Primăria Capitalei anunţă, miercuri, că reabilitarea Hotelului Concordia, clădirea monument istoric în care s-a hotărât dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Ţării Româneşti după ce fusese ales domnitor al Moldovei, va începe în primăvara acestui an. Municipalitatea susţine că actualul proprietar al clădirii a finalizat deja rectificările la Cartea Funciară şi va obţine în scurt timp autorizaţia de construcţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Istoria unei clădiri care moare: Hotel Concordia - simbolul naşterii României moderne, primul loc din Bucureşti vizitat de Bacalbaşa şi preferat de Tolstoi

Primăria Capitalei susţine că, de la preluarea mandatului actualei administraţii, a ţinut permanent legătura cu proprietarul acestui imobil şi a oferit suportul tehnic necesar pentru a urgenta procedurile premergatoare începerii lucrărilor.

"Concret, în acest moment proprietarul imobilului a reuşit finlizarea tuturor rectificărilor la Cartea Funciară, iar în maximum două săptămâni va finaliza şi documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei de construire”, transmite municipalitatea

Reprezentanţii Primăriei Capitalei spun că, după obţinerea tuturor documentaţiilor, reabilitarea Hotelului Concordia va putea începe în primăvara acestui an, urmând să funcţioneze ca hotel, dar să găzduiască şi conferinţe şi diferite evenimente.

Primăria Municipiului Bucureşti sprijină şi va sprijini în continuare toţi proprietarii de imobile monument istoric, astfel încât cât mai multe clădiri de patrimoniu din Capitală să fie renovate şi repuse în valoare, mai susţine municipalitatea.

Hotelul Concordia se află pe strada Smârdan nr. 39 şi a găzduit, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, întâlnirea în care s-a hotărât dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Ţării Româneşti, după ce ce fusese ales domnitor în Moldova.

Hotelul a fost construit în 1852 şi avea 90 de camere. Clădirea a fost cuprinsă de flăcări în 1884, pe atunci proprietatea maiorului Fănuţă, şi a ars în mare parte. A fost refăcută şi a ars din nou prin 1901-1902.

Clădirea, încadrată pe lista monumentelor istorice a municipiului Bucureşti 2010 cu nr. crt. 2025, cod LMI B-II-m-B-19708, astăzi proprietate privată, se află într-o stare avansată de ruină, în ciuda numeroaselor demersuri din ultimii ani ale societăţii civile, intelectualilor, artiştilor, gazetarilor şi arhitecţilor.

În 2016, Colegiul Director al Filialei Bucureşti a OAR solicita Primăriei Generale a Capitalei punerea corectă în valoare a clădirii de patrimoniu din str. Smârdan nr. 39 ca loc cu caracter public, păstrător al memoriei unui moment de istorie naţională.

Arhitectul Şerban Sturdza a publicat, marţi, pe pagina de Facebook, un manifest cu titlul "Ruşine!”, adăugând fotografii cu ruina din centrul Bucureştilor.

"RUŞINE! Sărbătorim un secol de la Unirea României în acelaşi mod păgubos care a ajuns să ne caracterizeze: de ochii lumii şi de dragul burţii. În fiecare an, în 24 ianuarie, cei care s-au nimerit a fi aleşi în conducerea ţării, s-au năpustit la Iaşi să se bâţâie în Hora Unirii în faţa televiziunilor. Anul ăsta, au declarat Ziua Unirii zi nelucrătoare pentru ogoirea votanţilor. Clădirea din Bucureşti în care s-a făcut Unirea dintre Moldova şi Ţara Românească, stă, însă, să se dărâme de ani buni. Aceiaşi aleşi care se dănţuie la Iaşi, nu dau două parale pe ea. Ca pe mai nimic din ce înseamnă Patrimoniu. RUŞINE! Poporului nu îi pasă. Decât de faptul că nu trebuie să meargă la serviciu de ziua Micii Uniri. Iar fericirea lui e deplină dacă pică de-o sarma şi-o ţuiculiţă la festivităţi. În cursul unui an, bucureştenii adunaţi de pretutindeni trec în şuvoaie pe strada Smârdan din centrul Bucureştilor pe lângă o clădire care stă să cadă. Şi în care acum 159 de ani li s-a scris istoria. Şi li s-a hotărât viitorul. Şi, nu-i aşa, dacă treaba s-a făcut, cui îi mai trebuie clădirea?! Poa' s-o dea jos. RUŞINE! Arhitecţilor, istoricilor şi minorităţii intelectuale care a rămas conştientă li se adumbreşte uşor fruntea când trec pe lângă fostul hotel Concordia. Însă foarte puţin. Şi le trece repede. RUŞINE! Cuza Doamne, Kogălniceanu, spuneţi-le şi celorlalţi că noi, românii, nu v-am meritat. RUŞINE, ROMÂNIA!”, a scris arhitectul Şerban Sturdza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.