Spitalele şi unităţile sanitare din Ucraina se confruntă cu o ”creştere alarmantă” a infecţiilor rezistente la antimicrobiene în contextul războiului cu Rusia, potrivit unui raport american.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Răspândirea rezistenţei antimicrobiene – care apare atunci când bacteriile, viruşii, ciupercile şi paraziţii nu mai răspund la medicamentele care le tratează – reprezintă o ”criză urgentă” în Ucraina care ”trebuie abordată”, potrivit raportului, publicat la sfârşitul săptămânii de Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii.

”La nivel mondial, se estimează că rezistenţa bacteriană antimicrobiană (RAM) provoacă mai multe decese decât HIV sau malaria şi este recunoscută ca o ameninţare majoră pentru sănătatea publică la nivel mondial”, au scris cercetătorii, care provin de la CDC, Centrul pentru Sănătate Publică din Ucraina, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi alte instituţii sanitare.

OMS descrie rezistenţa antimicrobiană ca fiind „una dintre cele mai importante ameninţări globale la adresa sănătăţii publice şi a dezvoltării” şi se estimează că rezistenţa antimicrobiană bacteriană a fost responsabilă pentru mai mult de 1 milion de decese în întreaga lume în 2019.

Printre principalii factori determinanţi ai agenţilor patogeni rezistenţi la medicamente se numără utilizarea greşită şi excesivă a medicamentelor antimicrobiene la om şi în agricultură.

”În Ucraina, confluenţa ratelor ridicate de rezistenţă antimicrobiană de dinainte de război, o creştere a prevalenţei rănilor traumatice şi presiunea legată de război asupra unităţilor de îngrijire a sănătăţii duce la o detectare crescută a organismelor multirezistente la medicamente cu răspândire în Europa”, scriu cercetătorii.

Dovezile privind creşterea ratelor de rezistenţă antimicrobiană în alte contexte de conflict, cum ar fi Irakul, şi consecinţele pe termen lung pentru populaţia civilă, militară şi alte populaţii, susţin că răspândirea rezistenţei antimicrobiene în Ucraina este o criză urgentă care trebuie abordată, chiar şi în timpul unui război în curs de desfăşurare, completează ei.

Cercetătorii de la Centrul pentru Sănătate Publică din Ucraina (UPHC) au efectuat sondaje în trei spitale regionale în noiembrie şi decembrie 2022.

Din 353 de pacienţi chestionaţi, cercetătorii au constatat că 50 dintre ei, sau 14%, au avut infecţii asociate cu şederea lor în sistemul de sănătate şi au fost identificate „rate ridicate de rezistenţă antimicrobiană”.

Dintre acei pacienţi cu infecţii asociate îngrijirii medicale, 30 dintre ei sau 60% au fost infectaţi cu un organism rezistent la carbapenemul, un antibiotic cu spectru larg de acţiune.

Cercetătorii au remarcat că acest lucru este mult mai mare decât ratele de rezistenţă antimicrobiană care au fost raportate într-un sondaj din 2016-17, efectuat pe mai mult de 300.000 de pacienţi din spitale şi 100.000 de rezidenţi ai centrelor de îngrijire pe termen lung din Uniunea Europeană, unde 6,2% din tipurile similare de infecţii erau rezistente la carbapenem.

Un raport separat publicat de CDC în august, arată că şase bacterii rezistente la medicamente au fost găsite la soldaţi rănit în Ucraina.

Potrivit noului raport, în august 2022, Centrul de Sănătate Publică din Ucraina şi cercetătorii din regiune au efectuat evaluări ale capacităţii de prevenire şi control al infecţiilor şi de laborator pentru rezistenţa antimicrobiană în trei unităţi sanitare publice regionale şi în trei spitale regionale din Ternopil, Khmelnytskyi şi Vinnytsia.

Aceste evaluări au constatat „neajunsuri” în ceea ce priveşte supravegherea infecţiilor şi punerea în aplicare a măsurilor de prevenire, cum ar fi igiena mâinilor.

Evaluările laboratoarelor au identificat „provocări multiple”, inclusiv existenţa unor cantităţi „inadecvate” de anumite echipamente şi practici „suboptime” de biosecuritate, precum şi „disponibilitatea inconsecventă” a consumabilelor pentru testele de sensibilitate la antibiotice.

”Este necesară consolidarea urgentă a capacităţii de prevenire, detectare şi răspuns la rezistenţa antimicrobiană pentru a salva vieţi în Ucraina şi pentru a limita răspândirea internaţională”, scriu cercetătorii în noul raport.

În luna august, Biroul de ţară al OMS din Ucraina a donat echipamente şi consumabile pentru supravegherea rezistenţei antimicrobiene la 10 laboratoare din întreaga ţară şi doar consumabile pentru alte 11 laboratoare care aveau deja echipamente.

”Pentru a aborda creşterea alarmantă a rezistenţei antimicrobiene în Ucraina, UPHC, cu ajutorul partenerilor internaţionali, dezvoltă măsuri conduse şi implementate la nivel local pentru a aborda rezistenţa antimicrobiană şi va avea nevoie de sprijin continuu pentru a le extinde la nivel naţional”, precizează cercetătorii.

În plus, spun ei „este nevoie de dezvoltarea unor planuri de acţiune naţionale şi de politici şi strategii specifice contextului pentru a îmbunătăţi prevenirea şi controlul infecţiilor şi pentru a monitoriza utilizarea antibioticelor şi rezistenţa antimicrobiană”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.