O tumoră hepatică malignă a fost eliminată cu ajutorul unui dispozitiv cu microunde în cazul unui bărbat de 82 de ani, intervenţia având loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Potrivit medicilor, operaţia a presupus o procedură de ablaţie, adică topirea unei tumori hepatice maligne de tip hepatocarcinom cu dimensiuni de peste cinci centimetri. 
 
Intervenţia s-a realizat cu ajutorul unui dispozitiv cu microunde. 
 
"Ablaţia cu microunde este o tehnologie nouă care distruge tumorile maligne folosind căldura generată de energia microundelor. Folosind un ghidaj imagistic CT şi ultrasonografic, reuşim să introducem antena direct în mijlocul tumorilor, având repere de ordin milimetric, printr-un orificiu de aprox patru-cinci milimetri. În urma intervenţiei, pacientul poate pleca acasă chiar din a doua zi, fără a fi nevoie de zile de spitalizare pentru recuperare", a declarat Cătălin Lulciuc, medic radiolog la spitalul sucevean. 
 
Potrivit acestuia, decizia de ablaţie prin microunde a tumorilor hepatice este luatã de către o echipã multidisciplinară, formată din gastroenterologi, oncologi, chirurgi generalişti, radiologi şi radioterapeuţi. 
 
Medicul Cătălin Lulciuc a mai precizat că metodele minim-invazive de ablaţie tumorală se pot folosi şi pentru tratarea cancerelor tiroidiene, pulmonare şi osoase, atât pe tumori primare cât şi pe metastaze. 
 
A fost prima intervenţie de acest gen la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Suceava.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.