Federaţia Sindicatelor din Silvicultură SILVA a transmis, luni, o scrisoare deschisă ministrului Mediului, Diana Buzoianu, în care afirmă că reorganizarea Romsilva are nevoie de un proiect solid, nu de improvizaţii şi cer constituirea unui grup de lucru care să ”realizeze o analiză temeinică a impactului reorganizării asupra structurilor funcţionale, a resurselor umane şi a capacităţii regiei de a-şi îndeplini misiunea de protejare şi valorificare durabilă a resurselor fondului forestier naţional”
Federaţia Sindicatelor din Silvicultură SILVA, organizaţie reprezentativă la nivelul sectorului de activitate ”Silvicultură”, a transmis, luni, o scrisoare deschisă ministrului Meidului, Diana Buzoianu, în contextul discuţiilor recente privind proiectul de reorganizare a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.
”Considerăm că un demers de o asemenea amploare şi importanţă nu poate fi realizat unilateral, fără o consultare reală şi structurată cu toţi actorii direct implicaţi în gestionarea durabilă a pădurilor din România: silvicultori, specialişti, parteneri sociali, organizaţii profesionale şi reprezentanţi ai comunităţilor locale”, arată sindicaliştii.
Aceştia cer constituirea de urgenţă a unui grup de lucru consultativ din care să facă parte reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură SILVA, structurilor profesionale şi academice din domeniul silvic şi societăţii civile interesate de protejarea patrimoniului forestier.
”Obiectivul acestui grup de lucru este să realizeze o analiză temeinică a impactului reorganizării asupra structurilor funcţionale, a resurselor umane şi a capacităţii regiei de a-şi îndeplini misiunea de protejare şi valorificare durabilă a resurselor fondului forestier naţional. Aşa cum am arătat în repetate rânduri, subliniem şi pe această cale că orice decizie luată în absenţa unui astfel de dialog poate genera dezechilibre majore în sistem, afectând atât funcţionarea regiei, cât şi siguranţa locurilor de muncă ale celor 14.000 de salariaţi care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Romsilva”, au mai transmis sindicaliştii.
Federaţia SILVA reiterează faptul că, în absenţa unei consultări autentice, ”orice demers de reorganizare riscă să fie perceput ca arbitrar, netransparent şi lipsit de fundament tehnic şi social”.
”Federaţia SILVA face un nou apel onest şi responsabil la un dialog constructiv şi la formarea unui grup tehnic de lucru pentru elaborarea unui Regulament de organizare şi funcţionare care să asigure consolidarea Romsilva şi nu destructurarea acestei regii de interes naţional, care administrează pădurile aflate în patrimoniul public al statului. Ţinând cont de toate acestea, dar şi de faptul că, aşa cum aţi declarat public de mai multe ori că doriţi să eficientizaţi activitatea Romsilva, aşteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră”, au mai transmis sindicaliştii.
Aceştia precizează că, în lipsa unui răspuns clar până cel târziu la data de 18 iulie 2025, vor recurge ”la toate formele legale de protest public pentru apărarea intereselor legitime ale membrilor, pentru protejarea locurilor de muncă fără de care gestionarea durabilă a pădurilor proprietate publică a statului este imposibilă”.
”Plecăm de la premisa că reorganizarea unei regii a statului atât de complexe cum este Romsilva nu se poate face fără o viziune clară, fără obiective şi ţinte asumate – cu alte cuvinte, fără un proiect temeinic. Iar acest proiect se validează în primul rând prin consultarea cu toţi actorii competenţi şi interesaţi. Nu cerem privilegii. Cerem respect pentru parteneriatul social şi transparenţă în deciziile care afectează zeci de mii de angajaţi şi viitorul pădurilor României”, ai arată sindicaliştii.
Reorganizarea şi reforma Romsilva sunt esenţiale pentru îndeplinirea unui jalon important în PNRR care trebuie îndeplinit de urgenţă, pentru că există riscul blocării unor bani de care România are nevoie, a afirmat ministrul Mediului, Diana Buzoianu, recent, la o dezbatere despre reformarea Regiei Naţionale a Pădurilor.
Potrivit acesteia, acest demers vizează reducerea numărului de directori, limitarea sporurilor nejustificate, corelarea beneficiilor cu performanţa reală şi alinierea cu recomandările Curţii de Conturi

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.