Proiectul Legii privind organizarea şi finanţarea activităţii de vaccinare a populaţiei în România intră în dezbatere publică peste o săptămână, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, declarând într-un interviu pentru News.ro, că va fi prezent la dezbatere pentru că ştie actul normativ foarte bine chiar şi detaliile tehnice şi îşi doreşte o lege perfectă, suplă, care să stabilească drepturi şi obligaţii pentru toţi actorii din sistem şi nu o acţiune bifată. Legea va fi trimisă apoi în Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Având în vedere importanţa procesului de imunizare a copiilor, în contextul noului cadru legislativ pe care autorităţile doresc să-l implementeze, la solicitarea societăţii civile, în baza prevederilor Legii privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, Ministerul Sănătăţii organizează în 11 mai, şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Lege privind organizarea şi finanţarea activităţii de vaccinare a populaţiei în România", anunţă joi, Ministerul Sănătăţii.

La dezbaterea publică va fi prezent ministrul Sănătăţii Florian Bodog, secretarul de stat Rareş Trişcă, Alexandru Rafila, consilier personal al ministrului sănătăţii, Amalia Şerban, director general, Direcţia generală asistenţă medicală şi sănătate publică, şi reprezentanţi ai Direcţiei generale programe - Agenţia Naţională pentru programe, ai Direcţiei generale resurse umane, juridic şi contencios, ai Institutului Naţional de Sănătate Publică, ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

Ministrul Sănătăţii spunea într-un interviu pentru News.ro că îşi va asuma acest proiect. "Voi asuma (acest proiect - n.r.),  nu fug de responsabilitate, nu doresc ca cineva să mă arate cu degetul. Nu am prevăzut sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea, deşi am fost acuzat că am vorbit de rele tratamente aplicate minorului. Dar nu am văzut părinte care să intre la puşcărie pentru că şi-a bătut copilul. Nimeni nu-i absurd. Dar, eu cred că, în urma discuţiilor publice, au venit foarte multe sugestii, unele fanteziste, unele fără niciun suport, altele foarte documentate. Va fi dezbatere publică. Dacă mă iau după câte scrisori am primit, cred că ar trebui să închiriez Sala Palatului, mă aştept să avem o audienţă foarte mare. Voi fi acolo şi vom fi acolo toată echipa. Cunosc foarte bine legea, toate procesele legate de vaccinare şi o serie de detalii tehnice. Nu vreau o activitate bifată. Legea va merge apoi în Parlament. Îmi doresc o lege perfectă, o lege suplă, nu o lege încărcată, nu o lege interpretabilă. O lege foarte clară, o lege care să stabilescă şi drepturi, şi obligaţii pentru toţi actorii din sistem", a declarat ministrul Sănătăţii.

El a mai spus în acelaşi interviu că vaccinarea este singura metodă a a preveni boli grave. "Mi-am asumat şi îmi asum acest proiect pentru că eu cred cu tărie că singura metodă de a preveni aceste boli grave este vaccinarea. Şi cred că este important ca toţi copiii României să aibă acces la vaccin. Nu am pus în dezbatere mai devreme legea pentru că ştiam de problema cu stocurile. Am moştenit-o, încerc să o rezolv, sunt în curs de a rezolva o situaţie de criză pe care am spus că o gestionez cu toată atenţia. Cred, cu toată tăria, că nu putem să privăm un copil de vaccinare. Şi cred că fiecare părinte responsabil ar trebui să-şi vaccineze copiii. Asta cred eu. Respect decizia părinţilor care nu doresc să-şi vaccineze copiii, dar cred că trebuie să-şi asume această responsabilitate", a mai afirmat ministrul.

Totuşi, Bodog a subliniat că nu vor fi luaţi cu arcanul nici părinţii şi nici copiii pentru a fi aduşi la vaccinare. "Deci nu facem vaccinare cu forţa, nu adunăm copiii cu arcanul sau părinţii cu arcanul ca să-şi aducă copiii la vaccinare. Procesul de vaccinare nu este un proces de a constrânge pe cineva. Şi această lege, care a adus atâtea controverse, este pusă în dezbatere publică tocmai pentru a da posibilitatea să fie perfecţionată, adusă la un nivel. Mie mi-ar plăcea să fie unanim acceptată. Dar dacă majoritatea populaţiei României acceptă forma de lege care va ieşi - şi eu cred că va ieşi o lege bună -, atunci vom avea grupuri tehnice de lucru la fiecare judeţ, care vor putea informa părinţii, care vor discuta cu părinţii, nu vom avea poliţişti care vor încătuşa părinţii, aşa cum a apărut în media. Ştiu, aceste lucruri se vând, sunt ştiri, dar cred cu tărie că mass-media trebuie să fie alături de Ministerul Sănătăţii. Nu alături de mine, nu contează cine este ministrul Sănătăţii. Eu mi-am asumat acest lucru, de a scoate legea în dezbatere publică, mi-am asumat tot ceea ce primesc prin mesaje şi pe Facebook şi pe toate canalele posibile. Nu vreau ca populaţia să intre în isterie că toată lumea o să facă rujeolă. Sunt medici de familie care au tendinţa de a contraindica vaccinul, ceea ce este un gest iresponsabil", a mai spus ministrul în interviul pentru News.ro

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.