Urme ale virusului H5N1 au fost detectate în SUA în lapte de vacă pasteurizat, au anunţat marţi autorităţile americane, adăugând că este puţin probabil, totuşi, să existe un risc pentru sănătatea umană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma unei vaste verificări naţionale, particule virale au fost descoperite în "lapte provenit de la animalele afectate, în sistemul de prelucrare şi la raft", a anunţat într-un comunicat de presă, Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA).

Cu toate acestea, "chiar dacă un virus este detectat în laptele crud, este de aşteptat în general ca pasteurizarea să elimine agenţii patogeni până la un nivel care nu prezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor", a explicat FDA.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

La începutul lunii aprilie, un focar de gripă aviară înalt patogenă A (H5N1) s-a răspândit în efectivele de vaci de lapte din ţară şi a infectat o persoană, care a prezentat simptome uşoare.

Deşi tulpina H5N1 a ucis milioane de păsări de curte în timpul valului actual, vacile afectate nu s-au îmbolnăvit grav.

Experţii de la FDA lucrează la investigarea mai amănunţită a probelor pozitive folosind "studii de viabilitate a ouălor". Acestea implică injectarea unui eşantion într-un ou de găină embrionat şi verificarea dacă un virus activ se replică.

"Analize suplimentare sunt în curs de desfăşurare pentru laptele de pe rafturile magazinelor din întreaga ţară. De asemenea, se fac lucrări pentru a evalua orice diferenţiere potenţială pentru diferite tipuri de produse lactate (de exemplu, lapte integral, smântână)", a adăugat FDA.

Gripa aviară a fost deja detectată în laptele crud, pe care autorităţile sanitare recomandă de mult timp să nu fie consumat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.