Ministra Muncii Simona Bucura-Oprescu a dispus verificări privind modalitate de acordare a certificatelor de încadrare în grad de handicap la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov. Astfel, în urma controalelor derulate în intervalul 10 august - 3 octombrie, au fost verificate 1.776 de dosare, dintre care pentru 1.414 dosare, echipa de control a constatat că nu au fost respectate criteriile de încadrare în grade de handicap şi procedura de evaluare complexă a persoanei cu handicap. De asemenea, a fost constatat că unele dosare conţineau documente care aveau inadvertenţe: medicii menţionaţi în documente nu figurau la unităţile medicale respective, iar documentele depuse nu erau înregistrate în sistemul de evidenţă al unităţii medicale. Prin urmare, vor fi reevaluate toate dosarele de încadrare în grad de handicap, fiind sesizate şi organele de urmărire penală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În urma apariţiei în spaţiul public a unor informaţii cu privire la existenţa unor documente false depuse în vederea obţinerii unor certificate de handicap la DGASPC Ilfov, ministra Muncii şi Solidarităţii Sociale Simona Bucura-Oprescu a dispus o acţiune de control în echipă mixtă formată din reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD), Comisiei Superioare pentru Evaluarea Persoanelor cu Handicap (CSEPH), Autorităţii Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), în vederea verificării modalităţii de acordare a certificatelor de încadrare în grad şi tip de handicap la nivelul DGASPC Ilfov. Procedurile de verificare şi finalizare a raportului de control s-au derulat în perioada 10 august 2023 – 3 octombrie 2023”, arată comunicatul de presă al Ministerului Muncii.

Sursa citată mai spune că eşantionul a fost de 1.776 de dosare. Dintre acestea, pentru 1.414 dosare, echipa de control a constatat că nu au fost respectate criteriile de încadrare în grade de handicap şi/sau procedura de evaluare complexă a persoanei cu handicap.

În urma verificărilor, a fost constatat faptul că unele dosare conţineau documente care aveau inadvertenţe: medicii menţionaţi în documente nu figurau la unităţile medicale respective, iar documentele depuse nu erau înregistrate în sistemul de evidenţă al unităţii medicale.

Astfel, conform sursei citate a fost dispusă  reevaluarea tuturor dosarelor de încadrare în grad de handicap din Ilfov,  înlocuirea membrilor Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Ilfov, precum şi sesizarea organelor de urmărire penală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.