Avocatul Poporului Renate Weber a transmis birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului un document prin care a înştiinţat conducerea Parlamentului că, în contextul revocării lui Danie Iovănescu din funcţia de adjunct al instituţiei, atribuţiile domeniului privind prevenirea torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante în locurile de detenţie vor fi preluate de către consiliera Nicoleta Constantinescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Urmare a hotărârii publicată în Monitorul Oficial din 14 iunie 2023, prin care domnul Daniel Iovănescu a fost revocat din funcţia de adjunct al Avocatului Poporului, până la numirea unui nou adjunct la Domeniul privind prevenirea torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante în locurile de detenţie, prin ordinul Avocatului Poporului nr. 99 din 5 iunie 2023 atribuţiile domeniului sunt preluate de doamna consilier Nicoleta Constantinescu”, arată Renate Weber, în documentul transmis conducerii Legislativului.

Conform sursei citate, „până la numirea unui nou adjunct, atribuţiile adjunctului specializat pe domeniul de activitate prevenirea torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzine, inumane sau degradante în locurile de detenţie sunt exercitate de către doamna consilier Nicoleta Constantinescu”.

„Biroul financiar, salarizare, resurse umane aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin şi îl comunică doamnei consilier Nicoleta Constantinescu”, mai precizează sursa menţionată.

Pe 13 iunie, birourile reunite ale Camere Deputaţilor şi Senatului au aprobat raportul Comisiilor juridice ale celor două Camere privind solicitarea de revocare a lui Daniel Iovanescu din funcţia de adjunct al Avocatului Poporului. Raportul a fost aprobat, iar propunea de revocare din funcţie va ajunge la vot în Parlament.

Daniel Iovănescu este acuzat de ”nerespectarea şi sfidarea exclusivităţii decizionale a Avocatului Poporului” şi de ”subrogarea, cu încălcarea legii, în atribuţiile exclusive ale Avocatului Poporului”.

Acesta a fost numit în funcţie prin hotărârea Parlamentului din 26 octombrie 2022, pentru un mandat de 5 ani, iar în prezent acesta coordonează Domeniu prevenirea torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante în locurile de detenţie (Mecanismul Naţional de Prevenire).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.