Trupele româneşti din Afganistan, Irak şi Bosnia au folosit în ultimii 10 ani produse Hexi Pharma, afirmă MApN într-un răspuns transmis jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor care au realizat ancheta privind dezinfectanţii diluaţi livraţi de Hexi Pharma în sistemul sanitar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Pentru asigurarea asistenţei medicale în teatrele de operaţii au fost folosite, în ultimii 10 ani, şi produse biocide fabricate de SC HEXIPHARMA SRL”, este răspunsul transmis marţi Gazetei Sporturilor de Ministerului Apărării Naţionale.

Ziarul a adresat către MApN întrebarea legată de trupele de pe front după ce a aflat că spitalele SRI, pompierii de la ISU, ambulanţele SMURD, Spitalul Militar Central, spitalele militare regionale şi zeci de unităţi militare din ţară au contracte cu Hexi Pharma.

În comunicat, MApN precizează că „produsele, care erau autorizate pentru punerea pe piaţă conform prevederilor legale, au fost achiziţionate în sistem centralizat pentru unităţi sanitare din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale”.

Direcţia Sanitară a ministerului a încheiat contractele cu Hexi Pharma.

De aici, Thor, Suprasept şi celelalte antiseptice diluate până la de zece ori au ajuns în Kandahar, Zabul, Lagman, Nasiriyah, Bagdad, scriu jurnaliştii, remarcând că “produsele Hexi au fost în trusele sanitarilor, primii care intervin în cazul unor schimburi de focuri, al minelor sau al proiectilelor”.

Ei citează şi un interviu acordat revistei online armataromaniei.ro de căpitanul Octavian Moise, medicul Batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei, în care acesta afirmă: “Greul în câmpul de luptă este dus de către sanitarii de pluton. Este vorba despre personal militar cu pregătire medicală, care fac parte din componenţa subunităţii. Ei sunt pionii principali în acest domeniu. Au asupra lor, pe perioada ieşirii în arie, o trusă medicală cu dotări minime obligatorii şi sunt capabili să acorde asistenţa medicală primară, adică primul ajutor şi stabilizarea militarilor răniţi până la evacuarea din câmpul de luptă, pe calea aerului, cu ajutorul echipelor MEDEVAC”.

Medicii români au tratat şi militarii afgani, dar şi populaţia civilă, antisepticele Hexi Pharma fiind folosite pentru toate intervenţiile medicale din bazele românilor şi dintotdeauna aceste produse au fost diluate, scriu jurnaliştii invocând sursa Gazetei Sporturilor din fabrica Hexi Pharma

„În teatrul de operaţii nu există alte cabinete sau farmacii unde militarii să se poată adresa, aşadar punctul medical al unităţii este locul unde 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână au fost tratate de la dureri, bătături sau alte afecţiuni simple până la intervenţii mai complicate. Există totuşi un sprijin, Spitalul american ROL 3 din incinta Bazei Aeriene Kandahar, locul unde au ajuns să fie tratate cazurile mai grave care nu au găsit rezolvare la nivelul punctului medical”, explică medicul Octavian Moise, precizând că medicii români au asigurat asistenţă şi armatei afgane, dar şi populaţiei civile din zonă.

După izbucnirea scandalului Hexi Pharma, produsele companiei nu au mai fost utilizate nici în ţară, dar nici în teatrele de operaţii.

„După apariţia informaţiilor referitoare la posibile nereguli ale produselor respectivei companii a fost decisă utilizarea altor produse biocide, atât în ţară, cât şi în teatrele de operaţii”, sună finalul răspunsului oficial al MApN către ziar.

Jurnaliştii scriu şi că, pentru moment, medicii români folosesc dezinfectanţi oferiţi de americani până la sosirea unor alte produse din ţară.

“Le-am spus americanilor ce problemă avem. Au fost de acord ca, până când din ţară ne vor sosi alte produse, să ne dea dezinfectanţii pe care-i folosesc ei”, au declarat surse medicale, conform tolo.ro.

Aceeaşi sursă relatează şi că, după ce au fost retrase, produsele Hexi Pharma figurau încă în registrul produselor biocide avizate transmis spitalelor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.