Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a anunţat, marţi, că a semnat trei ordine de ministru privind problema manualelor şi programelor şcolare, precizând că acestea vor fi publicate în cursul zilei în Monitorul Oficial. Unul dintre ordine prevede înnoirea manualelor pentru clasa a V-a, un al doilea se referă la reîntregirea stocurilor pentru manualele deja existente la clasele I-IV şi clasele VI-XII, iar cel de-al treilea ordin este legat de programele şcolare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În primul rând, vobim despre manualele şcolare care sunt deja folosite în momentul de faţă, (...) despre manualele existente pentru care trebuie să reîntregim stocurile respective, adică să achiziţionăm în plus faţă de ceea ce a fost în anii precedenţi. Asta înseamnă clasele I-IV şi clasele VI-XII. Pentru clasa a V-a, vorbim despre programe şcolare noi şi manuale noi. Am reuşit într-un timp record să producem programe şcolare pentru tot gimnaziul”, a spus ministrul Educaţiei.

Pavel Năstase a precizat că, în ceea ce priveşte programele şcolare, a solicitat şi sprijinul Academiei Române şi că a considerat necesar ca aceste programe, înainte să fie făcute publice, să fie validate şi de profesorii care vor preda aceste discipline.

"Ordinul de ministru privind programa şcolară a fost semnat zilele trecute şi astăzi (marţi, n.r.), din câte cunoaştem noi, va fi publicat în Monitorul Oficial. După care vom intra în etapa de realizare a manualelor”, a afirmat ministrul.

Pavel Năstare a amintit, referitor la al treilea ordin de ministru care vizează metodologia de licitaţie pentru manuale, că perioada de depunere a ofertelor de către edituri a fost redusă de la şase luni la 100 de zile.

„Ceea ce facem noi acum trebuia să se întâmple în luna noiembrie 2016 şi lucrul acesta nu s-a întâmplat. A trebuit să recuperăm, această întârziere foarte mare şi am căzut de acord cu editurile să reducă acest termen”, a spus ministrul.

Secretarul de stat Gabriel Ispas a spus că au fost schimbate şi criteriile de alegere a ofertei, astfel că nu va mai fi luat în considerare preţul cel mai mic, ci "o combinaţie între calitate şi preţ”.

"Ministerul Educaţiei, prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, nu va mai selecta un număr limitat de manuale. Toate manualele care îndeplinesc criteriile de calitate - şi anume minimum 85% din punctaj şi, respectiv, îndeplinesc un punctaj total de 77 din 100 - vor fi selectate, urmând ca profesorii să poată decide în cunoştinţă de cauză ce manual vor avea la catedră. Au fost înlocuite şi îmbunătăţite criteriile de selecţie calitativă”, a precizat secretarul de stat.

Întrebat care sunt schimbările în noua programă şcolară, ministrul Educaţiei a dat exemplu din programa şcolară de informatică şi Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor (TIC).

"De exemplu, am citit cu foarte mare atenţie programa de informatică şi TIC şi am avut discuţii trei zile succesive cu grupuri de specialişti. Am plecat de la setul de competenţe la nivel european. În acest context, s-au eliminat foarte multe din lucrurile care erau trecute iniţial. De exemplu, aveam acolo programare în Pascal, programare în C++. Şi am zis că nu trebuie să îi scoatem programatori. Lucrurile acestea se predau la liceele de informatică, la universitate şi, discutând cu grupul de lucru şi cu alţi specialişti, am ajuns la concluzia că trebuie să avem în vedere o abordare graduală, trebuie să le povestim despre programare şi algoritmi, dar nu trebuie să îi învăţăm direct aceste lucruri”, a spus ministrul, care a subliniat că elevilor trebuie să le fie trezit interesul pentru ce vor face după terminarea clasei a VIII-a, astfel încât cei care vor să facă programare să aleagă licee de informatică şi apoi să urmeze o carieră în acelaşi domeniu.

În ceea ce priveşte programa şcolară de limba şi literatura română, din cele opt texte literare de studiat la clasă, vor fi scoase două.

"Programa şcolară şi manualele care se vor face în urma acestei programe nu trebuie să fie o bibliotecă, nu trebuie să înlocuiască o bibliotecă. În programă putem să introducem unu, două, trei texte de analiză, dar pentru restul îi trimitem la bibliotecă să citească, astfel încât manualul să nu fie foarte voluminos, pentru că avem biblioteci”, a explicat Pavel Năstase.

Secretarul de stat Gabriel Ispas a precizat că reprezentanţii Ministerului Educaţiei discută, în prezent, cu reprezentanţii Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice pe componenta de fonduri europene, astfel încât ministerul şi inspectoratele să acceseze un proiect dedicat formării cadrelor didactice din gimnaziu.

"Proiectul nu se va finaliza în acest an, ci este un proiect ce vizează tot ce înseamnă clasele V-VIII, pe o perioadă de doi, trei ani”, a adăugat Gabriel Ispas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.