Eurovision Song Contest, ediţia 69, organizată la Basel, a fost câştigată de Austria. JJ, alias Johannes Pietsch, un contratenor în vârstă de 24 de ani, a obţinut 436 de puncte pentru „Wasted love”, un cântec despre experienţa iubirii neîmpărtăşite, devansându-i pe Yuval Raphael din Israel (357 de puncte) şi pe Tommy Cash din Estonia (356 de puncte).
Cu 178 de puncte primite din partea publicului, cântăreţul austriac JJ câştigă Eurovision 2025. Totalul său este de 436 de puncte, Israelul clasându-se pe locul al doilea.
Austria a mai câştigat de două ori competiţia, în 1966 şi 2014. Concursul a avut loc la Viena în 2015.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
„Dragostea este cea mai puternică forţă din lume, haideţi să răspândim mai multă dragoste”, a spus JJ în timp ce ridica trofeul.

După numărarea voturilor juriului, Austria se află în fruntea clasamentului, cu Elveţia pe locul doi şi Franţa pe trei.
Opt jurii au acordat Austriei maximul de 12 puncte, dar Italia a fost la mică distanţă, fiind în frunte în şase ţări, iar Franţa favorită în alte cinci.

UPDATE - Liniile de votare s-au închis.
UPDATE - Câştigătorul de anul trecut, Nemo, a revenit pe scenă pentru a cânta noul lui single, "Unexplainable".
"Baby Lasagna" din Croaţia (Eurovision 2024) şi starul finlandez Käärijä (Eurovision 2023) s-au duelat pe scenă, cu versiuni ale melodiilor lor "Rim Tim Tagi Dim" şi "Cha Cha Cha".
Ultima piesă în concurs, "Zjerm" cântată de formaţia Shkodra Elektronike, a început cu çiftelia, un instrument tradiţional cu două coarde din Albania. "Zjerm" evocă oraşul natal al trupei, Shkodër - un centru al armoniei religioase, unde jumătate din populaţie este musulmană şi jumătate catolică.
UPDATE - San Marino, prin Gabry Ponte, a adus un tribut culturii italiene, prin melodia "Tutta L'Italia", cu referinţe la spaghete, vin, fotbal şi Giaconda.

UPDATE - La rândul ei, Franţa, una dintre favorite, prin vocea artistei Louane a prezentat "Maman".

Mii de spectatori au cântat în cor "Waterloo", celebra melodie a trupei ABBA.

UPDATE - Mult-aşteptata piesă "Bara Bada Bastu" a Suediei a energizat sala.
Grupul KAJ a fost câştigătorul surpriză al Melodifestivalen, finala naţională a Suediei, unde l-a învins pe fostul câştigător Eurovision Måns Zelmerlow.
Piesa comică a lui KAJ a fost susţinută de Bjorn Ulvaeus de la Abba şi a petrecut 12 săptămâni în fruntea topurilor suedeze, devenind unul dintre cele mai longevive pe locul unu din toate timpurile (deşi este departe de a depăşi "Yes Sir, I Can Boogie" a lui Baccara, care a petrecut 22 de săptămâni în fruntea clasamentului în 1977).
La Eurovision, "Bara Bada Bastu" este favorita incontestabilă, casele de pariuri oferindu-i 40% şanse de câştig.
UPDATE - Cântăreaţa daneză Sissal a cântat "Hallucination". Sissal locuieşte în Copenhaga, dar este originară din Insulele Feroe. Ea este al doilea concurent din Insulele Feroe care reprezintă Danemarca, după Reiley în 2023.
UPDATE - Două persoane au fost împiedicate să intre pe scenă în timpul prestaţiei Israelului la concursul Eurovision, a confirmat radiodifuzorul elveţian SRG SSR.
„Unul dintre cei doi agitatori a aruncat cu vopsea şi un membru al echipei a fost lovit”, a declarat pentru BBC Edi Estermann, şeful departamentului de comunicare pentru Eurovision 2025.
„Membrul echipajului este bine şi nimeni nu a fost rănit. Bărbatul şi femeia au fost scoşi din local şi predaţi poliţiei”.
UPDATE - Trupa portugheză de rock Napa a prezentat o baladă despre dorul de casă.

Versurile "Deslocado" vorbesc despre decizia trupei de a emigra pe continentul portughez din casa lor din insula Madeira. O poveste care poate rezona cu migranţii de pe întregul continent.
UPDATE - Cântecul Maltei, care se bazează pe asemănarea fonetică dintre „kant”, cuvântul maltez pentru a cânta, şi o înjurătură celebră, a provocat probleme. EBU a decis că artista Miriana Conte trebuie să schimbe titlul şi versurile pentru a evita ofensarea. Melodia se numeşte "Serving".
UPDATE - Zoë Më, 24 de ani, reprezentanta gazdei Elveţia, a purtat publicul într-un melancolic "Voyage".
Artista a început să îşi compună propriile cântece la vârsta de 10 ani, iar dragostea pentru limba franceză i-a modelat muzicalitatea, pe care a cultivat-o prin şcoală, prietenii şi pasiunile sale personale.
UPDATE - Una dintre cele mai energice piese ale serii a fost cea a Armeniei, "Survivor", cântată de artistul Parg.

UPDATE - "Asteromáta", piesa Greciei interpretată de Klavdia, este o baladă cu elemente electronice şi etnice.
Conform BBC, au existat acuzaţii că versurile se referă la genocidul pontic - uciderea sistematică a grecilor creştini din regiunea pontică a Turciei în timpul Primului Război Mondial - dar Klavdia a spus că melodia se referă mai degrabă la refugiaţi şi la legătura de neşters pe care o au cu ţara lor natală.
UPDATE - Duo-ul Germaniei este format din fraţii Abor & Tynna care provin dintr-o familie de muzicieni stabilită în Viena. Ei au cântat "Baller".
Tatăl lor, violoncelist în Orchestra Filarmonicii din Viena, i-a influenţat de la o vârstă fragedă şi amândoi au învăţat de mici să cânte la instrumente clasice. Au scris primele melodii împreună în 2016, iar cariera lor muzicală i-a purtat de la serile în familie în sala de clasă la concerte în Viena, Berlin şi Hanovra.
Abor este responsabil în primul rând de ritmuri şi aranjamente, în timp ce Tynna scrie versurile şi intepretează piesele.
UPDATE - Cântecul cu numărul 15 în concurs, cel al Poloniei, vorbeşte despre umanitate şi natură. Justyna Steczkowska a cântat "Gaja".

UPDATE - Din partea Italiei, câştigătorul festivalului San Remo Lucio Corsi încearcă să convingă votanţii cu "Volevo Essere Un Duro".
Solo-ul de muzicuţă al lui Lucio este primul instrument cântat live de un concurent Eurovision din 1999.
UPDATE - Finlandeza Erika Vikman a cântat "Ich Komme".

Cântecul, spune ea, este structurat pentru a reflecta actul sexual. EBU i-a cerut să modifice interpretarea. Cu toate acestea, cântecul a devenit unul dintre favoriţii la victorie, datorită unei schimbări de tempo care accelerează pulsul şi a unui punct culminant exploziv în care cântăreaţa se ridică deasupra publicului, aşezatp pe un microfon auriu uriaş.
UPDATE - Cântăreţul olandezo-congolez Claude a fost selectat să cânte pentru Ţările de Jos la Eurovision. "C'est La Vie" aduce un omagiu mamei sale, care l-a ajutat să iasă clandestin din Republica Democrată Congo pe când avea nouă ani. "Am mult respect pentru ea", spune el. "A luptat în viaţă şi suntem încă aici, împreună cu fraţii şi sora mea şi cu toată lumea".
UPDATE - Bazată pe cântecele tradiţionale de nuntă, participarea Letoniei este despre reconectarea cu lumea naturală cu Tautumeitas. Un amestec de armonii şi ritmuri electronice, "Bur Man Laimi" este una dintre cele mai unice melodii din concursul din acest an.
În arena St Jackobshalle au existat câteva huiduieli dispersate atunci când concurenta Israelului şi-a susţinut recitalul, potrivit BBC. Protestul pare să fi fost destul de discret.
UPDATE - Fraţii islandezi VAEB au cântat "ROA". „Toţi suntem pescari în Islanda”, spune Hálfdán Helgi Matthíasson, cel mai mare dintre cei doi fraţi.
UPDATE - Unul dintre favoriţii la victorie, JJ, din Austria, a cântat o baladă despre dragostea neîmpărtăşită, care se bazează pe experienţa de contratenor a cântăreţului Johannes Pietsch la Opera de Stat din Viena.
El a interpretat cântecul "Wasted Love" pe o aparentă barcă care se învârte pe un ocean la fel de turbulent şi neiertător ca emoţiile sale. Show-ul a fost filmat în alb-negru.
UPDATE - Trupa de fete Remember Monday a urcat pe scena Eurovision pentru Marea Britanie.

Cântăreţele au interpretat "What The Hell Just Happened" - melodie cu ambiţii rock, cu referinţe la Queen şi Beatles şi un pic din "My Life" a lui Billy Joel.

UPDATE - Ucraina a fost cea mai constantă prezenţă la Eurovision în acest deceniu. Nu s-a clasat niciodată mai jos de locul şase.
Speranţele din acest an sunt puse în grupul Ziferblat cu "Bird Of Pray", care promovează un mesaj de speranţă în contextul războiului pe care ţara îl duce cu Rusia.
În condiţiile în care ţara se află în plină criză, grupul a trebuit să îşi finanţeze propria călătorie în Elveţia, unde solista Khrystyna Starykova a fost informată că locuinţa sa din Myrnograd a fost distrusă de bombardamentele ruseşti.
UPDATE - Melody, un fost copil vedetă, a înregistrat un succes european major cu "El baile del gorila" la vârsta de 10 ani.

Spania a adus pe scena Eurovision "Esa Diva", cu elemente flamenco şi andaluze.
UPDATE - Lituania este reprezentată de Lukas Radzevičius, care a declarat: "Lituania face un experiment trimiţându-ne pe noi".
El spune că melodia este deschisă interpretării - iar versurile despre "case în flăcări" şi "fundaţii putrezite" ar putea face referire la războiul din Ucraina, la schimbările climatice şi la ascensiunea extremei drepte.
UPDATE - Când Hamas a atacat participanţii la Festivalul de Muzică Nova din Israel în 7 octombrie 2023, Yuval Raphael s-a ascuns într-un adăpost antiatomic.Timp de ore întregi, a făcut pe mortul sub o grămadă de cadavre, în timp ce oamenii înarmaţi veneau şi plecau. "Mi-am dorit doar să fiu fericită şi să înţeleg cu adevărat darul care mi-a fost oferit - acela de a trăi", a declarat ea pentru BBC la începutul acestei săptămâni.
Cântecul ei este "New Day Will Rise" şi vorbeşte despre experienţa trăită. "Life will go on", cântă în corul emoţionant. "Everyone cries/ Don’t cry alone".
Cu toate acestea, prezenţa ei la concurs a fost o sursă de controverse din cauza acţiunilor militare în curs ale Israelului în Gaza. Declanşată de atacurile din 7 octombrie, aceasta a provocat până acum peste 50.000 de victime, potrivit Ministerului Sănătăţii condus de Hamas.
La începutul acestei săptămâni, una dintre repetiţiile lui Yuval a fost întreruptă pentru scurt timp de demonstranţi pro-palestinieni.
UPDATE - Tommy Cash din Estonia a cântat o odă adusă culturii italiene a cafelei, cu versuri precum: „No stresso, no stresso, no need to be depresso”.

Inspirată de o călătorie în Capri, unde a auzit tarantella în cafenelele locale, piesa a fost compusă de Johannes Naukkarinen, care a scris anterior clasicul "Cha Cha Cha Cha" al lui Karijaa la Eurovision.
Dansul şi regia unei apariţii a unei admiratoare pe scenă au stârnit uralele publicului.
UPDATE - Laura Thorn, din partea Luxemburg, a intepretat "La Poupée Monte Le Son". O revenire la pop-ul anilor 1960, cântecul ei este o actualizare a piesei câştigătoare din 1965 a lui France Gall pentru Luxemburg - "Poupée de cire, poupée de son", scrisă de Serge Gainsbourg.
În timp ce acel cântec vorbea despre o femeie controlată, în stil marionetă, de un bărbat ascuns în umbră, versiunea Laurei este despre preluarea controlului.
UPDATE - Reprezentantul Norvegiei, Kyle, a deschis concursul. La 19 ani, Kyle este cel mai tânăr concurent din acest an.
Cariera sa de cântăreţ a început în 2016, când a învăţat toate cântecele de la concursul Eurovision din acel an şi le-a interpretat într-un bar cu karaoke în vacanţă.
Piesa "Lighter", a fost scrisă pentru mama sa. "Ea a fost diagnosticată cu cancer acum doi ani şi mi-a spus să nu-mi pierd niciodată lumina”, a explicat el. "De aici vine „lighter”".
UPDATE - Gazdele serii sunt: actriţa Hazel Brugger, Sandra Studer, concurenta Elveţiei la Eurovision în 1991, care a ocupat locul al cincilea cu piesa "Canzone per te" şi a devenit una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV din Elveţia, şi Michelle Hunziker, care vorbeşte fluent italiana, germana, franceza, engleza şi olandeza. Potrivit BBC, ea şi-a început cariera ca model, înainte de a prezenta emisiuni TV în prime-time precum "Zelig" şi "Wetten, dass...?". Este una dintre cele mai bine plătite femei din Elveţia, ea a ţinut prima pagină a ziarelor vorbind despre evadarea sa dintr-o sectă numită Warriors of Light.
Cele trei gazde au anunţat Start vot!.
UPDATE - Cântăreţul elveţian Nemo a deschis seara cu melodia câştigătoare din 2024, "The Code". El a purtat o rochie şi căciulă de blană albe
Înainte de concurs, Nemo a declarat pentru BBC că victoria la Eurovision de la Malmo anul trecut "mi-a dat viaţa peste cap în cel mai bun mod posibil".
"Cel mai important lucru a fost că am câştigat o mulţime de încredere în mine ca artist". "Adaugă un nivel de relaxare procesului de creaţie, pentru că ştiu că pot avea încredere în instinctul meu atunci când vine vorba de compunerea cântecelor şi de interpretare".
Eurovision Song Contest este renumit pentru surprizele sale. Suedia este în continuare liderul celor 26 de acte din această seară.
Primele cinci favorite sunt Suedia, Austria, Franţa, Ţările de Jos şi Finlanda.
Suedia este cea mai de succes ţară la Eurovision: de şapte ori câştigătoare, de 61 de ori prezentă în marea finală. Şi anul acesta Suedia rămâne favorita pariorilor, cu oda trio-ului KAJ şi a lor antrenantă "Bara Bada Bastu", care evocă bucuriile unei saune.
În contrast total, dar pe urmele trioului, contratenorul JJ a uimit pentru Austria cu "Wasted Love", despre dragostea irosită, cu o interpretare pusă în valoare de un studio Harcourt alb-negru.
Louane, din partea Franţei, a fost automat selecţionată pentru finală, dar melodia "Maman", un omagiu adus mamei sale decedate, şi o scenografie sobră, simbolizând trecerea timpului într-o clepsidră, au ajutat-o să se claseze pe locul al treilea la pariuri.
Concursul de cântece are 69 de ani şi este cel mai mare show de talente TV din lume. Muzică, kitsch, competiţie, pereţi LED de înaltă definiţie şi multă pirotehnie îşi dispută atenţia şi voturile a aproximativ 160 de milioane de telespectatori din Europa şi nu numai.
Competiţia rămâne un festival popular. Aproximativ 500.000 de vizitatori au venit la Basel în timpul săptămânii, potrivit administraţiei oraşului elveţian. Şi, deşi Sankt Jakobshalle poate găzdui doar 6.500 de spectatori, 36.000 urmăresc finala de pe stadionul FC Basel din apropiere.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...