Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că autorităţile române au prelungit, marţi, un acord încheiat cu Grupul San Donato Italia, Asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia şi Asociaţia Inima Copiilor din România în baza căruia copiii cu probleme cardio-vasculare pot fi operaţi în România, la spitalul Marie Curie, de către specialişti din Italia, iar pe de altă parte medici din România sunt instruiţi în ceea ce priveşte realizarea de operaţii a copii cu malformaţii ale aparatului circulator. Până în prezent, în cadrul programului au fost realizate aproximativ 1.500 de intervenţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Autorităţile române au semnat, marţi după-amiază, un Act adiţional de prelungire a Acordului de cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice încheiat între Ministerul Sănătăţii, Grupul San Donato Italia, Asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia şi Asociaţia Inima Copiilor din România.
 
În baza acestui acord, copiii cu malformaţii cardiace pot fi operaţi în România, de către specialişti italieni, dar şi de către medici români care au fost instruiţi în cadrul acestui proiect. Acordul a fost prelungit pentru o perioadă de trei ani. 
 
”Dezvoltarea chirurgiei cardio-vasculare pentru copii, un capitol aproape inexistent după Revoluţia română din 1989, a ajuns în acest moment, datorită acestui parteneriat şi datorită unor oameni inimoşi, a ajuns la maturitate. În curând, România probabil că va atinge sustenabilitatea unui program care să poată să ofere intervenţii chirurgicale tuturor copiilor din România în zona aceasta a chirurgiei cardio-vasculare şi din această cauză acordul pe care l-am semnat astăzi va consfinţi continuarea acestui proiect pe de o parte, şi extinderea lui. (...) Acest parteneriat va oferi resursa profesională, iniţial din partea italiană, ulterior şi vreau să vă spun că am fost impresionat de tinerii colegi din România care au învăţat să opereze copii pentru diverse malformaţii legate de aparatul circulator, oameni tineri din toată ţara care au beneficiat de training este extrem de important să creezi resursa umană”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, marţi, într-o  conferinţă de presă. 
 
Ministrul a arătat, de asemenea, că parteneriatul încheiat de Spitalul Marie Curie şi asociaţiile implicate în acest proiect este ”un model de bună practică”.
 
El menţionat că transferul copiilor cu probleme cardio-vasculare la spitale din străinătate este ”o soluţie temporară”, iar statul român ”trebuie să găsească resursele şi înţelepciunea încât să trateze copiii din România în România”.
 
Ministrul a anunţat că doi copii refugiaţi din Ucraina au fost operaţi în România, el spunând că acesta este ”un exemplu de solidaritate europeană”.
 
Alexandru Rafila a precizat că a avut discuţii cu reprezentanţii grupului San Donato şi despre domeniul onco-hematologiei pediatrice, ”un domeniu în care România mai are mulţi paşi de făcut”. 
 
El le-a  mulţumit celor care s-au implicat în acest proiect despre care spune că ”România avea nevoie, copiii din România aveau nevoie”.
 
În baza Acordului, intervenţii chirurgicale vor avea loc nu doar la Bucureşti, ci şi la spitale din Timişoara şi Iaşi.
 
Potrivit Ministerului Sănătăţii, în cadrul programului, care a început în 2013, au fost realizate până în prezent aproximativ 1.500 de intervenţii la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Marie Curie” şi în centrele din Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara. 140 de specialişti medicali români (medici, asistenţi medicali, tehnicieni) au beneficiat de pregătire profesională, dintre care 50 de persoane prin training în cadrul IRCCS Policlinico San Donato, din Italia, iar 90 de cadre medicale au fost pregătite la Spitalul "Marie Curie", în timpul misiunilor operatorii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.