Primăria Capitalei anunţă, în urma protestelor de sâmbătă, că va muta Festivalul de colinde şi târgul din Piaţa Victoriei într-un alt loc, fără să precizeze unde. Primarul Gabriela Firea susţine că acestă perioadă pare a fi „începutul anarhiei” şi dacă astăzi a fost împiedicată municipalitatea să organizeze legal un eveniment într-un spaţiu public, de protestatari agresivi, acelaşi lucru se poate întâmpla şi la Administraţia Prezidenţială sau la alte instituţii publice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am constatat cu amărăciune faptul că un eveniment aprobat conform legii de către Primăria Capitalei este în imposibilitatea de a se desfaşura, din cauza unor protestatari agresivi verbal şi fizic, care au pătruns ilegal în perimetrul delimitat şi rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Edilul vorbeşte despre „începutul anarhiei”, când Constituţia ţării şi legile nu sunt respectate, iar instituţiile publice nu pot reacţiona. Firea precizează că, dacă astăzi a fost împiedicată municipalitatea să organizeze un eveniment legal, acelaşi lucru se poate întâmpla şi la Administraţia Prezidenţială şi la alte instituţii publice.

„Constat că, de astăzi, putem marca începutul unei perioade în care Constituţia României şi legile ţării sunt călcate în picioare fără ca instituţiile centrale ale statului să reacţioneze. Asta înseamnă începutul anarhiei. Dacă azi a fost împiedicată Primăria Capitalei să organizeze legal un eveniment într-un spaţiu public, ce aparţine tuturor bucureştenilor, mâine se pot întâmpla evenimente similare la Administraţia Prezidenţială, la Parlament, la alte instiţutii publice care îi reprezintă pe toţi cetăţenii, indiferent de apartenenţa politică, criterii de gen, convingeri politice, categorie socială sau rasă”, explică Firea.

Primarul Capitalei consideră „foarte grav” evenimentul de sâmbătă, când mai mulţi oameni au protestat faţă de iniţiativa municipalităţii de a organiza un târg în Piaţa Victoriei, împiedicând angajaţii primăriei să amenajeze echipamente, apoi au demontat gardurile şi scena, şi anunţă decizia de a muta Festivalul de colinde şi târgul într-o altă locaţie.

„(...) Acest lucru nu rezolvă problema de fond. Legea a fost încălcată, un bărbat a fost bătut de un protestatar ilegal, oamenii legii au fost agresaţi fizic şi verbal, bunuri publice au fost distruse. Cei care au încălcat legea vor răspunde pentru asta, atât civil, cât şi penal. Spaţiul public este al tuturor, nu poate fi "rezervat" unui grup constituit ad-hoc sau, dimpotrivă, bine organizat. Există o legislaţie clară cu privire la adunările publice şi respectarea acestei legislaţii este obligatorie atât pentru cetăţeni, cât şi pentru instituţiile care au atribuţii în menţinerea sau restabilirea ordinii publice”, mai spune primarul.

Gabriela Firea adaugă, de asemenea, că în Capitală se instaurează „un climat de insecuritate” şi dă asigurări bucureştenilor că le va apăra drepturile şi interesele şi va lupta pentru ca „Bucureştiul să fie, într-adevăr, o capitală europeană”.

„În această ordine de idei, nu voi mai tolera niciun fel de abatere de la litera legii în ce priveşte manifestaţiile publice. Oricine este liber să protesteze, dar organizatorii manifestaţiilor trebuie să-şi asume responsabilitatea. Democraţia înseamnă libertate, dar în egală măsură şi responsabilitate. Legea e aceeaşi pentru toţi!”, concluzionează primarul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.