Autorităţile din Timişoara au inaugurat, joi, în prezenţa secretarul de stat din cadrul MAI Raed Arafat, noua Unitate de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean. Investiţia, realizată din fonduri europene, se cifrează la 8 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a precizat că Spitalul Judeţean Timişoara va fi transformat într-un hub de sănătate.

”Această investiţie, asemenea altora pe care le-am derulat şi le vom derula la Spitalul Judeţean, se încadrează în strategia noastră de a crea aici, în jurul acestei instituţii de sănătate, un hub sanitar, a unui hub de sănătate. Timişoara nu se numără printre oraşele care vor avea un spital regional, însă, de facto, Spitalul Judeţean acţionează că un spital regional, pentru că pacienţi din întreagă regiune vin aici, la noi, la Timişoara, pentru tratament şi pentru a rezolva problemele acute sau cronice. Investiţia în UPU este o investiţie în a creşte şansele bolnavilor care au afecţiuni acute de supravieţuire. Pandemia ne-a arătat că un UPU eficient salvează vieţi. UPU nostru de până acum era o unitate care era la nivelul anilor de început ai acestei secţii în spitalul nostru, anii ’90, când şi necesităţile erau altele, însă creşterea suprafeţei înseamnă şanse mai mari pentru medici de a rezolva probleme grave, timpi de aşteptare mai scăzuţi pentru pacienţi şi o mai bună organizare a fluxului şi a circuitelor medicale în această zona, care este nucleul, sau prima poartă de intrare a pacienţilor aflaţi în nevoie, în Spitalul Judeţean”, a declarant Alin Nica.

Lideul CJ Timiş s-a referit şi la viitoarele investiţii în domeniul medical.

”Avem în lucru şi Maternitatea nouă, o investiţie de 18 milioane de euro ce va fi inaugurată anul acesta, sper la sfârşitul anului, dacă toate lucrurile merg conform planului. Nu în ultimul rând, pregătim proiecte pentru noile finanţări ce se vor lansa fie pe PNRR, discutăm aici de extinderea Ambulatoriului, fie pe Programul Operaţional de Sănătate, aici intenţionăm să renovăm, reabilităm, modernizăm întreagă clădire principală de la Spitalul Judeţean şi nu doar părţi din ea”, a mai declarat Alin Nica.

Şeful DSU, medicul Raed Arafat, aflat la Timişoara, a subliniat importanţa acestei investiţii ca o tranziţie spre viitoarea Unitate de Primiri Urgenţe care se va construi la Spitalul Judeţean printr-un proiect de amploare cu Banca Mondială.

”Implicarea UPU în prespital ne aduce calitatea în prespital, calitatea actului medical al unor medici care sunt obişnuiţi să lucreze în camerele de resuscitare şi care au specialitatea de medicină de urgenţă, care este o specialitate de 5 ani. În ultima perioadă vedem o evoluţie a unităţilor de primiri urgenţe, vedem o implicare din partea mai multor consilii judeţene, iar aici Timişoara a arătat din nou implicare în extinderea UPU. Chiar dacă va fi o nouă unitate peste 3-4 ani, această extindere va permite să existe condiţii mai umane, mai corecte, mai civilizate pentru cetăţeni, dar şi pentru colegii care lucrează în această unitate. E un pas extrem de important şi cred că va fi o tranziţie până se va termina unitatea nouă. Acolo vom vedea spaţii şi mai mari. Acolo vorbim de peste 2000 mp, care va însemna o transformare radicală a asistenţei medicale de urgenţă a cetăţenilor, nu numai din Timişoara şi judeţul Timiş, pot să spun şi din judeţele limitrofe”, a declarat Raed Arafat.

Medicul Mihai Grecu, coordonatorul Unităţii de Primiri Urgenţe şi SMURD la Timişoara a precizat că a fost creat un flux separat pentru pacienţii care nu sunt în stare gravă şi au nevoie doar de un consult.

”Această construcţie a răsărit exact în faţa Unităţii de Primiri Urgenţe, exact pe fluxul pe care îl avem şi ăsta este un motiv suplimentar de bucurie că s-au finalizat aceste lucrări, că putem să reluăm fluxul normal al pacienţilor şi să aducem un flux îmbunătăţit, să aducem o relaţie corectă pe care o avem cu pacienţîi şi cu aparţînătorii lor, să putem să le furnizăm informaţii în timp real, cu o acurateţe mare şi să putem să utilizăm dispozitivele medicale recepţionate în cadrul acestui proiect. Speranţa mea e ca timpii de aşteptare să scadă. Există o serie de pacienţi de cod alb, cod albastru, care pot fi rezolvaţi mai uşor şi mai repede prin aşa numitul fast - track. Pacienţii ăştia au nevoie doar de un consult medical. Am reuşit să creăm un flux special pentru ei şi asta va degreva cu 10-15% presiunea pe paturile din UPU, din zona medicalizată. (...) Suntem 24 de medici specialişti şi primari şi 62 de asistenţi medicali, în UPU. Nu spun că e mult, nu spun că e puţin, dar spun că mai e nevoie de cel puţin 2 doctori şi vreo 5-6 asistenţi medicali care să deservească spaţiile astea noi”, a declarat medicul Mihai Grecu, şeful UPU SMURD Timişoara.

Planul de extindere a Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean Timişoara, cu bani europeni, a fost lansat de CJ Timiş în anul 2020, cu o valoare de 8 milioane de lei cu TVA inclus. Din aceşti bani, suma de 1 milion de lei a fost alocată pentru dotări. În urma investiţiei a fost modernizat corpul existent al UPU de la Spitalul Judeţean Timişoara şi a fost extinsă actuala clădire cu 800 mp, având subsol, parter şi un etaj.

La parter este un spaţiu pentru accesul ambulanţelor şi o nouă sală de aşteptare, iar la etaj este amenajată şi o sală de curs. De asemenea, sunt realizate spaţii de decontaminare, camere de recepţie şi triaj, dar şi grupuri sanitare.

Odată cu încheierea acestei invesţii, mai multe spaţii administrative ale Spitalului Judeţean Timişoara vor fi transformate în cabinete de consultaţii, de chirurgie şi de ginecologie.

Proiectul de extindere al Unităţîi de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean Judeţean Timişoara, transformă această secţie în cea mai modernă din vestul ţării.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.