nu s-au luat măsuri, cunoscându-se aceste fapte de mai multă vreme. Mai mult, neluându-se măsuri, lucrurile au dus către o autorizare definitivă a acestor centre şi vreau ca prioritate la toate autorităţile care au atribuţii de control o verificare în toată ţara a tuturor acestor centre de stat sau particulare în ceea ce priveşte asistenţa pentru copii, persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi. Doresc să pună umărul Poliţia Română, Direcţia de Sănătate Publică, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor”, a completat Marcel Ciolacu.

Acesta a solicitat o întâlnire, duminică, cu mai mulţi membri ai Executivului.

„Duminică, solicit o întâlnire la Guvernul României cu ministrul de Interne, ministrul Muncii, ministrul Justiţiei, ministrul Sănătăţii şi ministrul Dezvoltării şi toţi preşedinţii de autorităţi cu atribuţii de control. Vreau cât mai urgent să redăm încrederea românilor în instituţiile statului român”, a conchis Ciolacu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.