Ministerul Sănătăţii anunţă, vineri, că, în urma unei analize realizate în anul 2022, s-a constatat că peste 60% din echipamentele medicale din secţiile ATI sunt fără contracte de mentenanţă, situaţia care trebuie remediată. În acest sens s-au operat modificări legislative, astfel încât banii pentru aceste servicii să fie asiguraţi de minister.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În anul 2022, Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă a evaluat situaţia contractelor de service şi mentenanţă pentru echipamentele medicale din unităţile sanitare din România. Analiza realizată în peste 200 de unităţi sanitare a evidenţiat faptul că peste 60% din echipamentele medicale din una dintre cele mai tehnologizate specialităţi – ATI nu deţin contracte de service şi mentenanţă”, a transmis, vineri, Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că, la scurt timp după această evaluare, ministrul a demarat procedurile necesare pentru asigurarea finanţării acestor servicii direct de la Ministerul Sănătăţii în cadrul programului Acţiuni Prioritare – ATI.

”Modificarea legislativă  asigură o finanţare directă pentru aceste servicii şi reglementează o serie de aspecte privind calitatea şi siguranţa actului medical (prin OMS 321/2023, publicat în MO Partea I, Nr. 125)”, a mai transmis ministerul.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că siguranţa pacienţilor şi a actului medical reprezintă o prioritate a mandatului său.

”În urma analizei realizată împreună cu colegii de la Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă, am considerat necesar să actualizăm legislaţia care reglementează finanţarea acestui sector, pentru a veni în sprijinul unităţilor sanitare, respectiv, pentru a reduce vulnerabilitatea spitalelor din România privind capacitatea funcţională a echipamentelor din ATI”, a declarat ministrul Sănătăţii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.