Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, la Roma, că a discutat cu premierul Italiei, Paolo Gentiloni, despre situaţia cetăţenilor români care lucrează în Sicilia şi care ar fi exploataţi, acesta din urmă asigurându-l că se va implica şi va da semnale „clare” autorităţilor pentru clarificarea situaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am discutat cu preşedintele Consiliului de Miniştri, domnul Paolo Gentiloni, despre această chestiune, chestiune neplăcută. Românii sunt chemaţi la munci de obicei agricole şi au apărut acuzaţii de exploatare. Domnul prim-ministru Gentiloni m-a asigurat că se va implica şi va da la rândul lui semnale clare autorităţilor, în special din Sicilia, în acest sens şi sunt convins că acest lucru se va şi întâmpla”, a afirmat şeful statului, întrebat dacă a discutat cu premierul italian despre situaţia românilor care lucrează în Sicilia şi care ar fi exploataţi. 

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andeea Păstîrnac, a declarat, luni, referitor la cetăţenii români din sudul Italiei unde s-au semnalat abuzuri ale unor fermieri, că i-a prezentat prim-ministrului un raport şi că speră ca într-un timp scurt să poată fi puse în practică toate măsurile pe care le-a agreat împreună cu autorităţiile italiene şi astfel să se asigure prezenţa în Sicilia a reprezentanţiilor Ministerelor Muncii şi Afacerilor Interne, care să răspundă punctual problemelor ridicate acolo.

Andreea Păstîrnac, ministrul pentru românii de pretutindeni, alături de reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Afacerilor Externe, s-a aflat, în perioada 15-17 martie, în Ragusa, Italia, într-o misiune de evaluare a situaţiei românilor aflaţi la muncă în această ţară.

Conform administraţiei din regiunea Sicilia, deşi românii reprezintă o treime din numărul total al muncitorilor străini, aceştia se află într-o situaţie de vulnerabilitate semnificativă.

Printre măsurile convenite împreună cu autorităţile italiene sunt înfiinţarea în cel mai scurt timp a unui centru de sprijin şi asistenţă pentru victimele traficului de persoane, operaţionalizarea unor unităţi mobile capabile să ofere asistenţă în teren, servicii de consiliere, informări adecvate fiecărui caz, precum şi asistenţă medicală.

Până la 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc în condiţii de sclavie în ferme din sudul Italiei, potrivit estimărilor poliţiei, care subliniază că Ragusa este centrul exploatării în zonă, relatează săptămânalul The Observer, care a făcut un reportaj în rândul victimelor abuzurilor sexuale şi nu numai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.