Patru copii cu sindrom hemolitic-uremic rămân internaţi în Spitalul „Marie Curie”, dintre care trei fac dializă, un alt copil este externat marţi, iar starea băieţelului din Mioveni cu complicaţii neurologice este stabilă, a declarat medicul Mihaela Bălgrădean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şefa secţiei de Nefrologie a Spitalului "Marie Curie”, dr. Mihaela Bălgrădean, a spus că marţi va fi externat un băieţel, iar dintre cei patru copii care rămân sub tratament, trei sunt la Nefrologie, doi dintre ei fiind în continuare sub dializă peritoneală.

Şi băieţelul din Mioveni care în urma infecţiei digestive a făcut sindrom hemolitic-uremic şi complicaţii neurologice este sub dializă peritoneală, acesta fiind la Terapie Intensivă din 24 februarie.

Mihaela Bălgrădean a precizat că starea de sănătate a băieţelului este stabilă, nefiind înregistrate deteriorări. Medicul a precizat că la acest copil manifestările au fost cele specifice unei boli hemoragice extrem de severe, cu anemie, trombocitopenie şi, în acest context, cu manifestări neurologice.

"Complicaţiile de la debutul bolii au fost legate de manifestările encefalitice. Adică a fost vorba de o stare de agitaţie extremă, de un ţipăt care şi-a schimbat tonalitatea şi de nişte mişcări ample, de o agitaţie motorie amplă care, practic, nu îl lăsa să stea în pat. Toate lucrurile acestea s-au ameliorat pe parcurs, însă noi trebuie să ştim cu ce reacţii sau cu ce sechele va rămâne în timp acest copil, pe această parte neurologică. Sigur că ea nu este singura, ea merge întotdeauna şi cu afectarea renală, care desigur şi ea este severă, copilul încă nu urinează, este sub dializă peritoneală. Şi, sigur, celelalte componente ale bolii legate de faptul că este anemic şi că i se distrug trombocitele”, a mai spus Bălgrădean.

Un alt băieţel, în vârstă de zece luni, cu sindrom hemolitic-uremic, care a făcut dializă 14 zile, a fost externat luni, acesta fiind printre primii copii care au fost aduşi la Spitalul "Marie Curie", în 3 sau 4 februarie.

La Spitalul "Marie Curie" au murit, în 4 februarie, o fetiţă de 11 luni, din Topoloveni, judeţul Argeş, în 15 februarie, o altă fetiţă de un an, iar în 16 februarie o a treia fetiţă, acestea având infecţie digestivă şi sindrom hemolitic uremic. Alţi copii au ajus în spitalul din Capitală după transferul de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti, unde au fost trataţi pentru infecţii digestive, dar starea lor s-a agravat şi, din cauza sindromului hemolitic-uremic, au avut nevoie de dializă şi unii de intubare şi ventilare mecanică.

Cauza îmbolnăvirii copiilor din judeţul Argeş care au dezvoltat sindrom hemolitic-uremic este o tulpină de E.coli, a anunţat, în 25 februarie, ministrul Sănătăţii. Cauza a fost identificată în urma anchetei făcute de specialiştii de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, împreună cu experţii români. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.