Salariaţii OSIM protestează miercuri contra tăierilor salariale aplicate fără dialog social real. Au loc proteste spontane şi ale sindicaliştilor afiliaţi PUBLISIND, din agenţiile pentru protecţia mediului, care transmit că reducerea veniturilor este picătura care a umplut paharul iar în lipsa unor măsuri concrete, protestele vor continua şi se pot intensifica la nivel naţional. Sindicaliştii solicită o întâlnire de urgenţă cu Diana Buzoianu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru a discuta blocajele actuale, impactul asupra personalului şi adoptarea unor soluţii eficiente, în interesul protecţiei mediului şi stabilităţii instituţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Salariaţii OSIM protestează miercuri contra tăierilor salariale aplicate fără dialog social real.

”Sindicatul OSIM afiliat PUBLISIND se opune asa-ziselor reforme făcute de Guvernul Bolojan, strict pe spatele celor care muncesc. Acelaşi guvern care menţine în continuare privilegiile şi finanţările pe care partidele înţeleg să le protejeze cu toată forţa şi în pofida adâncirii deficitului bugetar”, arată salariaţii OSIM. 

Au loc de asemenea şi proteste spontane ale sindicaliştilor afiliaţi PUBLISIND din agenţiile pentru protecţia mediului, care acuză că reorganizarea ANMAP este un eşec funcţional iar reducerea veniturilor, picatura care a umplut paharul nemultumirilor

”Angajaţi din fostele Agenţii judeţene pentru Protecţia Mediului au declanşat astăzi proteste spontane, ca reacţie la reorganizarea haotică şi incompletă a Agenţiei Naţionale pentru Mediu şi Arii Protejate (ANMAP). Deşi ANMAP a fost înfiinţată oficial la 3 aprilie 2025, personalul fostelor instituţii (Agenţia Naţională penru Protecţia Mediului, Agenţiile judeţene pentru Protecţia Mediului şi Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate) nu a fost preluat nici până în prezent. Organigrama detaliată şi regulamentul de funcţionare, care trebuiau aprobate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor până la începutul lunii iunie, nu au fost înaintate de conducerea ANMAP, blocând astfel procedura legală de angajare a salariaţilor în noua structură”, arată Federaţia Publisind. 
 
Potrivit sindicatului, această lipsă de acţiune a îngreunat activitatea instituţională şi peste 2.000 de angajaţi trăiesc într-o stare de incertitudine profesională, fără contracte clare, atribuţii stabilite sau siguranţa locului de muncă iar în paralel, de la 1 iulie, salariile au fost reduse cu sume nete între 300 şi 500 lei, din cauza plafonării sporului pentru condiţii periculoase la 300 lei brut.
 
Revendicările salariaţilor sunt: Aprobarea de urgenţă a organigramei şi regulamentului ANMAP; Preluarea efectivă a personalului în noua structură;  Restabilirea drepturilor salariale şi a sporurilor aferente condiţiilor de muncă; Un calendar clar pentru reorganizarea reală, cu consultarea personalului din teritoriu.
 
”În lipsa unor măsuri concrete, protestele vor continua şi se pot intensifica la nivel naţional”, anunţă sindicaliştii. 
 
Ei solicită o întâlnire de urgenţă cu Diana‑Anda Buzoianu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru a discuta blocajele actuale, impactul asupra personalului şi adoptarea unor soluţii eficiente, în interesul protecţiei mediului şi stabilităţii instituţionale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.