Sistemul de educaţie din România duce lipsă de coerenţă, iar acest lucru trebuie remediat, a declarat miercuri ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în cadrul dezbaterii "Viitorul educaţiei şi al muncii în era 4.0. Ce ne rezervă viitorul?", organizată de PwC România. Ministrul a mai spus că legea educaţiei a fost schimbată de 117 ori în ultimii 10 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“În sistemul de educaţie trebuie consecvenţa şi coerenţă, ne-a lipsit în sistemul de educaţie din România acest lucru, coerenţa. Competenţe există, există foarte multe plusuri, dar la nivelul coerenţei am stat rău şi acest lucru trebuie remediat.(…) Legea educaţiei a fost schimbată de 117 ori în ultimii 10 ani. (…) Am modificat legea educaţiei prin introducerea noţiunii de joint degree, pentru că nu exista posibilitatea spre exemplu ca Universitatea Bucureşti să emită o diplomă comună cu cea din Sorbona”, a declarat ministrul Educaţiei.

Cîmpeanu a mai spus că pandemia a scos în evidenţă diferenţe foarte mari din perspectiva predării online între zone, între şcoli chiar şi între elevi în aceeaşi clasă. El susţine că acest curriculum la decizia şcolii se poate adapta mai uşor, poate fi mai flexibil în raport cu nevoile angajatorilor.

“Avem o oportunitate majoră şi sigur nu trebuie exagerată, dar totuşi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – suntem în plină negociere cu Comisia Europeană - am ajuns acum la 4,4 miliarde de euro din cele 30”, a mai spus Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a mai afirmat că România are nişte ţinte de atins. “Educaţia adulţilor ar trebui să crească de la 1,3% la 47%, rata de alfabetizare digitală nu trebuie să fie mai mică de 15%, analfabetismul funcţional maximum 15%. Sistemul de educaţie din România şi alte sisteme de educaţie au această problemă a dezvoltării insuficiente a mecanismelor de recunoaştere şi certificare a competenţelor nonformale, învăţate în mediul nonformal şi mă refer aici la competenţe, de exemplu, achiziţionate prin experienţa la locul de muncă”, a completat ministrul.

 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.