Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a trimis Corpul de control al instituţiai la Inspectia Muncii, în urma scandalului privind centrele de îngrijire a bătrânilor din judeţul Ilfov. În urma controalellor din ultimele zile, s-a descoperit că 127 de angajaţi din centrele cotrolate lucrau la negru. Ministrul lucrează în perioada următoare la modificarea legislaţiei, astfel încât niciun azil să nu fie acreditat fără a fi vizitat înainte de autorităţile statului, au precizat surse guvernamentale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, va emite vineri un ordin pentru suspendarea inspectorului general de la Inspecţia Muncii, Dantes Bratu, au precizat surse guevrnamentale. Ministrul a trimis Corpul de Control al Ministerului Muncii pentru verificări la această instituţie, în urma controalelor realizate la centrele de îngrijore pentru bătrâni, copii şi persoane cu dizabilităţi, efectuate în urma scandalului legat de centrele din Ilfov. 

În urma controalelor, s-a descoperit că 127 de angajati lucrau a negru în cămine, au precizat sursele. 

Ministrul trebuie să finalizeze până la sfârşitul lunii august proiectul de lege de modificare a legislaţiei privind politicile sociale, iar principiul va fi că acreditare şi licenţierea centrelor de îngrijire se vor realiza doar după un control la faţa locului şi nu în baza documentelor din dosar, cum se întâmpla pănă acum. 

lSimona Bucura Oprescu doreşte ca în lege să se prevadă clar reguli privind dotarea şi logistica acestor centre, ixtoricul şi structura de personal, care ar trebui să conţină specialişti pentru problemele beneficiarilor acestor centre, de regulă bătrâni cu probleme grave de sănătate, care necesită o îngrijire specifică. 

”Vom impune nişte standarde clare, ce criterii trebuie să îndeplinească un astfel de centru, iar principalul obiectiv va fi constatarea în teren daca sunt îndeplinite condiţiile. Procesul să fie unul continuu, iar verificarea periodică, nu doar la acreditare”, au arătat sursele guvernamentale. 

MInistrul mai vrea şi întărirea rolului inspectorului social. Se doreşte de asemenea, ca principiu, realizarea unei liste negre cu centrele care nu respectă standardele. De asemens, o idee ar fi, pe modelul ”misterious client” din turism, ca inspectori să poată să meargă în astfel de centre, incognito, ca şi clienţi, pentru a verifica dacă se respectă standardele, o analiză urmând să se facă privind pârghiile legale pentru un astfel de demers. 

Simona Bucura Oprescu urmează să aibă o întâlnire, săptămâna viitoare, cu reprezentanţii societăţii civile, pe această temă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.