Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că, la doi ani de la lansarea sistemului SUMAL 2.0, sunt aproape 90.000 de utilizatori înregistraţi şi au fost generate peste 10 milioane de avize de însoţire a transporturilor de material lemnos. "Constatăm o creştere a numărului de verificări realizate de cetăţeni, de la circa 1,3 milioane de interogări în 2021, la peste 1,9 milioane în 2022. În schimb, numărul apelurilor la 112 generate de aceste interogări aproape s-a înjumătăţit, de la 4.704 apeluri în 2021, la 2.429 apeluri în 2022”, explică ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

SUMAL 2.0 - sistemul informatic de monitorizare a trasabilităţii lemnului - a fost operaţionalizat în urmă cu doi ani de Ministerul Mediului.

"Pe 31 ianuarie 2021 am lansat cel mai modern şi complex astfel de sistem din Europa. Am venit atunci cu o serie de noutăţi faţă de vechiul SUMAL, atât pentru eficientizarea proceselor de lucru, cât şi pentru combaterea ilegalităţilor din sector. Începutul a fost dificil şi a necesitat un volum de muncă uriaş din partea celor implicaţi şi le mulţumesc, pe această cale, specialiştilor din STS - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Ministerul Afacerilor Interne, Romania, precum şi tuturor colegilor din MMAP şi gărzile forestiere. În primele luni ne-am confruntat cu multe obstacole, de la rezistenţa unora la schimbare, până la neîncrederea altora că lucrurile pot într-adevăr să se modifice în bine. După analiza primilor doi ani de funcţionare, putem spune ca sistemul a devenit unul eficient şi matur, cu aproape 90.000 utilizatori înregistraţi, peste 10 milioane de avize de însoţire generate şi aproximativ 80 milioane metri cubi de material lemnos transportat", a declarat ministrul Tánczos Barna.

Potrivit Ministerului Mediului, în ceea ce priveşte combaterea tăierilor ilegale, aplicaţia Inspectorul Pădurii - componenta SUMAL 2.0 destinată publicului - a devenit instrumentul principal al celor care doresc să verifice legalitatea unui transport de lemn.

"Constatăm o creştere a numărului de verificări realizate de cetăţeni, de la circa 1,3 milioane de interogări în 2021, la peste 1,9 milioane în 2022. În schimb, numărul apelurilor la 112 generate de aceste interogări aproape s-a înjumătăţit, de la 4.704 apeluri în 2021, la 2.429 apeluri în 2022. Asta înseamnă că, deşi vigilenţa publicului a crescut şi am avut mai multe interogări în Inspectorul Pădurii, din ce în ce mai puţini cetăţeni au considerat necesar apelul la 112. Putem trage astfel concluzia că există din ce în ce mai puţini agenţi economici care îşi riscă afacerea sau libertatea pentru a comite fapte ilegale în acest sector. Dacă acest trend se va menţine şi în anii viitori şi după ce vom operaţionaliza şi viitoarele dezvoltări, sper ca în curând să vorbim despre ilegalităţi silvice doar la timpul trecut", a adăugat ministrul Barna Tánczos.

SUMAL 2.0 în cifre:

- 89.648 utilizatori tip control, din ocoale de stat şi de regim, agenţi economici;

- 67.000 de mijloace de transport înregistrate în SUMAL;

- peste 15.000 de companii tip agent economic;

- peste 38 milioane metri cubi transportati de la locul recoltării;

- 10.251.040 avize emise, din care aproape 25.000 preluate din SUMAL 1;

- aproximativ 80 de milioane de metri cubi de material lemnos transportat;

- peste 380.000 de depozite create;

- peste 3,4 milioane de interogări în baza de date SUMAL 2.0, realizate direct de cetăţeni, prin intermediul aplicaţiilor puse la dispoziţie.

- 7.133 apeluri la 112, dintre care 2.024 confirmate ca fiind ilegale.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.