Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş a declarat miercuri că Guvernul are planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, pe care trebuie să-l ducă la bun sfârşit până în anul 2032, unde există un grafic pe care trebuie să-l respecte, cu capacităţile miniere pe care trebuie să le ţină în funcţiune. Potrivit ministrului, în programul pe care îl au, de 2,5 miliarde de euro, pe care l-a aprobat Guvernul Ciucă, este prevăzută crearea de locuri de muncă şi sunt, de asemenea, măsuri pentru eficienţă energetică, tocmai pentru a veni în sprijinul oamenilor şi a le oferi atât locuri de muncă, cât şi atragere de investiţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marcel Boloş a arătat că Guvernul are acest plan de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, pe care trebuie să-l ducă la bun sfârşit până în anul 2032.

”Acolo există un grafic pe care trebuie să-l respectăm, cu capacităţile miniere pe care trebuie să le ţinem în funcţiune şi, uşor-uşor, producţia de lignit - de la 2,7 milioane tone pe an, cât avem acum - trebuie să scadă. Deci, noi nu facem decât să punem în aplicare planul de restructurare care, pe fond, duce la măsurile acestea de decarbonizare pe care noi ne-am angajat, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, să le implementăm”, a spus ministrul.

”Noi avem trei documente importante pentru ceea ce înseamnă decarbonizarea. Avem Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care are deja termenul decembrie 2022, cu cei 660 megawaţi putere instalată, avem 2035, cu 1.400 megawaţi putere instalată şi mai avem 2032, diferenţa până la 4.590 putere instalată pentru scos din funcţiune. Acesta este primul document strategic. Al doilea este planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, care, pe lângă aceste măsuri pe care le-am menţionat, are şi această reducere graduală a extracţiei de lignit. În paralel cu planul de restructurare, noi avem măsurile din Programul Operaţional de tranziţie justă, în care nu lăsăm oamenii fără locuri de muncă”, a precizat ministrul Investiţiilor.

El a precizat că ”numai în acest program pe care îl au, de 2,5 miliarde de euro, pe care l-a aprobat Guvernul Ciucă, este prevăzută crearea de locuri de muncă şi sunt, de asemenea, măsuri pentru eficienţă energetică, tocmai pentru a veni în sprijinul oamenilor şi a le oferi atât locuri de muncă, cât şi atragere de investiţii”.

”Acesta e un plan de măsuri conjugat, cel care priveşte planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia şi Programul Operaţional de tranziţie justă. Şi mai avem al treilea document, care este Planul de Acţiune pentru tranziţie justă, care, în aceleaşi termene pe care vi le-am menţionat, de asemenea, presupune respectarea şi implementarea angajamentelor privind decarbonizarea. Deci, să nu ne speriem atunci când, spre exemplu, s-a luat o măsură precum a fost cea referitoare la defrişarea celor 106 hectare de teren, pentru că face parte din planul de restructurare şi capacitatea minieră Timişeni-Pinoasa e, dacă vreţi, acolo trecută că va fi în funcţiune până în anul 2025. Deci, sunt lucruri la care ne-am angajat pentru ceea ce înseamnă decarbonizarea”, a afirmat el. 

Marcel Boloş a precizat că au în paralel de lucru la capacităţile noi de producţie de energie pe care va trebui să le pună în funcţiune, pentru că nu le pot uşor scoate din funcţiune. ”Trebuie să punem şi ceva în loc, pentru că sunt puteri instalate foarte mari pentru sistemul energetic al României. De aceea, cred eu că toate aceste măsuri şi decizii ale guvernului vin în acord cu lucrurile pe care ni le-am asumat la nivel european”, a spus ministrul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.