Ministerul Afacerilor Interne arată, într-o analiză realizată pentru primele şapte luni ale anului, că a crescut cu 17%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul permiselor de conducere, certificatelor de înmatriculare şi plăcuţelor cu numere auto care au fost emise. Oficialii instituţiei spun că, deşi a fost introdusă facilitatea plăţilor online, prin mandat sau virament bancar, majoritatea românilor preferă să plătească numerar la sediul instituţiilor care emit aceste documente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Numărul mare de documente solicitate de cetăţeni în special în această perioadă este motivat de următoarele aspecte: În cazul înmatriculărilor auto, numărul de solicitări este generat de prezenţa în România, în vacanţă, a unui mare număr de cetăţeni români care în mod normal lucrează în străinătate şi odată sosiţi în ţară îşi rezolvă şi problemele administrative; debutarea programului Rabla în luna iunie (faţă de anii anteriori când a debutat în primăvară); creşterea cu aproximativ 20% a numărului de absolvenţi ai şcolilor de şoferi (majoritatea fiind tineri şi intenţionând să-şi obţină permisul de conducere în perioada de vacanţă)”, explică Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Oficialii ministerului arată că, în primele şapte luni ale anului, au fost eliberate peste 1,1 milioane de permise de conducere, certificate de înmatriculare şi autorizaţii provizorii, însemnând cu 17% mai mult faţă de primele 7 luni ale anului trecut.

Şi numărul persoanelor care au solicitat paşapoarte a crescut semnificativ, fiind eliberate 671.039 astfel de documente, cu 43% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014 şi cu 19% faţă de primele 7 luni ale anului 2015, mai arată oficialii MAI. Doar în primele 12 zile ale lunii august an au fost eliberate 7.988 de paşapoarte, reprezentând o creştere de 103% faţă de întreaga lună aprilie, când au fost eliberate 3.940 astfel de documente.

„În cazul paşapoartelor, analiza a reflectat că anul acesta expiră paşapoartele emise în anii 2006, respectiv 2010-2011, ceea ce înseamnă peste 3 milioane de astfel de documente. De asemenea, paşaportul devine un document din ce în ce mai utilizat inclusiv de către cetăţenii care se deplasează în statele europene unde se poate circula şi pe baza cărţii de identitate. Nu în ultimul rând se constată că 42% dintre cererile de eliberare pentru paşapoarte se referă la minori, care nu pot călători decât cu acest tip de document”, precizeză MAI.

Sursa citată mai arată că, în primele şapte luni au fost eliberate şi 1.298.229 cărţi de identitate şi cărţi de identitate provizorii.

Chiar dacă Ministerul Afacerilor Interne a simplificat procedurile de plată pentru emiterea acestor documente şi a fost introdusă facilitaea de achitare online, prin internet banking, virament bancar, mandat poştal şi plata la trezorerii, majoritatea românilor preferă în în continuare plata în numerar, la ghişeu.

„Conform analizei realizate a reieşit că, în cazul paşapoartelor, în luna iulie peste 74% dintre cetăţeni au plătit taxele la ghişeu, numai 2% prin virament bancar şi puţin peste 1% prin internet banking. În primele zile din luna august, tendinţa este aceeaşi, în sensul că scade procentul celor care plătesc prin internet banking şi creşte al celor care plătesc numerar la ghişeu”, arată MAI.

Oficialii MAI arată că au luat o serie de măsuri administrative de suplimentare a ghişeelor până la capacitatea maximă, redistribuirea la ghişee a unui număr mai mare de funcţionari, mărirea programului de lucru şi reducerea sau reprogramarea concediilor de odihnă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.