Institutul Naţional de HematologieTransfuzională "Prof.dr. C.T.Nicolau" Bucureşti a transmis, vineri, că donarea de sânge este şi trebuie să rămână un act umanitar, ca reacţie la proiectul adoptat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti care a decis să acorde 1.000 de euro pacienţilor vindecaţi de coronavirus dispuşi să doneze plasmă. Reprezentanţii Institutului consideră că beneficiile prevăzute de HG nr. 1364/2006 pentru donatorii de sâge şi componente ale acestuia reprezintă, mai degrabă, ”un minim de recunoştinţă pentru gestul umanitar al acestora” şi nu sunt de natură a-i determina să doneze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Donatorii îşi doresc sa doneze sange din compasiune şi ca gest umanitar, nu pentru remuneraţii şi beneficii. Beneficiile pe care HG nr. 1364/2006 le prevede pentru donatorii de sânge nu sunt de natură să determine donatorii să doneze sânge şi componente sanguine, ci reprezintă, mai degrabă, un minim de recunoştinţă pentru gestul umanitar al acestora. A fost nevoie de foarte mult timp şi implicare din partea instituţiilor statului pentru a promova ideea că donarea de sânge şi componente sanguine este un act voluntar de maximă importanţă, neremunerat şi complet lipsit de intenţia de a obţine bani sau alte importante beneficii de pe urma acestuia”, a transmis, vineri, printr-uncomunicat de presă, Institutul Naţional de HematologieTransfuzională "Prof.dr. C.T.Nicolau" Bucureşti.

Instituţia consideră că, în această perioadă, în care ne confruntăm cu o situaţie excepţională cauzată de pandemie, ”cu siguranţă cei care au depăşit cu bine infectarea cu SARV-Cov-19, au şansa de a-şi ajuta semenii cu forme grave de boală care se luptă să supravieţuiască, donand plasmă convalescentă”.

Potrivit prevederilor HG nr. 1364/2006, orice cetăţean român cu domiciliul în Romania şi orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în Romania are dreptul de a deveni donator de sânge, beneficiind de următoarele drepturi:

• 7 tichete de masă pentru produse alimentare, eliberate de instituţia de profil;

• o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariaţi; o zi scutire de frecvenţă, în ziua donării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor;

• decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reşedinţă înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde îşi are sediul instituţia la care se efectuează donarea de sânge; în cazul în care donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o lună.

Institutul Naţional de HematologieTransfuzională "Prof.dr. C.T.Nicolau" Bucureşti precizează că, pentru donatorii de sânge cu donări regulate, legislaţia în domeniu oferă mai multe facilităţi.

Astfel, aceştia au dreptul să efectueze anual, gratuit, un examen radiologic pulmonar şi un examen biologic extins, la recomandarea instituţiei de profil unde sunt înregistraţi ca donatori, în baza documentelor care atestă statutul de donator de sânge cu donări regulate.

De asemenea, aceştia au dreptul să efectueze anual şi în alte ocazii justificate medical un examen cardiologic în vederea depistării unor eventuale afecţiuni care ar contraindica donarea de sânge, la recomandarea instituţiei de profil la care persoana este înregistrată ca donator, în baza documentelor care atestă statutul de donator de sânge.

În plus, aceştia pot beneficia de tratament substitutiv cu fier, gratuit, la recomandarea medicului de colectă, în cazul depistării unui deficit de fier sau unui sindrom anemic secundar donărilor repetate de sânge.

”Acordarea acestor sume de bani donatorilor de plasmă convalescentă ar putea crea premisele unei discriminări, având în vedere faptul că donatorii de sânge total sau compente sanguine nu primesc aceste beneficii. În România, activitatea de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană este reglementată de Legea nr.282/2005, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede la art.4, pct.c) faptul că «donarea de sânge este un act voluntar, anonim şi neremunerat», iar donatorul de sânge este definit ca «orice persoană sănătoasă care acceptă să i se preleveze 450 ml de sânge, în mod voluntar, anonim şi neremunerat», fiind interzisă orice formă de plată a donatorului de sânge”, se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit instituţiei, ”statul român are obligaţia de a respecta reglementarile la nivel european referitoare la donarea de sange, inclusiv respectarea principiilor etice în comerţul cu substanţe terapeutice de origine umană”.

”Consiliul Europei promovează donările gratuite şi voluntare de sânge şi plasmă. Prin urmare, acordarea unei recompense financiare, în vouchere, pentru donatorii de plasmă convalescentă, contravine Directivei 98/2002 privind stabilirea standardelor de calitate şi securitate pentru recoltarea, controlul, prelucrarea, stocarea şi distribuirea sângelui uman şi a componentelor sanguine şi de modificare a Directivei 2001/83/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 6 noiembrie 2001 de instituire a unui cod comunitar cu privire la medicamentele de uz uman. Statul român, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, are obligaţia să implementeze Directivele europene în termenele şi condiţiile stabilite de Parlamentul European. Incălcarea acestor reglementări ar putea atrage răspunderea statului român în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cu toate consecinţele legale care decurg din acest fapt. Acordarea de stimulente pentru donatorii de plasmă convalescentă COVID este un gest discriminatoriu faţă de donatorii fidelizaţi de sânge şi componente sanguine, care, prin gestul lor necondiţionat, salvează zilnic multe vieţi”, a mai transmis Institutul Naţional de Hematologie.

Consiliul Genrral al Municipiului Bucureşti a adoptat un proiect ropus de Gabriela Firea care prevede acordarea de vouchere în valoare de 1.000 de euro pacienţilor vindecaţi de coronavirus care donează plasmă pentru tratarea pacienţilor în stare gravă.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.