Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că PSD nu susţine majorarea vârstei de pensionare, menţionând că acest lucru nu va întâmpla atâta timp cât social-democraţii vor fi la guvernare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Marius Budăi a fost întrebat, duminică, la Prima News, care este perspectiva statului asupra vârstei de pensionare.
 
„PSD nu susţine o majorare a vârstei de pensionare ca să ne înţelegem foarte clar, deci nu susţinem aşa ceva şi nu se va întâmpla cât noi vom fi la guvernare. Eu personal nu ştiu dacă cei care au scris în PNRR aceste aspecte, nu ştiu ce au avut în cap, că din punctul meu de vedere cu siguranţă nu s-au gândit la oameni pentru că să pui într-un asemenea hal carul înaintea boilor, cum spunem noi în popor, este exclus din punct de vedere al unui demnitar”, a transmis ministrul Muncii.
 
El a precizat că la noi speranţa de viaţă nu este la fel de mare ca în Germania sau Franţa şi mai întâi statul ar trebui să îmbunătăţească nivelul de trai al cetăţenilor.
 
„Noi nu trăim în Germania, nu trăim în Spania, în Franţa, unde speranţa de viaţă este foarte mare, la noi speranţa de viaţă…. Eu cred că trebuie să lucrăm întâi spre a ridica speranţa de viaţă în România, spre a îmbunătăţi nivelul de trai al cetăţenilor şi abia după aia, peste ani, să vedem dacă este cazul. Dar până atunci este exclus aşa ceva. Ori, în acest moment, în Constituţia României avem două drepturi extrem de importante pentru noi: dreptul la a munci, care este indiferent de vârstă, mă refer la vârsta peste pensionare şi dreptul la pensie. Dacă dumneavoastră aţi ajuns la vârsta de 65 de ani şi aţi contribuit în sistem, aşa cum spune sistemul, la 65 de ani aţi îndeplinit cele două condiţii cumulative stagiul minim de cotizare şi vârsta standard de pensionare înseamnă că automat, prin Constituţie aveţi dreptul la pensie. De ce să vă iau acest drept? De ce să luăm doamnelor acest drept?”, a explicat Marius Budăi. 
 
Acesta a mai spus că în actuala legislaţie nu interzice nimeni dreptul unui cetăţean de a munci peste vârsta de 65 de ani.
 
„În legislaţia actuală nu interzice nimeni dreptul să munceşti peste 65 de ani, dacă tu personal îţi doreşti să rămâi şi să nu iei pensie la 65 de ani şi vrei să mai lucrez un an, doi există în legislaţia actuală bonificaţie deja, o lege care e în vigoare din 2010. Există această bonificaţie, putem discuta dacă vrem să o mai mărim sau lărgim, să venim cu alte propuneri, este altceva. Dar de ce să stricăm ceva ce este şi funcţionează? Nu înţeleg. (….) Nu înţeleg multe lucruri din ce s-a scris acolo. Eu cred că mulţi care au scris în PNRR fie îi urăsc pe cetăţenii României, fie habar n-au avut”, a conchis Budăi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.