Un proiect pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat tip 2, lansat în luna mai a acestui an şi care se derulează în farmacii, arată, la o primă evaluare, că peste 20% dintre participanţi prezintă risc ridicat sau foarte ridicat de a dezvolta această boală în următorii 10 ani. Puţin peste 30% dintre cei evaluaţi au risc scăzut de a dezvolta diabet zaharat, mai arată rezultatele preliminare ale studiului la care au partiicpat peste 4.000 de persoane majore.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dintre cei evaluaţi, 30,6% au risc minim de a dezvolta diabet zaharat, 32,7% risc uşor ridicat, 15,6% risc moderat, 14,9% risc mare, respectiv 6,1% risc foarte mare. Din totalul celor evaluaţi, cei mai mulţi au sub 45 de ani (36,7%). Urmează grupa de vârstă 45-54 ani, cu 26%, apoi grupa 55-64 de ani, cu 20,7%. Cel mai puţin au fost evaluaţi cei din grupa de vârstă de peste 64 de ani, aceştia reprezentând 16,6% din totalul persoanelor care au completat chestionarele”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, marţi, de către cei care implementează proiectul, respectiv Colegiul Farmaciştilor din România (CFR), Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), sub umbrela Forumului Român de Diabet.

În cadrul studiului, lansat în luna mai a acestui an, au fost completate, până în prezent, 4.057 de chestionare, 56,1% dintre respondenţi fiind femei.

”Rezultatele preliminare oferă informaţii de interes şi cu privire la obiceiurile alimentare, stilul de viaţă sau istoricul medical al populaţiei intervievate. Astfel, peste jumătate din respondenţi susţin că mănâncă zilnic fructe şi legume (57,6%), iar peste două treimi din totalul respondenţilor susţin că desfăşoară activitate fizică minim 30 de minute pe zi (68,6%). De asemenea, 21,8% au istoric de glicemie crescută, 22,2% au antecedente de diabet în familie în rândul rudelor apropiate precum părinte, frate sau soră, iar 22,9% în rândul bunicilor, mătuşilor, unchilor sau verilor primari. Un procent semnificativ de respondenţi (35,9%) declară că  iau medicamente pentru tensiune arterială. Totodată, rezultatele arată că 41,6% dintre respondenţi sunt supraponderali, iar 27,9% suferă de obezitate”, sunt alte concluzii ale proiectului-pilot.

Proiectul are scopul de a contribui la prevenţia şi depistarea precoce a diabetului, prin intermediul serviciilor farmaceutice. Acesta se adresează tuturor persoanelor de peste 18 ani care doresc să afle dacă sunt la risc de a dezvolta diabet zaharat în următorii 10 ani. Farmaciile care participă la iniţiativă o fac în mod voluntar, iar evaluarea riscului se realizează gratuit, prin intermediul unui chestionar de evaluare.

“Îi încurajăm pe toţi cei care doresc să-şi evalueze riscul de diabet zaharat să verifice la care dintre farmaciile din proximitate pot face acest lucru. Este un proces gratuit, simplu şi care nu necesită mult timp. În plus, le recomandăm celor care iau această decizie să poarte discuţii deschise cu specialiştii din farmacii pentru a primi informaţii utile şi recomandări în funcţie de rezultatele evaluării”, a declarat preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România, Cătălina Pintea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.