Protestatarii de sâmbătă seară din Piaţa Universităţii şi-au asumat reacţia forţelor de ordine atunci când nu s-au mai manifestat paşnic şi au forţat cordonul de jandarmi şi gardurile de siguranţă, blocând circulaţia în centrul Capitalei, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache. El a explicat că reacţia jandarmului care a fost filmat lovind protestatarii a fost determinată de comportamentul manifestanţilor, dispozitivul de ordine având obligaţia să menţină şoseaua liberă. Enache a mai spus că circulaţia rutieră nu se poate bloca „oricând, oriunde”, mai ales în cotextul în care protestul de sâmbătă seară nu era autorizat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ne asumăm greselile. Dar este normal să stabilim un cadru general în care s-au produs aceste incidente. Avem, pe de-o parte, o acţiune legală a jandarmilor pentru siguranţa şi ordinea publică şi pentru respectarea drepturilor cetăţenilor, şi pe de altă parte o acţiune ilegitimă a grupului de protestatari care au facut presiune asupra cordoanelor de jandarmi. (...) Circulaţia liberă nu este un moft al instituţiei, iar blocarea circulaţiei se face cu aprobare prealabilă. Nu putem bloca circulaţia rutieră în mijlocul Capitalei oricând, oriunde. (...) Jandarmeria a luat măsuri de fiecare dată în aşa fel încât să fie respectate toate drepturile cetăţenilor. Manifestaţiile trebuie să se facă paşnic, dar noi avem obligaţia de a asigura drepturile tuturor”, a declarat Georgian Enache.

El a spus că reacţia jandarmului care a lovit protestatarii atunci când aceştia au împins gardurile de siguranţă a fost determinată de comportamentul manifestanţilor, întrucât dispozitivul de jandarmi avea obligaţia de a asigura ordinea publică şi de a menţine şoseaua liberă. Enache a adăugat că protestatarii şi-au asumat reacţia forţelor de ordine în mometul în care şi-au schimbat modul de manifestare.

„Protestatarii şi-au asumat reacţia forţelor de ordine în momentul în care nu s-au mai manifestat paşnic şi civilizat şi au forţat blocarea circulaţiei în centrul Capitalei”, a subliniat Enache.

Purtătorul de cuvânt nu a confirmat dacă jandarmul filmat în timp ce lovea cu pumnul protestatarii din Piaţa Universităţii a făcut parte şi din dispozitivul care s-a aflat la DNA când liderul PSD Liviu Dragnea a fost la audieri, dar a spus despre acesta că este „un jandarm care de-a lungul timpului şi-a dovedit profesionalismul”.

„Asta nu înseamnă că, dacă vor fi constatate abateri, nu vor fi luate măsuri. Suntem o instituţie militară şi avem reguli stricte. (...) În dispozitivele astea sunt oameni, toţi suntem supuşi greşelii, toţi trăim diferit anumite situaţii tensionante. Trebuie să punem în balanţă două lucruri: acţiunea legală a jandarmilor şi cea ilegală, care a făcut presiuni asupra cordonului de jandarmi”, a subliniat Georgian Enache.

Referitor la redirecţionarea protestatarilor pe partea cu Teatrul Naţional, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei a spus că a fost necesară această măsură, pentru a se evita supraîncărcarea zonei.

De asemenea, despre controalele făcute în pasajul de la Universitate, Enache a afirmat că filtrele au fost utile, pentru că s-au descoperit obiecte periculoase la unele persoane.

„Să facem un exerciţiu de imaginaţie. Dacă acel teribilist ar fi scos pistolul – de jucărie, într-adevăr – în mijlocul mulţimii, ar fi creat panică. (...) Din fericire, nu a fost nevoie să restabilim ordinea aseară, deşi modul în care a fost organizat acest eveniment avea toate motivele să ne pună în situaţia în care să restabilim ordinea. Dacă noi nu aveam o atitudine activă, acele filtre şi cordoane, era posibil ca astăzi să facem o conferinţă despre lucruri mult mai grave”, a mai spus Georgian Enache.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.