Progresele înregistrate de cercetătorii de la UC San Francisco (UCSF) i-au permis unui bărbat paralizat să controleze un braţ robotic, imaginându-şi mişcările pe care doreşte să le facă. Interfaţa creier-computer (ICC, în engl. BCI) a funcţionat un timp record de şapte luni, fără a fi nevoie să fie ajustată.
Prin intermediul unui dispozitiv care transmite semnale de la creierul său la un computer, bărbatul a fost capabil să apuce, să mute şi să arunce obiecte doar imaginându-şi că efectuează aceste acţiuni.
Dispozitivul, cunoscut sub numele de interfaţă creier-computer (ICC, în engl. BCI), a funcţionat un timp record de şapte luni, fără a fi nevoie să fie ajustat. Până acum, astfel de dispozitive au funcţionat doar o zi sau două.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
ICC se bazează pe un model de inteligenţă artificială (AI) care se poate adapta la micile schimbări care au loc în creier atunci când o persoană repetă o mişcare - sau, în acest caz, o mişcare imaginată - şi învaţă să o facă într-un mod mai rafinat.
Cheia acestei descoperiri a fost descoperirea modului în care activitatea creierului se modifică zi de zi atunci când un participant la studiu îşi imaginează în mod repetat că face anumite mişcări.
Odată ce AI a fost programată să ţină cont de aceste schimbări care au loc în creier, interfaţa a funcţionat luni la rând.
Micii senzori implantaţi pe suprafaţa creierului pacientului au detectat activitatea cerebrală atunci când participantul la studiu şi-a imaginat că se mişcă.
Un model de inteligenţă artificială a decodat activitatea cerebrală a pacientului în mişcări care au condus braţul robotic. Participantul a putut face braţul robotic să ridice blocuri, să le întoarcă şi să le mute în locuri noi.
El a putut chiar să deschidă un dulap, să scoată o ceaşcă şi să o apropie de un dozator de apă.
Pentru persoanele cu paralizie, capacitatea de a se hrăni singure sau de a bea apă le-ar schimba viaţa.
Dr. Ganguly crede că acest lucru este realizabil.
„Sunt foarte încrezător că odată ce am învăţat cum să construim sistemul putem face ca acest lucru să funcţioneze”, a declarat într-un comunicat cercetătorul principal, medicul neurolog, dr. Karunesh Ganguly de la UCSF.
Studiul lor a fost publicat joi, în revista Cell.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.