Biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) anunţă luni, la debutul Săptămânii Europeane a Imunizării, că riscul copiilor sub 5 ani de a dezvolta complicaţii serioase şi chiar de a deceda din cauza bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare este foarte ridicat. Părinţii sunt avertizaţi că informarea asupra vaccinării trebuie să fie făcută responsabil, corect şi din surse avizate, pentru a nu pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa celor mici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţiată în 2005, Săptămâna Europeană a Imunizării (SEI) se desfăşoară în acest an în săptămâna 24 - 30 aprilie, sub sloganul "Vaccinurile sunt eficiente!", campania vrând să sublinieze necesitatea creşterii ratei de vaccinare, anunţă organizatorul acţiunii la nivel naţional, Biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.  

Imunizarea este un factor important în procesul de prevenţie a unui număr semnificativ de boli transmisibile, a dizabilităţii şi chiar a decesului, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). România se află pe lista ţărilor în care, în ultimii ani, a scăzut îngrijorător de mult rata de vaccinare, sub cea recomandată, de 95%, arată statisticile. O situaţie alarmantă este şi epidemia de rujeolă cu care se confruntă ţara noastră, a precizat sursa citată.

"Deşi rujeola este una dintre cele mai periculoase boli prevenibile prin vaccinare, rata acoperirii cu vaccinul împotriva rujeolei, a rubeolei şi a oreionului (RRO), dozele 1 şi 2 s-au modificat considerabil, în perioada 2005-2015, în România. Dacă din 2005 până în 2008, rata vaccinării cu RRO1 şi RRO 2 se afla peste 95%, în anul 2009, vaccinarea cu RRO2 a scăzut sub 95%, rămânând însă peste limita de 90%. Din 2010, rata vaccinării împotriva acestor boli transmisibile s-a aflat constant sub 95%, iar în 2015 aceasta a scăzut dramatic: la 85,8%, în cazul vaccinului RRO1 şi la 67%, în cazul vaccinului RRO2", potrivit Biroului pentru România al OMS.

Problema nevaccinării corespunzătoare împotriva rujeolei şi a rubeolei este semnalată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi la nivelul Regiunii Europene, aceasta fiind, în prezent, una dintre principalele provocări pentru sănătatea publică.

"Scăderea ratei vaccinării a condus la epidemii în această zonă care, altfel, ar fi putut să fie prevenite, conform specialiştilor. De altfel, rujeola este una dintre cauzele principale de deces în rândul copiilor. În 2015, pe plan global s-au înregistrat 134.200 de decese asociate rujeolei. Totuşi, prin imunizare împotriva rujeolei, între 2000 şi 2015 au fost prevenite aproximativ 20,3 milioane de decese. Săptămâna Europeană a Imunizării vine să sublinieze importanţa responsabilizării populaţiei asupra necesităţii imunizării, unul dintre principalele obiective ale iniţiativei fiind creşterea ratei de vaccinare în rândul copiilor. Mai mult, campania atrage atenţia asupra importanţei vaccinării şi altor categorii de populaţie vulnerabile, pentru a se crea un mediu protejat împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare", mai spun reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Părinţii sunt avertizaţi că informarea asupra vaccinării trebuie să fie făcută responsabil, corect şi din surse avizate. De altfel, mesajele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în cadrul Săptămânii Europene a Imunizării cu privire la importanţa vaccinării copiilor vizează responsabilizarea părinţilor, punctând dreptul la viaţă sănătoasă al copilului, în care imunizarea are un rol esenţial.         

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că riscul copiilor sub 5 ani de a face complicaţii serioase şi chiar de a deceda din cauza bolilor prevenibile prin vaccinare este foarte ridicat, subliniind că dacă este administrat în acord cu planul de vaccinare al fiecărei ţări, vaccinul oferă cea mai bună protecţie posibilă. 

Pe lângă evidenţierea aspectelor referitoare la importanţa vaccinurilor administrate copiilor, campania dedicată Săptămânii Europene a Imunizării 2017 vizează şi problematica vaccinării la adolescenţi, la adulţi şi la cei care lucrează în domeniul medical, care sunt expuşi unui risc ridicat de a contracta boli contagioase şi de a le transmite pacienţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.