Reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 au transmis, în contextul în care liderul PSD Sector 1 Florin Manole a acuzat că edilul Clotilde Armand vrea să majoreze tarifele pentru firma de salubrizare Romprest şi a anunţat că social-democraţii vor boicota şedinţa Consiliului Local de vineri, că Romprest a solicitat Primăriei încă din luna martie a acestui an ajustarea tarifelor de salubrizare, „având în vedere costurile generale la nivel de economie şi implicit a costurilor de operare înregistrate de operatorul delegat”. Sursa citată mai spune că cei de la Romprest au mai transmis că în cazul în care Primăria Sector 1 nu ăşi achită obligaţiile în termenul legal şi nu ia măsuri de remediere a tarifelor, atunci compania va diminua „resursele alocate prestării serviciului care nu se recuperează în acest moment prin tarifele aflate în plată, cu consecinţa imediată în derularea programelor de prestaţii”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„- Compania Romprest Service SA a solicitat Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti, prin adresa nr. 1196/31.03.2023, ajustarea tarifelor de prestaţie aferente Contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a Sectorului 1 Bucureşti nr. JO77/S/30.06.2008, având în vedere costurile generale la nivel de economie şi implicit a costurilor de operare înregistrate de operatorul delegat.

- Prin aceeaşi adresă, Compania Romprest Service SA a notificat Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti: «În situaţia în care nu vă achitaţi de obligaţii în termenul legal şi nu se iau imediat măsuri de remediere a actualului dezechilibru contractual vă notificăm că, la expirarea acestui termen (30 de zile de la data depunerii) vom lua măsuri de diminuare a resurselor alocate prestării serviciului care nu se recuperează în acest moment prin tarifele aflate în plată, cu consecinţa imediată în derularea programelor de prestaţii».

- Având în vedere clarificarea adusă de Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSCUP) nr. 201/2023, prin modificarea art. 33, alin 33 (3) din Ordinul ANRSCUP nr. 640/2022: «Ajustarea tarifului se face prin aplicarea coeficientului de indexare cu evoluţia indicelui preţului de consum total (IPC total) la total cheltuieli de exploatare, fără a fi necesară fundamentarea elementelor de cheltuieli».

- Legea 101/ 2006 a serviciului de salubrizare a localităţilor, art. 20, alin. 2, lit. c): «Operatorii, în conformitate cu prevederile legale, au dreptul la: ajustarea tarifului în raport cu evoluţia generală a preţurilor şi tarifelor din economie».


- Adresa Companiei Romprest Service SA nr. 2593/26.07.2023  prin care a notificat Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti că «începând cu data de 1 august 2023 ne vedem nevoiţi să diminuăm prestaţia activităţilor serviciului pentru a reduce nivelul cheltuielilor care nu se regăsesc în tarifele în plată, fundamentate la nivelul valorii elementelor de cost din luna mai 2019, astfel încât, începând cu data de 1 august 2023, vom presta EXCLUSIV programele de colectare separată şi transport separat a deşeurilor municipale pentru o perioadă nedeterminată, până la data la care autoritatea contractantă se va achita de obligaţiile legale şi va promova şi adopta prin Hotărâre de Consiliu Local a Sectorului 1 cererea operatorului delegat de actualizare a tarifelor de prestaţii.»

- În aceste condiţii, Primarul Sectorului 1 a convocat joi, 27.07.2023, pentru vineri,  28.07.2023, ora 10.00, o şedinţă extraordinară a Consiliului Local al Sectorului 1, pentru dezbaterea Proiectului de «Hotărâre privind ajustarea prin indexare a tarifelor activităţilor de salubrizare aferente Contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrative a Sectorului 1 Bucureşti cu nr. JO77/S/30.06.2008 încheiat între Consiliul Locale Sector 1 şi Compania Romprest Service SA, precum şi aprobarea eliminării unor cheltuieli din structura tarifului de colectare, transport şi depozitare deşeuri din activităţi de construcţii şi demolari şi a tarifului de colectare, transport, depozitare şi valorificare deşeuri voluminoase, din Contractul de delegare nr. JO77/S/30.06.2008 încheiat între Consiliul Local Sector 1 şi Compania Romprest Service SA, inclusiv redenumirea unor activităţi de salubrizare şi a tarifelor de prestaţii aferente, precum şi reglementarea unor aspecte procedurale privind gestiunea deşeurilor voluminoase şi a deşeurilor din reamenajări/ reabilitări ale locuinţelor».

- Art. 1, alin. 1 din acest proiect de hotărâre: «Se aprobă indexarea legală a tarifelor activităţilor de salubrizare aferente contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a Sectorului 1 Bucureşti, cu nr. JO77/S/30.06.2008 dintre Consiliul Local Sector 1 şi Compania Romprest Service S.A. prin aplicarea coeficientului de indexare cu evoluţia indexului preţului de consum total (IPC total) asupra cheltuielor de exploatare din cadrul structurii tarifare, calculat pentru perioada mai 2019- februarie 2023 care determină o majorare a acestor cheltuieli cu 31,22%»”, arată comunicatul de presă al Primăriei Sectorului 1.

Sursa menţionată mai spune că şedinţa programată vineri la ora 10.00 nu s-a putut desfăşura din cauza lipsei de cvorum şi prin urmare primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a convocat o nouă şedinţă extraordinară a Consiliului Local al Sectorului 1 pentru vineri, ora 14.00.

„În spiritul transparenţei care caracterizează instituţia noastră, proiectul de hotărâre şi toate documentele aferente acestuia sunt postate pe site-ul https://www.primariasector1.ro”, mai precizează sursa menţionată.

Reacţia vine în contextul în care preşedintele PSD Sector 1 Florin Manole a anunţat că reprezentanţii formaţiunii vor boicota, vineri, o şedinţă a Consiliului Local al sectorului, reclamând că primarul Clotilde Armand vrea să majoreze tarifele pentru firma de salubrizare Romprest. Manole mai spune că, în şedinţa convocată „de îndată”, USR vrea majorarea cu 31,22% a tarifelor pentru firma de salubrizare Romprest, ”„după ce 3 ani a vorbit despre mafie, preţuri umflate, şi a transformat Sectorul 1 în cel mai murdar sector din Bucureşti”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.