Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că românul care era angajat al unei companii de securitate private care asigură protecţia personalului misiunii EUBAM (EU Border Assistance Mission) şi care se afla în custodia autorităţilor libiene a fost eliberat, joi, fiind în siguranţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MAE a transmis, referitor la cetăţeanul român reţinut în custodia autorităţilor libiene, că în cursul zilei de joi cetăţeanul român a fost pus în libertate şi se află în siguranţă.

”MAE precizează că demersurile menţionate pentru soluţionarea situaţiei cetăţeanului român şi eliberarea acestuia s-au realizat în mod susţinut şi insistent pe mai multe paliere atât la nivel bilateral, prin dialogul repetat al Ambasadei României în Libia (relocată la Tunis) cu autorităţile libiene la diverse niveluri, cât şi prin acţiuni întreprinse, la solicitarea MAE, de către misiunea EUBAM (EU Border Assistance Mission) din Libia şi de către Delegaţia UE la Tripoli. MAE foloseşte acest prilej pentru a adresa mulţumiri tuturor instituţiilor implicate pentru efortul depus şi sprijinul acordat în vederea soluţionării cu succes a cazului”, a arătat ministerul, într-un comunicat de presă.

Ministerul Afacerilor Externe anunţa, în 14 aprilie, că un cetăţean român angajat al unei companii de securitate private care asigură protecţia personalului misiunii EUBAM (EU Border Assistance Mission) se afla în custodia autorităţilor libiene. Ambasada României în Libia a făcut demersuri pentru clarificarea situaţiei românului şi eliberarea sa, preciza MAE.

”Ministerul Afacerilor Externe precizează că, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, au fost dispuse în regim de urgenţă măsuri specifice, în cooperare cu instituţiile partenere, pentru soluţionarea rapidă a situaţiei cetăţeanului român aflat în custodia autorităţilor libiene, de îndată ce situaţia acestuia a fost cunoscută de autorităţile române. MAE menţionează că, în conformitate cu datele obţinute prin intermediul Ambasadei României în Libia (relocată în Tunisia) şi al conducerii misiunii EUBAM (EU Border Assistance Mission) din Libia în serviciul căreia se află cetăţeanul român ca angajat al unei companii de securitate private care asigură protecţia personalului misiunii EUBAM, nu este răpit, ci se află în custodia autorităţilor libiene”, arăta atunci MAE.

MAE preciza că Ambasada României în Libia (relocată la Tunis) se află în contact permanent cu autorităţile libiene, precum şi cu reprezentanţii misiunii EUBAM şi Delegaţia UE la Tripoli şi face toate demersurile necesare pentru clarificarea situaţiei cetăţeanului român şi eliberarea sa.

MAE amintea că, în conformitate cu Alerta de călătorie în vigoare pentru Libia, se recomandă cu fermitate cetăţenilor români să evite orice fel de călătorie în Libia, iar celor care se află încă pe teritoriul libian să părăsească imediat această ţară.

Antena 3 relata că un cetăţean român, fost militar, este dispărut în Libia. El ar fi plecat în 2012 din Ministerul Apărării Naţionale, unde lucra la Grupul Naval al Forţelor pentru Operaţii Speciale. Bărbatul este scafandru şi are şi pregătire de paraşutist, iar de circa doi ani lucra în Libia pentru o firmă de pază şi securitate.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.