Procurorul şef al DNA a declarat, joi, că, după ce decizia CCR privind instituţia care poate face interceptări va fi publicată în Monitorul Oficial, Direcţia Naţională Anticorupţie se va regăsi în situaţia în care să întărească serviciul tehnic prin suplimentarea personalului, dar şi a tehnicii de lucru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a precizat că nu comentează decizia CCR privind interceptările pentru că nu s-a redactat motivarea acestei decizii, potrivit unei declaraţii pe care a dat-o joi la ieşirea de la bilanţul pentru anul 2015 a Direcţiei de Investigarea a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

”Pot doar să vă spun că în orice caz în care CCR admite ca fiind neconstituţionale anumite dispoziţii, astfel de decizii au influenţă în sistemul judiciar pentru că după publicare acea dispoziţie declarată neconstituţională nu mai poate fi folosită în sistemul judiciar”, a precizat Kovesi.

Cu siguranţă vor fi consecinţe, a mai spus şefa DNA care a precizat că ”aceste consecinţe vor fi evaluate din punct de vedere al impactului la acel moment”.

Kovesi a mai arătat că urmare deciziei CCR Direcţia va ”întări” Serviciul Tehnic al instituţiei.

”La DNA noi avem un serviciu tehnic prin care procedăm la punerea în executare a autorizaţiilor de interceptare. Este posibil ca în urma motivării deciziei CCR să fim nevoiţi să extindem numărul persoanelor ce lucrează la acest serviciu şi să întărim serviciul tehnic. Din momentul în care această decizie ar intra în vigoare ar trebui ca toate autorizaţiile să fie puse în aplicare prin serviciul tehnic ceea ce înseamnă că ar trebui întărit serviciul tehnic al Direcţiei Anticorupţie în momentul în care se publică această decizie”, a conchis procurorul şef al DNA care a precizat că alte comentarii pot fi făcute după apariţia motivării deciziei CCR.

Curtea Constituţională a decis, la jumătatea lunii februarie, că prevederea din Codul de procedură penală potrivit căreia supravegherea tehnică poate fi efectuată de ”alte organe specializate ale statului” decât organul de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei este neconstituţională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.