Un simulator 1:1 al aeronavei Airbus A320 a fost inaugurat, vineri, în premieră naţională, la Cluj-Napoca, el fiind disponibil atât pentru cei pasionaţi de aviaţie, cât şi pentru piloţi, în condiţiile în care dispozitivul dispune de o bază de date cu 24.000 de aeroporturi din toată lumea şi poate simula diverse situaţii de urgenţă care pot să apară la bordul aeronavei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imaginile folosite în simulator sunt preluate din satelit şi prezintă cu o acurateţe foarte mare tot ceea ce vede un pilot atunci când încearcă să aterizeze pe un aeroport, scopul simulatorului fiind atât de divertisment, cât şi pentru perfecţionarea tehnicilor de zbor în cazul piloţilor.

"Este o replică a cabinei la scara de 1:1 şi face exact ce face un avion real. Senzaţiile sunt identice cu cele ale unui avion normal. Scopul simulatorului este să oferim accesul la comenzile avionului celor care nu au avut ocazia să experimenteze un zbor, dar şi să pregătim piloţii care pot testa diverse situaţii de urgenţă cum sunt oprirea unui motor, izbucnirea unui incendiu sau depresurizarea avionului. Baza de date a simulatorului conţine 24.000 de aeroporturi din toată lumea, imaginile proiectate fiind capturate din satelit, fiind cele reale. Din simulator se vede exact ce vede un pilot din cabina avionului”, a spus Marius Petriman, instructorde Airbus A320 şi co-fondator al echipei care administrează simulatorul.

Echipa care administrează simulatorul este formată din piloţi şi un psiholog, a achiziţionat părţile componente din străinătate, acestea fiind mai apoi aduse la Cluj-Napoca, unde dispozitivul este folosit chiar şi în scopuri terapeutice.

"Sunt deja peste 200 de clienţi care vor să încerce simulatorul, persoane fizice, dar şi piloţi de linie care vor să facă pregătire pentru interviu. Derulăm şi cursuri de frică de zbor, în cadrul cărora explicăm cum funcţionează şi cum zboară un avion. Apelăm şi la un psiholog pentru tratarea fobiilor de zbor prin situaţii simulate”, a explicat acesta.

Noul simulator rezolvă şi o altă problemă a piloţilor, care până acum erau neviţi să meargă în străinătate pentru a exersa aplicarea măsurilor de urgenţă în timpul zborului.

"Chestiunile care se pot întâmpla în timpul unui zbor sunt foarte rare, dar atunci când se întâmplă trebuie să fii pregătit pentru ele. De aceea, obligatoriu, noi, piloţii, de două ori pe an mergem şi exersăm într-un simulator, în străinătate. Acum această testare se poate face la Cluj-Napoca. Simulatorul ne ajută să exersăm toate măsurile de urgenţă în situaţiile care pot să apară, este un mediu de pregătire suplimentar faţă de cel obligatoriu”, a spus Valentin Mihăilescu, pilot cu peste 15 ani de experienţă.

O jumătate de oră în simulator costă 135 de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.