Secretarul de stat din MAI Raed Arafat a anunţat, miercuri după-amiază, că Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect care prevede că persoanele infectate cu SARS-CoV-2 şi care nu prezintă simptome să nu mai trebuiască să se prezinte la spital.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat, în cadrul unui briefing de presă, în ce stadiu, din punct de vedere legal, se află propunerea ca asimptomaticii confirmaţi cu COVID-19 să nu mai fie nevoii să meargă la spital, în contextul creşterii numărului de îmbolnăviri Raed Arafat a declarat că există un proiect care a fost prezentat în şedinţă de Guvern, fără ca o deciziei în acest sens să fi fost adoptată formal.

„Este un proiect de ordonanţă de urgenţă care l-a pregătit Ministerul Sănătăţii, astăzi a fost în primă prezentare, acolo se vor face anumite modificări legislative (...) astfel încât persoanele asimptomatice să fie abordate altfel, aşa cum recomandă grupul medical care se ocupă de acest lucru”, a declarat Raed Arafat.

În ceea ce priveşte transportul pacienţilor, Arafat a precizat că nu există niciun risc atâta vreme cât pacienţi confirmaţi pozitiv sunt transportaţi la evaluare medicală mai mulţi într-un mijloc de transport asigurat de autorităţi, însă pentru suspecţi este nevoie de mijloc de transport separat, aceştia neputând fi transportaţi cu alte persoane în acelaşi autovehicul.

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat, duminică, la Iaşi, că bolnavii asimptomatici vor fi evaluaţi la domiciliu, iar apoi vor fi programaţi pentru investigaţii, în timp ce pacienţii simptomatici cu comorbidităţi vor rămâne în continuare internaţi în spital. 

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că spitalele nu pot fi aglomerate cu persoane care nu au nevoie de îngrijiri medicale, în defavoarea altor oameni care poate au negoie de îngrijiri spitaliceşti.

”Cine nu are simptome, cine nu are în mod evident nevoia de a i se evalua starea de sănătate, nu trebuie să se ducă la spital neapărat”, a completat şeful Executivului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.