Un centrul de permanenţă pentru asigurarea serviciilor medicale a fost inaugurat, luni, în municipiul Galaţi, fiind prima unitate de acest fel deschisă după 1990. Primăria a alocat peste 180.000 de lei pentru refacerea spaţiului şi achiziţionarea dotărilor necesare funcţionării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Centrul de permanenţă, care dispune de o suprafaţă de 66 de metri pătraţi şi este amenajat la parterul unui bloc din municipiul Galaţi, a fost inugurat, luni, de către autorităţile locale.

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, care a tăiat panglica de inaugurare, a declarat că principalul scop al centrului este acela de a degreva Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean din Galaţi care este mereu aglomerată.

"Refacerea clădirii ne-a costat 116.000 de lei, iar dotările centrului se ridică la 65.000 de lei. Menirea acestui centru este de a degreva Unitatea de Primiri Urgenţe, care deja este foarte aglomerată. Şi asta pentru că mulţi dintre pacienţii care ajung la UPU vin doar pentru un simplu tratament sau o injecţie. Totodată, dorim să aducem în interiorul cartierelor aceste centre pentru ca oamenii să poată primi rapid o consultaţie medicală sau un tratament, fără a fi nevoie să meargă la spital. Acest centru era necesar, într-o zonă relativ îmbătrânită a Galaţiului, unde oamenii nu se pot deplasa atât de uşor”, a spus primarul.

Centrul de permanenţă pentru servicii medicale este înfiinţat şi organizat în baza Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare, fiind primul de acest fel deschis în municipiul Galaţi după 1990.

În continuare, Primăria va pune la dispoziţia Serviciului de Asistenţă Medicală şi fondurile necesare pentru plata serviciilor de curăţenie, pază şi a utilităţilor necesare funcţionării.

Centrul de permanenţă reprezintă un mod particular de organizare a activităţii medicale în sistemul sanitar care va funcţiona în afara programului de activitate al celor aproximativ 122 de medici de familie de pe raza municipiului Galaţi aflaţi în raporturi contractuale cu CJAS Galaţi.

Astfel, în echipele de gardă care vor asigura servicii în acest centru îşi vor desfăşura activitatea 19 medici de familie şi 7 asistenţi medicali.

Centrul va funcţiona în regim de gardă, în zilele lucrătoare, între orele 15:00 – 08:00, iar în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale şi zilele declarate libere de Guvernul României, garda începe la ora 8.00 şi durează 24 de ore.

"Aceste centre au rolul de a prelua în timpul nopţii, în weekend-uri şi în timpul sărbătorilor legale, când nu sunt deschise cabinetele medicale, consultaţiile obişnuite, dar, în primul rând, urgenţele. Gândiţi-vă că un medic recomandă unui pacient să facă tratamen injectabil din şase în şase ore sau din opt în opt ore. Unde să meargă omul la două noaptea sau la patru dimineaţa?!", a spus medicul Aurel Nechita.

Serviciile care pot fi acordate pacienţilor în cadrul centrului de permanenţă constau în: asistenţă medicală în afecţiuni acute şi urgenţele medico-chirurgicale (cod verde); trimitere către specialităţi în vederea internării în afecţiunile acute şi urgenţele medico-chirurgicale care depăşesc competenţele medicului de familie; administrarea medicaţiei necesare tratamentului de urgenţă care se asigură din trusa de urgenţă a centrului; eliberarea unei adeverinţe medicale pentru pacient, cu care se va prezenta a doua zi la medicul de familie pentru prescrierea reţetei.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.