Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, începând cu 1 mai, cetăţenii români care au avut viză de călătorie pentru Canada în ultimii 10 ani sau deţin viză valabilă pentru Statele Unite vor putea călători în Canada cu avionul având nevoie doar de o autorizaţie electronică de călătorie (eTA) care se acordă repede şi simplu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Începând de duminică, ora 16.00, cetăţenii români eligibili vor putea depune cerere, exclusiv pe site-ul guvernului canadian, pentru o autorizaţie electronică de călătorie (eTA), în loc de viză, pentru a călători în Canada pe calea aerului sau pentru a tranzita printr-un aeroport canadian.

Sunt eligibili pentru eTA cetăţenii români care au deţinut o viză canadiană în ultimii zece ani sau deţin actualmente o viză valabilă care permite intrarea în SUA. 

”În baza eTA, cetăţenii români care se află în una dintre cele două situaţii mai sus menţionate pot intra, fără vize, pe teritoriul Canadei, pentru o perioadă de maxim 6 luni, doar dacă scopul şederii este unul din următoarele: turism sau vizită (vizitarea rudelor/prietenilor sau prospectarea oportunităţilor de derulare a afacerilor)”, informează Ministerul Afacerilor Externe.

eTA se acordă doar pentru persoanele care călătoresc în Canada cu avionul, toţi cetăţenii români având în continuare nevoie de viză pentru a intra sau reintra în Canada cu automobilul, autocarul, trenul, vaporul sau la bordul unui vas de croazieră.

În comparaţie cu viza, eTA se acordă mai simplu şi mai repede. Depunerea cererii se face electronic, iar aceasta este soluţionată, în general, în câteva minute pentru o taxă de 7 dolari canadieni care trebuie plătită în momentul completării cererii cu un card valabil de tipul Visa, Mastercard şi American Expres sau card de debit de tipul  Visa Debit, JCB, Interac.
 
eTA este valabilă pentru o durată de până la cinci ani şi le permite călătorilor să se deplaseze în Canada pe calea aerului oricât de frecvent, pe perioade scurte (în general de până la şase luni consecutive), pentru studii, tranzitarea printr-un aeroport canadian, vizite turistice sau călătorii de afaceri. 

MAE avertizează că nu trebuie depăşită durata de şedere legală de şase luni, cei care încalcă regulă putând fi îndepărtaţi de pe teritoriul canadian, iar o viitoare cerere pentru eTA putând fi respinsă. În plus, autorizaţia electronică de călătorie fi suspendată dacă este modificat scopul călătoriei. În cazul deplasărilor cu copii minori este necesară completarea unui formular pentru obţinerea eTA pentru fiecare dintre aceştia.

Guvernul Canadei intenţionează să elimine regimul de vize pentru toţi cetăţenii români la  decembrie 2017. Din acel moment, cetăţenii români nu vor mai avea nevoie de viză pentru a intra în Canada pe perioade de până la şase luni, călătorind fie pe calea aerului, fie pe cale terestră sau maritimă. Cu toate acestea, la fel ca în cazul altor călători scutiţi de viză, vor avea nevoie de eTA pentru a urca la bordul unei curse aeriene cu destinaţia Canada. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.