Grupurile care se opun vaccinării, lipsa informaţiilor corecte şi teama de efecte secundare se numără printre obstacolele care împiedică imunizarea, a declarat joi doctorul Pasi Penttinen, de la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), la Forumul Naţional “Stop Gripă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Există o percepţie scăzută a riscului de infectare cu gripă de către persoane fizice, o percepţie scăzută a riscului de a-i infecta pe ceilalţi şi teama de efecte secundare, adverse, după vaccinare. Când ne gândim la vaccinarea antigripală, pentru a dezvolta un vaccin şi a-l aduce pe piaţa europeană, trebuie să demonstrăm că efectele secundare sunt reduse şi probabilitatea de a apărea este foarte scăzută. Alt obstacol este punerea la îndoială a eficacităţii vaccinării antigripale. Poate să fie mai eficient sau nu în funcţie de cât de bine reuşeşte să diferenţieze tulpinile care pot apărea”, a spus Pasi Penttinen, coordonator al programului de supraveghere pentru gripă şi virusuri respiratorii, de la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor.

Între alte obstacole, Pasi Penttinen a enumerat grupurile din media care se opun vaccinării, probleme legate de costuri şi disponibilitatea vaccinurilor, dar şi rapoarte care dezinformează în mass-media şi o lipsă de informaţii corecte legate de gripă şi de vaccinare.

“Este important să conştientizăm că există un cost destul de mare al gripei în sine. În Franţa, de exemplu, s-a estimat că rata de spitalizare este de 8 până la 15 la 100.000 de locuitori. Fiecare spitalizare costă cam 4.200 de dolari, costuri directe reflectate în sistemul de sănătate. 16 milioane de zile de lucru se pierd din cauza infecţiilor de gripă în fiecare sezon, ceea ce implică un cost de 136 de dolari americani pe zi. Dacă este să calculezi, îţi dai seama că costurile în oricare ţară sunt foarte semnificative, pentru sistemul medical şi pentru societate în general”, a mai spus Pasi Penttinen, la Forumul Naţional ”Stop Gripă”, organizat de Asociaţia "Pro Imunizare".

El a explicat că vaccinarea duce la economii, dacă există un program de imunizare bun, întrucât numărul de persoane care vin în sistemul medical va fi mai mic.

“Vaccinarea antigripală este foarte eficientă din punct de vedere economic, reprezintă cam 10 dolari pe venitul unei persoane”, a precizat Penttinen. 

Foto: Octav Ganea
Foto: Octav Ganea

Medicul a adăugat că majoritatea persoanelor decedate din cauza gripei nu mor în spital, ci multe dintre ele, mai ales cele în vârstă, la domiciliu, fiind vorba despre o complicaţie a unei stări de sănătate precare.

Cel puţin două ţări, între care Marea Britanie, în anul 2013, au început un program de vaccinare la şcoală, a copiilor cu vârste cuprinse între 2 şi 16 ani. Acestea au ajuns la concluzia că vaccinarea la şcoală este o modalitate foarte eficace de imunizare a copiilor, “întrucât nu va mai exista acea masă a populaţiei care va fi infectată cu gripă şi o va transmite mai departe”, a spus medicul.

”Vaccinurile antigripale au un impact clinic considerabil şi impactul în sistemul de sănătate este foarte important. Bineîneţels că există mutaţii în cadrul virusului, dar eficacitatea vaccinului, totuşi, se menţine. Se înregistrează decese mai multe decât cele preconizate exact în sezonul de iarnă. Anul trecut, sezonul 2014-2015, au fost estimate 217.000 de decese în exces în Europa faţă de cele preconizate. Am fost chiar surprins că nu a ajuns în ziare această informaţie, dar a fost epidemia de Ebola din Africa de Sud, care probabil a fost un subiect mai fierbinte”, a adăugat Pasi Penttinen.

El a subliniat că, în multe ţări, între care şi România, rata de vaccinare a scăzut în ultimii ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.