MedLife a anunţat că transportă probe biologice de laborator prin intermediul dronelor, iar transporturile au loc între Oradea şi Arad, pe o distanţă de 120 de kilometri. Compania a menţionat că acesta este cel mai lung traseu cu drona pentru probe medicale, din Europa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
MedLife a transmis joi, printr-un comunicat de presă, că introduce sistemul de transport cu dronele pentru probele biologice de laborator. 
“Odată cu acest demers, realizat în parteneriat cu compania australiană Skyy Network, MedLife devine primul operator medical privat din România şi Europa Centrală şi de Est care utilizează dronele pentru transportul probelor de laborator şi unul dintre puţinii operatori medicali din Europa care transportă în mod curent probe biologice pe distanţe medii şi mari”, se arată în comunicat.
Sursa citată a precizat că pentru început, transporturile au loc pe raza a patru localităţi din judeţul Bihor (Aleşd, Beiuş, Marghita, Salonta) către Oradea şi Arad, urmând ca în viitorul apropiat proiectul să fie extins la nivelul întregii reţele medicale din ţară. Cu o lungime de 120 de kilometri, ruta dintre Oradea şi Arad este în prezent cel mai lung traseu de zbor cu drona pentru probe medicale, din Europa, traseul fiind realizat în mai puţin de o oră. 
Partenerul logistic alături de care MedLife implementează acest proiect, Skyy Network, este o companie australiană cu expertiză vastă în aviaţia cu şi fără pilot, care asigură servicii şi soluţii de integrare a dronelor în procesele de business ale companiilor. Proiectul MedLife beneficiază de avizul Autorităţii Aeronautice Civile Române, precum şi de acordul Direcţiilor de Sănătate Publică din judeţele Bihor şi Arad şi al Ministerului Apărării Naţionale. După aproape trei luni de teste şi pregătiri, primele zboruri cu probe reale ale pacienţilor au fost deja efectuate. 
„Suntem mândri să consolidăm statutul nostru de pionier în domeniu şi să aducem viitorul medicinei mai aproape de prezent. Am efectuat deja cu succes primele zboruri de probe biologice cu drona, iar această reuşită ne dă încredere în planurile de viitor conturate în această direcţie”, a declarat Mihai Marcu, CEO şi Preşedinte MedLife Group. 
MedLife a precizat că durata medie de transport de la primele puncte de recoltare până la Oradea este în jur de 19 – 28 de minute pe sens, respectiv mai puţin de o oră între Oradea şi Arad, drona zburând cu o viteză de aproximativ 122 km/h. Acest lucru înseamnă o economie de timp mai mare de 50% în comparaţie cu transportul la sol, adăugând în acelaşi timp şi opţiunile suplimentare de ridicare şi livrare prin autonomia oferită de sistem, au precizat reprezentanţii Medlife. 
„Decizia de a introduce acest sistem de transport a avut la bază o analiză preliminară, prin care am constatat că există o serie de avantaje importante la nivel operaţional, care ne permit să eficientizăm activitatea în beneficiul pacienţilor noştri. Odată cu reducerea duratei de livrare a probelor, evitarea întârzierilor generate de trafic, creşterea numărului de probe pe care le putem recepţiona şi analiza, putem garanta pacienţilor eliberarea rapidă a rezultatelor pentru o gamă largă de servicii de laborator. În fapt, pacienţii vor beneficia de rezultate în aceeaşi zi pentru majoritatea analizelor. Toate acestea conduc, implicit, către şansa unui diagnostic mai rapid şi a unui tratament primit la timp, obiective principale care ne ghidează în activitate. Pe lângă toate acestea, vorbim şi despre o iniţiativă de sustenabilitate, prin integrarea unei alternative de transport cu o amprentă de carbon mai scăzută comparativ cu transportul cu autovehicule”, a declarat Dr. Robert Beke, Directorul Executiv al Diviziei de Laboratoare MedLife Group.  
Reprezentanţii MedLife au detaliat că primele rute de zbor au fost create între judeţele Bihor şi Arad şi conectează punctele de recoltare din localităţile bihorene Beiuş, Aleşd, Marghita şi Salonta cu laboratoarele MedLife Oradea şi MedLife Arad. Astfel, probele colectate în punctele de recoltare sunt transportate cu drona atât în laboratorul MedLife Oradea, cât şi în Laboratorul MedLife Arad, în funcţie de tipul şi complexitatea analizelor. 
În faza următoare, compania anunţă că va iniţia noi demersuri pentru extinderea numărului de locaţii, prin includerea pe trasee a punctelor de recoltare din judeţele Arad, Hunedoara, Mehedinţi, Gorj, Timiş şi Caraş-Severin. Dronele vor acoperi transportul de la punctele de recoltare situate în afara oraşului în proporţie de aproape 100%, înlocuind astfel transportul cu autovehicule, utilizat în mod obişnuit.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.