O reuniune a Comandamentului Energetic de Iarnă a avut loc marţi şi au fost discuţii despre stadiul pregătirilor pentru această perioadă cu temperaturi scăzute şi condiţii meteorologice deosebite. Ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunţat că la nivelul sistemului energetic naţional nu sunt probleme majore şi că operatorii de distribuţie vor interveni prompt în zonele afectate. El a adăugat că toţi operatorii şi-au asumat că vor interveni prompt, cu echipe suplimentare, pentru remedierea defecţiunilor. Burduja a mai spus că există o avarie majoră la magistrala Griviţa, în reţeaua de termoficare gestionată de Primăria Capitalei, fiind o consecinţă a lipsei investiţiilor, a nepăsării şi incompetenţei ultimilor primari. „Echipele de la ELCEN au luat deja măsuri rapide pentru a preveni o situaţie de îngheţ”, a mai precizat liberalul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Toţi operatorii şi-au asumat că intervin şi vor interveni prompt pentru reconectarea consumatorilor în cel mai scurt timp posibil. Momentan există două linii de medie tensiune afectate în zona Brăila, cu 2.500 utilizatori nealimentaţi în judeţ şi două linii de medie tensiune în Bacău şi Iaşi cu probleme, 610 utilizatori fiind nealimentaţi în zonă. La acest moment se intervine în teren pentru remediere. Fenomenul de ploaie îngheţată din ultimele zile îngreunează intervenţiile la mare înălţime, pe stâlpii de tensiune. Cu toate acestea, suntem pregătiţi şi nu există probleme majore la nivelul ţării. Continuăm să fim net exportatori de energie electrică. În ultimele două zile, România a beneficiat de o producţie de energie eoliană la valori ridicate. În contextul gerului accentuat, este posibil ca această producţie să scadă, dar suntem pregătiţi să compensam cu hidrocentrale şi centrale bazate pe gaz şi pe cărbune”, a afirmat Sebastian Burduja, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei.

El a mai precizat că ministerul a reuşit, printr-o serie de investiţii făcute de instituţie şi de către Guvern, creşterea producţiei de huilă în Valea Jiului cu peste 30%, contând acum pe un stoc de cărbune de aproape 11.000 de tone.

„În cursul zilei de mâine, va porni şi Termocentrala Paroşeni, cu un aport de peste 1200 MWh pe zi în sistemul energetic naţional. Deşi condiţiile meteorologice sunt deosebite, la nivelul ţării, din punct de vedere al sistemului energetic nu sunt probleme majore. Suntem pregătiţi”, a mai transmis Burduja.

În ceea ce priveşte sectorul gazelor naturale, gradul de umplere la acest moment al depozitelor este de peste 80%, cu un surplus de peste 170 milioane m3  faţă de anul trecut.

România îşi poate asigura consumul de gaze naturale, dar din motive pur comerciale se importă şi se exportă cantităţi scăzute de gaz

Producţia internă în această perioadă este de aproximativ 24 mil. m3, iar din depozite se extrag între 25 şi 30 mil. m3, la un consum estimat zilnic de 50 – 55 mil. m3 în zilele cu ger, mai indică sursa citată. Astfel, România îşi poate asigura consumul de gaze naturale din surse proprii. Din motive pur comerciale se importă şi se exportă cantităţi mici de gaz, de câteva milioane de m3.

Zeci de mii de bucureşteni rămân în frig, în urma unei avarii majore la Magistrala Griviţa

Din cauza unei avarii majore semnalate la Magistrala Griviţa, zeci de mii de bucureşteni din Sectoarele 1 şi Sectorul 2 vor rămâne în frig. Primăria Generală nu a accesat fondurile europene destinate acestui tronson.

„La nivelul Bucureştiului ne-a fost semnalată o avarie majoră la Magistrala Griviţa, avarie care va afecta atât locuitorii Sectorului 1, cât şi o parte a locuitorilor Sectorului 2. Mai mult, am fost nevoiţi să oprim forţat CET Grozăveşti, pentru ca nu are cum să mai livreze agentul termic. Oprirea forţată a unui CET de asemenea dimensiuni în condiţii de ger creşte pericolul de îngheţ în instalaţii cu potenţiale consecinţe dezastruoase asupra echipamentelor care se pot efectiv «sparge». Echipele de la ELCEN au luat deja măsuri rapide pentru a preveni o situaţie de îngheţ. Oprirea forţată a centralei înseamnă şi reducerea producţiei, cu impact asupra situaţiei economico-financiare a societăţii. Cine răspunde?”, a mai explicat ministrul Energiei.

El a mai spus că tronsonul de reţea făcea parte din obiectivul numărul 7 al proiectului de reabilitare pe fonduri europene prin POIM 2014-2023.

„Au fost disponibili peste 200 de milioane de euro din fonduri europene, încă din 2020, finanţare care putea fi accesată până la finalul anului trecut. Întârzierea lucrărilor de reabilitare din mandatele Firea şi Dan îşi face simţite efectele. Din cauza indolenţei şi a nepăsării Primăriei Generale, zeci de mii de bucureşteni din peste 1000 de blocuri stau astăzi în frig şi fără apă caldă”, a conchis Burduja.

Aproape o mie de blocuri din Sectorul 1 şi parţial din Sectoarele 2, 5 şi 6 din Bucureşti nu au apă caldă şi încălzire din cauza unei avarii apărute la Magistrala Griviţa, pe Şoseaua Grozăveşti. De asemenea, sunt afectate Spitalul Municipal şi complexuri studenţeşti „Leu” şi „Regie”. Furnizarea ar urma să fie reluată miercuri seară.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.