Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat joi, la Forumul Naţional ”Stop Gripă”, că este necesară existenţa unor stocuri de vaccinuri la nivel naţional şi ar trebui să se desfăşoare o campanie de informare permanentă în privinţa imunizării, pentru a arăta că riscurile legate de vaccinuri sunt foarte mici, iar beneficiiile sunt incomparabil mai mari. Rafila a susţinut că ar trebui încheiată discuţia de pe reţelele de socializare legată de faptul că în România vaccinurile care se administrează copiilor nu sunt sigure, întrucât astfel de afirmaţii sunt "o minciună”, nu au niciun fundament şi nu sunt legate de niciun incident.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne găsim într-o situaţie în care noi, cei care lucrăm în zona de sănătate publică, ar trebui să venim cu o propunere legislativă de necesitate a reglementării aspectelor care ţin de zona organizatorică a programului naţional de vaccinare din România, pentru că preocuparea este legată de câteva elemente care nu mai pot să continue aşa. Cred că o soluţie reglementată este cea mai bună, pentru că poate să aducă linişte şi încredere populaţiei în ceea ce priveşte programul naţional de vaccinare”, a spus Alexandru Rafila, la Forumul Naţional ”Stop Gripă”, organizat de Asociaţia "Pro Imunizare".

El a precizat că proiectul de lege privind vaccinarea, care a fost dezbătut foarte mult, are câteva principii ce au stat la baza redactării lui, iar unul dintre acestea era asigurarea vaccinurilor fără întrerupere.

"Un prim lucru era legat de asigurarea resurselor acestui program. Mă refer la asigurarea vaccinurilor fără întreruperi. Medicii de familie s-au confruntat cu numeroase situaţii în care vaccinul lipsea şi faptul că un părinte se prezintă la medic de mai multe ori şi nu reuşeşte să îşi vaccineze copilul nu consolidează încrederea în vaccinare ca activitate profilactică”, a spus Rafila.

El a adăugat că soluţia este una legislativă, pentru a crea un stoc de vaccin care să acopere perioadele în care acesta nu poate fi procurat.

”Soluţia este una legislativă, pentru a crea un stoc de vaccin suficient să acopere perioadele în care acesta nu poate fi procurat, din motive obiective. Perioada de fabricaţie este extrem de lungă, de aproape trei ani. Există riscul să apară penurie. Singura soluţie este să avem o aprovizionare constantă, pe baza unor stocuri care să existe la nivel naţional”, a mai spus preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

El a adăugat că ar trebui să fie finanţată o campanie continuă de informare în privinţa imunizării.

”Decizia părinţilor în ceea ce priveşte vaccinarea trebuie să se bazeze pe cunoaştere şi încrederea se construieşte pe cunoaştere, dar trebuie să avem surse de informare, campanii de informare permanente, nu sporadice, cum au fost până acum. Acest lucru trebuie reglementat şi asumat de autorităţile de reglemementare publică”, a explicat Alexandru Rafila.

El a precizat că în legislaţia tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene este prevăzută asumarea de către Ministerul Sănătăţii a tuturor consecinţelor legate de vaccinare.

”Dacă cumva apare o reacţie adversă la vaccin, lucrul acesta este asumat şi compensat de Ministerul Sănătăţii, ceea ce este normal”, a spus Rafila, precizând că probabilitatea ca reacţiile adverse să apară este extrem de mică.

El s-a referit şi cele 700 de cazuri de îmbolnăvire de rujeolă din acest an şi la cele trei decese, care au fost cauzate de acoperire vaccinală scăzută pentru antigenul rujeolic.

”Eu, personal, nu îmi aduc aminte în ultimii ani să se fi înregistrat vreun deces legat de vaccinarea antirujeolică. Beneficiile sunt incomparabil mai mari, iar riscurile legate de vaccinuri sunt foarte mici. Vaccinurile sunt printre cele mai controlate produse farmaceutice. Durata de producţie a unui astfel de vaccin este foarte mare. Se face din două motive - să fie sigur şi eficace. Sunt două elemente care sunt luate în cosiderare întotdeauna de producătorii de vaccinuri”, a mai spus Rafila.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a adăugat că ar trebui încheiată discuţia care există pe reţelele de socializare legat de faptul că în România vaccinurile care se administrează copiilor nu sunt sigure.

”Este o minciună, nu este fundamentată de nimic, de niciun fel de incident, de niciun fel de dovadă de natură ştiinţifică. Decizia de a ne vaccina copii este individuală. Eu mi-am vaccinat băieţelul”, a mai spus Rafila.

Peste 700 de cazuri de rujeolă au fost confirmate, în 25 de judeţe, în primele nouă luni ale anului, iar trei dintre copiii care s-au îmbolnăvit au decedat. În anul 2015 au fost doar şapte cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces.

Ministerului Sănătăţii a susţinut că majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunităţile cu acoperire vaccinală scăzută şi a făcut apel la părinţi să respecte calendarul de imunicare cu vaccinul ROR. 

Asociaţia Pro Imunizare spune că acoperirea vaccinală în România este sub 75 la sută pentru mai multe tipuri de vaccin, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o acoperire vaccinală de peste 95 la sută. În aceste condiţii, în România ar putea să reapară boli care pun în primejdie viaţa sau pot lăsa sechele grave, cum ar fi poliomielita, difteria sau tetanosul.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.