Premierul Florin Cîţu a declarat, duminică, la o videoconferinţă cu prefecţii, că va fi adoptată o hotărâre de Guvern care să instituie derogare de la procedura normală de acordare a ajutoarelor de urgenţă pentru cei afectaţi de inundaţii. "Această hotărâre de Guvern stabileşte sume fixe în funcţie de gradul de afectare al gospodăriilor şi devine cadrul pentru acordarea ajutoarelor", a arătat Cîţu. El le-a cerut prefecţilor să discute cu organizatorii de evenimente în aer liber, pentru a le explica riscurile la care se expun acolo unde sunt avertizări meteo. Cîţu a precizat că sunt 77 de localităţi din 26 de judeţe care sunt afectate şi municipiul Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Mă interesează să vedem dacă este nevoie de resurse suplimentare pentru a interveni cât mai rapid în localităţile afectate, mai ales acolo unde avem cod roşu de inundaţii, aici vorbesc de judeţele Bacău, Vrancea, Galaţi, Brăila", a afirmat Florin Cîţu, în videoconferinţa cu prefecţii de duminică.

El a adăugat că vrea "în toate judeţele o mobilizare exemplară pentru a veni în sprijinul oamenilor, mai ales în judeţele cele mai afectate".

"Dacă este nevoie de resurse suplimentare, orice fel de resurse, solicitaţi de urgenţă. Şi domnul Raed Arafat şi eu suntem aici pentru a răspunde imediat acestor solicitări, dar în acelaşi timp să ştiţi că, aşa cum am făcut la Vrancea, judeţele vecine pot să vină în ajutor. Operaţiunea de salvare de ieri a celor 12 muncitori s-a realizat cu sprijinul Salvamont Covasna şi Bacău, pompieri militari, jandarmi, pompieri civili. Deci doar trebuie să cereţi resursele", a susţinut premierul.

El a subliniat că este nevoie de implicarea tuturor prefecţilor, care trebuie să meargă pe teren pentru a avea o evaluare imediată a situaţiei.

"În acest moment, avem 77 de localităţi din 26 de judeţe care sunt afectate şi municipiul Bucureşti. S-a intervenit pentru evacuarea apei din 24 de case, 273 de curţi, 22 de subsoluri/beciuri, de pe 42 de străzi, precum şi pentru degajarea unui acoperiş şi a 33 de copaci căzuţi pe carosabil şi autoturisme, au fost afectate 25 de autoturisme. Din păcate, avem două decese confirmate, transmit pe această cale condoleanţe familiilor, şi suntem în căutarea unui bărbat care a fost luat de ape în cursul zilei de vineri", a detaliat Cîţu.

Florin Cîţu a anunţat o hotărâre de guvern pentru a se asigura că ajutoarele de urgenţă ajung rapid la persoanele care au nevoie.

"Vom da şi voi vorbi cu ministrul Muncii pentru a pregăti o hotărâre de Guvern care să instituie derogare de la procedura normală de acordare a ajutoarelor de urgenţă (...). Această hotărâre de Guvern stabileşte sume fixe în funcţie de gradul de afectare al gospodăriilor şi devine cadrul pentru acordarea ajutoarelor", a explicat Cîţu.

El a explicat şi procedura care va fi urmată pentru acordarea ajutoarelor.

"Comisiile de evaluarea pagubelor constituite în prefecturi fac evaluarea în teren, întocmesc liste, borderouri semnate de primarul unităţii administrativ-teritoriale respective şi prefect. Le depun la AJPIS, ANPIS-ul  le centralizează şi le trimite în minister unde, prin note semnate de ministru, se aprobă ajutoarele nominale", a spus Cîţu.

El a menţionat că procedura ar trebui să fie cunoscută de prefecţi, fiind folosită şi anul trecut şi urmând să fie în vigoare pentru tot restul acestui an.

"Procedura în acest moment este mai dificilă pentru că se face o analiză pe fiecare gospodărie în parte, se face un HG pentru un anumit calup de cazuri. Astfel, prin acest HG pe care-l vom da săptămâna viitoare vom crea un cadru legal pentru tot anul şi simplificăm lucrurile. Bugetul anual, anul trecut a fost un buget de 5 milioane de lei, parcă, şi cuantumurile anul trecut erau în jur de 4.000 de lei pentru familii şi persoane singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de 75%, de 2.000 de lei între 50% şi 75%, câte 1.000 de lei între 25% şi 50% şi acolo unde au existat decese din cauza inundaţiilor familiile primeau 5.000 de lei suplimentar. Acestea sunt sumele de unde pornim", a precizat Cîţu.

El a explicat că această decizie vine pentru a uşura munca şi a reduce timpul în care se acordă aceste ajutoare.

"Vreau să vă avertizez că mă voi deplasa personal acolo unde aceste ajutoare trebuie să ajungă (...) să mă asigură că ajung ajutoarele la persoanele repsective", a adăugat premierul.

Cîţu le-a cerut prefecţilor să discute cu organizatorii de evenimente în aer liber, în zonele unde sunt avertizări ale meteorologilor.

"Aş vrea ca prefecţii să ia legătura cu organizatorii de evenimente în spaţiul liber, mai ales în zonele unde avem Cod portocaliu şi Cod roşu, să le spună riscurile la care se expun, trebuie să fim foarte atenţi aici", a afirmat el.

El a explicat că astfel orgamizatorii pot decide să amâne un eveniment, să îl anuleze, menţionând că este vorba despre proteste, evenimente sportive, manifestări religioase.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.