Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă la Bucureşti, sâmbătă seară, de către delegaţia Patriarhiei Române, urmând să fie împărţită în toată ţara credincioşilor care vor fi prezenţi în biserici la slujba de Înviere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sâmbătă seară, pe Aeroportul "Henri Coandă" a aterizat avionul ce a adus de la Ierusalim Lumina Sfântă, care va fi împărţită milioanelor de credincioşi în această noapte.

Lumina aprinsă la Sfântul Mormânt a fost preluată de o delegaţie a Patriarhiei Române condusă de PS Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a adus-o la Bucureşti cu un avion închiriat.

FOTO: Inquam Photos / Bogdan Buda
FOTO: Inquam Photos / Bogdan Buda

La Salonul Oficial al Aeroportului Otopeni au aşteptat reprezentanţi ai eparhiilor să ia Lumina Sfântă pentru a o împărţi credincioşilor la slujba de Înviere.

FOTO: Inquam Photos / Bogdan Buda
FOTO: Inquam Photos / Bogdan Buda

De la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă”, Lumina de la Ierusalim va fi dusă şi în Transilvania şi în Banat, cu două avioane - unul va ateriza la Cluj-Napoca ( de unde Lumina va fi dusă la Sibiu şi Satu Mare), iar altul va ateriza la Timişoara. Alte două avioane vor ateriza la Suceava şi Bacău, pentru a duce Lumina Sfântă şi în Bucovina şi Moldova.

De asemenea, Lumina Sfântă va fi oferită la slujba de Înviere de Patriarhul Daniel clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală. 

PS Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a spus că în această noapte Patriarhul şi ierarhii ţării noastre se vor adresa credincioşilor cu îndemnul "Veniţi de primiţi Lumină!". "Această Lumină îl reprezintă pe Mântuitorul Hristos, care ne-a spus: «Eu sunt Lumina lumii. Cel ce crede în mine nu va umbla întru întuneric, ci va avea lumina vieţii»", a afirmat PS Timotei Prahoveanul.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a condus delegaţia Patriarhiei Române la Ierusalim, a precizat că Lumina s-a aprins la Sfântul Mormânt la ora 14.21, el explicând semnificaţia acesteia: "În Biserica Sfântului Mormânt, în Sâmbăta cea Mare, la ceasul Vecerniei, pe care slujitorii ierusalimiteni o săvârşesc pe la orele 13.00, Sfânta Lumină coboară în mormântul izvorâtor de viaţă. Astăzi, la Ierusalim, Sfânta Lumină a coborât în Mormântul Sfânt la orele 14.21. Această lumină ne îndeamnă pe toţi să umblăm ca fii ai luminii, răscumpărând vremea, căci zilele grele sunt, după cum ne spun cuvintele Scripturii".

FOTO: Inquam Photos / Bogdan Buda
FOTO: Inquam Photos / Bogdan Buda

PSTimotei a mai spus că Lumina Sfântă a venit în biserica înnoită, pentru că Biserica Sfântului Mormânt a fost restaurată după 200 de ani.

"Biserica Sfântului Mormânt a fost recent inuagurată după ample lucrări de restaurare, singurele lucrări din ultimii 200 de ani, pentru că acestă biserică, fiind construită 1811, a fot renovată în timpul mandatului britanic, de atunci nu a mai fost restaurată. În ziua de 22 martie, bisericuţa a fost inaugurată, iar acum, pentru prima dată, în biserică a avut loc slujba de Vecernie şi coborârea Luminii, în biserica înnoită. Vreau să vă spun că astăzi în Biserica Sfântului Mormânt s-a auzit cu putere salutul vestitor de biruinţă - «Hristos a Înviat» şi «Adevărat a Înviat», arătând, prin numeroasa prezenţă a românilor, dragostea lor faţă de locurile sfinte, faţă de Mântuitorul", a adăugat părintele episcop.

El a mai spus că Patraihul Ierusalimului a transmis urări Patriarhului Daniel şi credincioşilor români care erau în număr mare la Ierusalim. 

Delegaţia BOR a participat pentru a noua dată consecutiv la slujba Sfintei Lumini de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Sfânta Lumină de la Ierusalim este considerată cea mai clară dovadă a dreptei credinţe, cea mai evidentă dintre minunile creştine care se petrec în Biserica Ortodoxă.

CITEȘTE ȘI Lumina Sfântă s-a aprins sâmbătă în Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim- VIDEO

Duminică, atât ortodocşii, cât şi catolicii vor serba Paştile, la trei ani de la ultima prăznuire comună, din 20 aprilie 2014. Apoi, abia peste opt ani, adică în 20 aprilie 2025, Învierea Domnului va fi din nou sărbătorită în aceeaşi duminică de ortodocşi şi de catolici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.