Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că, dacă studiile de fezabilitate pentru spitalele regionale Cluj şi Craiova nu vor fi finalizate rapid, va fi depusă în prima fază la Comisia Europeană doar cererea de finanţare pentru spitalul de la Iaşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sorina Pintea a spus, într-o conferinţă de presă la Iaşi, că Spitalul regional de urgenţe de la Iaşi este "cel mai înaintat“ în privinţa documentaţiei, fiind terminate deja studiul de fezabilitate şi impactul de mediu.

"Pentru spitalul de la Iaşi urmează depunerea cererii de finanţare. Apoi va fi o evaluare a Comisiei Europene a cererii de finanţare. Concomitent cu Iaşiul vor fi depuse şi cererile de finanţare pentru spitalele regionale Cluj şi Craiova. Aceste cereri se depun în intervalul martie-aprilie. Dacă studiile de fezabilitate pentru Cluj şi Craiova nu vor fi pregătite, atunci vom depune doar Iaşiul în prima fază", a precizat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că, pentru construcţia spitalelor regionale, banii alocaţi actualului exerciţiu financiar vor fi utilizaţi până în 2021 pentru finalizarea procedurilor de achiziţie şi pentru pregătirea personalului, fiind vorba de “etape care nu necesită construcţie efectivă“.

"Ministerul Sănătăţii a promovat un memorandum prin care cere etapizarea lucrărilor, dar şi finanţarea lor etapizată. Putem intra în cadrul financiar multianual următor, astfel încât să putem cere o cofinanţare mai mare din partea Uniunii Europene“, a afirmat Sorina Pintea.

Ministru Sănătăţii a spus că, potrivit studiului de fezabilitate întocmit de experţii străini, spitalul regional de la Iaşi va costa 400 de milioane de euro.

Sorina Pintea a adăugat că, în momentul în care spitalul regional de la Iaşi va fi gata, numărul de paturi alocat judeţului va rămâne acelaşi, dar că vor trebui redistribuite paturi către noua unitate medicală de la alte spitale din municipiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.