Un proiect de ordin al ministrului Afacerilor Interne privind acceptarea donaţiilor, comodatelor şi sponsorizărilor a fost pus, de marţi, în dezbatere publică pe site-ul ministerului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ţinând seama de reglementările de nivel superior, apare ca necesară instituirea unor reglementări subsecvente, de executare a legii, care să prevadă condiţiile concrete pentru acceptarea sau respingerea ofertelor de donaţie, dar manual (varietate a contractului de donaţie, având ca obiect bunuri mobile corporale, n.r.), comodat sau sponsorizare, reguli privind integritatea şi transparenţa, precum şi procedurile aplicabile de către structurile MAI. O astfel de reglementare ar trebui să asigure o aplicare unitară la nivelul MAI a prevederilor legale în materia donaţiilor, darului manual, comodatului şi sponsorizărilor, într-o manieră clară, precisă şi accesibilă oricărei persoane interesate”, se arată în proiect.

Astfel, instituţiile şi structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor putea primi bani, bunuri materiale mobile sau imobile ca donaţii, comodat sau sub formă de sponsorizare.

În acelaşi timp, în document se menţionează că instituţia nu poate primi donaţia în cazul în care, prin acest fapt, sunt influenţate deciziile cadrelor MAI, precum şi independenţa şi imparţialitatea Ministerului de Interne sau poate duce la crearea unor avantaje personale sau la folosirea în interes propriu personalului ministerului a banilor sau bunurilor oferite, ori creează avantaje pentru cel care oferă respectivele bunuri.

De asemenea, sponsorizarea sau donaţia trebuie acceptată sau respinsă în scris, unitatea beneficiară, respectiv instituţia din cadrul ministerului, întocmind un raport privind donaţiile primite. Mai mult, la baza raportului trebuie să existe avizul Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI), precum şi  alte avize şi aprobări, conform legii, un aviz negativ determinând automat respingerea ofertei.

"În cazuri excepţionale, pentru acoperirea unor nevoi evidente şi imediate, cauzate de existenţa unei situaţii de urgenţă, unităţile beneficiare pot accepta donaţii, daruri manuale sau sponsorizări constând în medicamente, materiale de prim-ajutor, alimente, ori alte bunuri care pot servi scopurilor umanitare, fără parcurgerea procedurilor care presupun emiterea avizelor”, se arată în document.

Un proiect asemănător a mai fost propus în decembrie 2015, de către fostul ministru al Afacerilor Interne Petre Tobă, după ce, în urma incendiului din 30 octombrie de la clubul Colectiv din Capitală, când 64 de persoane şi-au pierdut viaţa, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descoperit o practică a sponsorizărilor inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă inclusiv de la firmele pe care ar fi trebuit să le controleze.

Proiectul a fost, însă, retras din dezbatere publică şi nu a mai fost concretizat într-un ordin de ministru. Reprezentanţi ai ministerului Afacerilor Interne au precizat, pentru News.ro, că actualul proiect este "varianta îmbunătăţită” a proiectului propus în 2015, fiindu-i aduse modificări în funcţie de propunerile de atunci.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.